Binnenland
Bunschoten gaat na klachten kerkklok minder luiden bij begrafenissen

De kerkklok in Bunschoten zal in de toekomst minder vaak luiden bij begrafenissen. Dat is besloten na klachten van omwonenden, meldt RTV Utrecht.

Oude kerk Bunschoten. beeld Sjaak Verboom
Oude kerk Bunschoten. beeld Sjaak Verboom

De klok van de hervormde kerk luidt momenteel wanneer de rouwdienst begint. Na afloop van de dienst luidt de klok tot het moment dat de stoet bij het graf aankomt. Het is de bedoeling dat vanaf 1 september de klok alleen nog luidt wanneer de stoet na afloop van de dienst naar de begraafplaats gaat.

De maatregelen zijn genomen na klachten van omwonenden. Bewoners van de Bilderdijkstraat zeggen dat het klokgelui monotoon en indringend is.

Burgemeester Melis van de Groep zegt dat het klokgelui een belangrijke traditie is in Bunschoten. Het maakt deel uit van het publieke betoon van eerbied en respect, zo schrijft hij. Om die reden wordt het klokluiden niet afgeschaft.

Toch wil burgemeester Van de Groep ook rekening houden met de bezwaren van omwonenden. Bewoners van de omgeving en ook uitvaartondernemers zijn op de hoogte gesteld van het voornemen om het klokgelui te verminderen.

De VVD in Bunschoten heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Volgens de partij heeft slechts een beperkt aantal omwonenden geklaagd en moet er eerst breder worden gekeken hoe er over het luiden van de klok wordt gedacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer