Zeker vijftig kerkelijke gemeenten in Nederland zijn het afgelopen half jaar wekelijks met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen. Die kerkdiensten hebben niet tot coronabesmettingen geleid, stellen de kerken zelf.
De vrijdag verschenen cijfers komen uit een rondgang van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad langs ruim honderd reformatorische kerken.
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) paste deze week het advies voor kerken aan van „zoveel mogelijk digitaal” naar „maximaal dertig bezoekers.” Voor grotere kerken geldt een maximum van 10 procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw.
Zingen
Het afgelopen half jaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken meer dan honderd bezoekers per kerkdienst toe. Minstens vijftien kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 of meer leden bij elkaar. Ruim driekwart van de kerken gebruikte meer dan 10 procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw.
Samen zingen wordt door het CIO „dringend ontraden”, maar bijna negen op de tien ondervraagde reformatorische kerken doet dat wel. Wel wordt er veelal minder gezongen en vragen kerken hun bezoekers „ingetogen” te zingen.
Coronabesmettingen
De ondervraagde kerken benadrukken dat ze zich houden aan de voorschriften van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zoals 1,5 meter afstand houden en hygiënemaatregelen nemen. Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst.
Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden. Maar van de vele duizenden meldingen van besmettingen komen er volgens een woordvoerder wekelijks wel „tientallen” uit religieuze bijeenkomsten.
Diverse GGD’s in regio’s met relatief veel kerkgangers geven aan dat samenkomsten een risico vormen, maar dat bron- en contactonderzoek nog altijd vooral leidt naar de thuis- en werksituatie.