Diverse gemeenten op Biblebelt staan trouwen op zondag toe
Trouwen kan in de gemeente Utrechtse Heuvelrug voortaan ook op zondag. In sommige Biblebeltgemeenten is een burgerlijk huwelijk op zondag al langer toegestaan; voor lokale fractievoorzitters van ChristenUnie en SGP niet zelden een nieuw gegeven.
Een motie van VVD, D66 en BHV Lokaal kon donderdagavond op een ruime meerderheid rekenen in de raadsvergadering van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met de aanpassing willen de partijen mensen meer keuzevrijheid bieden, lichtte D66-fractievoorzitter Karin Oyevaar donderdagmiddag voor de raadsvergadering toe. „Veel locaties waar mensen zouden kunnen trouwen, zijn al open op zondag voor feesten en verjaardagen. We vinden dat mensen ook de mogelijkheid moeten hebben om hun huwelijk er te laten voltrekken.”
SGP-fractievoorzitter Gert-Jan van den Brink toonde zich donderdag minder blij met de motie, die volgens hem indruist tegen het raadsprogramma. „De partijen hebben afgesproken geen verdere verruiming van de zondagsopenstelling te realiseren. Daar leidt deze motie wel toe. Een bestuur dat tegen zijn eigen raadsprogramma ingaat, is onbetrouwbaar.”
Trouwambtenaren worden niet verplicht op zondag huwelijken te sluiten, zegt Oyevaar. „Ze moeten het zelf willen. Uit navraag bij onze trouwambtenaren bleek dat sommige van hen deze mogelijkheid juist prettig vinden.”
Trend
Trouwen op zondag is een trend: volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kiezen bruidsparen steeds vaker voor die dag. Ging het in 2015 om 472 huwelijken, in 2019 –de meest recente cijfers van het CBS– betreft het 631 huwelijken.
Er wordt nergens centraal bijgehouden in welke gemeenten trouwen op zondag mogelijk is; zowel de Vereniging Nederlandse Gemeenten als de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken kunnen geen actuele gegevens verstrekken. Vanuit de wet gelden geen beperkingen voor gemeenten om huwelijken te voltrekken op welk moment dan ook, vertelt Ronald Zijlstra van de NVVB. Mits ze daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen: zo moet de ceremonie in het huis der gemeente plaatsvinden. Maar dat huis mag de gemeente zelf definiëren.
Op diverse trouwwebsites zijn wel overzichten te vinden. Uit een onderzoek dat website The Perfect Wedding in 2019 uitvoerde, blijkt dat 31,9 procent van de Nederlandse gemeenten toen de mogelijkheid van trouwen op zondag bood.
In het rijtje prijken ook een aantal gemeenten op de Biblebelt. In onder meer Tholen, Kampen, Oldebroek en Molenlanden is trouwen voor de wet op zondag mogelijk; gemeenten waar ChristenUnie en SGP vaak een groot deel van de zetels hebben.Voor een huwelijkssluiting op zondag tast een bruidspaar in de meeste gemeenten wel dieper in de buidel: zo kost een doordeweekse bruiloft in Tholen 357 euro, voor een zondagse ceremonie legt een stel 1001 euro neer.
Discussie
Voor Cees Verloop, fractievoorzitter van de SGP in Tholen, is het nieuw dat er in de Zeeuwse gemeente op zondag getrouwd kan worden. „In de zeven jaar dat ik in de raad zit, ging het er nooit over. Dus moet het voor die tijd zijn besloten.” Hij denkt niet dat zijn fractie het punt binnen de raad gaat aankaarten. „Ik heb er geen behoefte aan om dingen die al zijn bedongen nog ter discussie te stellen.”
Voorman van de SGP in Oldebroek Gerrit Evink was ook „niet op de hoogte” van het feit dat er in zijn gemeente huwelijken op zondag voltrokken kunnen worden. „Ik ga er in ieder geval binnen de fractie vragen over stellen.”
Een iets andere situatie speelt in gemeente Molenlanden, die in januari 2019 ontstond uit een fusie van diverse dorpskernen. Stellen mogen daar trouwen op zondag, maar alleen bij wijze van uitzondering en als zij kunnen aantonen dat het huwelijk niet een dag later plaats kan vinden. ChristenUnie-fractievoorzitter Harry Stam: „Daarvoor is, voor zover raadsleden met jarenlange ervaring zich kunnen herinneren, nooit een verzoek toe geweest.”