Binnenland

Trouwbranche verwacht topdrukte in 2022

Stellen die in 2022 willen trouwen, moeten er snel bij zijn. De trouwbranche verwacht topdrukte omdat veel stellen hun huwelijkssluiting op de lange baan schuiven door coronamaatregelen. „Er komt een stuwmeer aan bruiloften aan.”

17 March 2021 16:04
Een bruidspaar op hun trouwdag. De personen op de foto komen niet voor in het artikel. beeld Foto Mariek
Een bruidspaar op hun trouwdag. De personen op de foto komen niet voor in het artikel. beeld Foto Mariek

Verschillende feestlocaties voor bruiloften merken een stormloop voor 2022. Restaurant Grevelingen in het Zeeuwse Bruinisse heeft niet alleen veel aanvragen voor volgend jaar, maar ook al voor eind dit jaar. Iedere dag komen er aanvragen binnen, zegt eigenaar Margot Hagendijk. Bruidsparen lijken te beseffen dat het dringen is om een plekje. „Er zijn nu al meerdere aanvragen voor mei volgend jaar. Meestal plannen stellen een jaar vooruit. Het is nu maart, dus dat is beduidend verder van tevoren.”

Toch zijn er ook zaken in de trouwbranche die geen of weinig extra drukte zien. Zoals weddingplanner Claudia de Groot uit Dirksland. Zij draait een goed jaar, zegt ze. „Als christelijke weddingplanner merk ik dat bruidsparen nu gewoon gaan trouwen. Mijn klanten willen niet samenwonen voor ze getrouwd zijn en daardoor wachten ze ondanks corona niet op betere tijden. Volgend jaar heb ik het niet drukker dan anders. Wel merk ik dat fotografen steeds sneller vol zitten en dat ze eerder worden geboekt.”

Restaurant De Oude Duikenburg in Echteld merkt vooralsnog geen toegenomen drukte voor 2022. Ook een vroeger vastleggen van de trouwlocatie is er niet bij. „Wel planden stellen in 2020 verder vooruit voor 2021”, zegt eigenaar Hemmy de Heus.

Voor veel ondernemers in de trouwbranche is het de vraag of zij het uithouden tot 2022. Door de onzekerheid over de coronamaatregelen stellen veel bruidsparen hun trouwdag uit. Daardoor wordt het, naar het zich laat aanzien, volgend jaar zeer druk voor ondernemers in de trouwbranche. „Zij krijgen veel aanvragen uit 2020 en 2021”, zegt woordvoerder Romy Jakobs van Stichting Trouwbranche Nederland. „De agenda voor dit jaar is daardoor veel leger, terwijl we volgend jaar een stuwmeer aan bruiloften verwachten.”

Verdrievoudigen

De effecten voor ondernemers zijn dan ook heel verschillend. Stichting Trouwbranche Nederland merkt dat ondernemers het moeilijk hebben. Jakobs: „De inkomsten schuiven mee met de bruidsparen. Ondernemers kunnen geen nieuwe stellen aannemen op de dag dat ze een verplaatste bruiloft hebben. Sommige bruidsparen hebben hun bruiloft in 2020 uitgesteld tot 2021 en schuiven die nu weer een jaar door. Maar daarmee verdrievoudigen de inkomsten nog niet.” Uit een onderzoek in november 2020 gaf 60 procent van de trouwondernemers aan het niet langer dan een jaar uit te houden als er geen soepelere maatregelen komen. „Voor sommige ondernemers zal de piek te laat komen, ook omdat veel van hen geen recht hebben op steun van de overheid. Ze proberen wel creatief te zijn, maar verloren omzet haal je niet terug.”

Weinig last

Een van die creatieve ondernemingen is De Oude Duikenburg in Echteld. Met producten zoals soep op verkooppunten hoopt de zaak toch nog wat inkomsten binnen te halen. Maar ideaal is het niet. „We hebben van verschillende mensen hun contracten niet verlengd. Het komt erop neer dat we met zo min mogelijk kosten zo veel mogelijk proberen te doen.”

Weddingplanner De Groot heeft weinig last van de coronamaatregelen. „Mijn bruidsparen trouwen toch, ook al moet het op een andere manier.”

Voor bruidsparen betekent de drukte dat ze extra vroeg vooruit moeten plannen. Jakobs, van Stichting Trouwbranche Nederland, roept bruidsparen er dan ook toe op om afspraken en data bijtijds vast te zetten, omdat ze er anders mogelijk te laat bij zijn.

Verschillende trouwlocaties bevestigen een toegenomen of verwachte drukte voor 2022. Sommige locaties hebben er nog geen goed zicht op, maar hebben wel goede hoop. Door die drukte zijn stellen veel flexibeler. Waar het trouwseizoen normaal gesproken loopt van april tot en met september, treden bruidsparen volgend jaar naar verwachting in het voor- en najaar in het huwelijk. Ook doordeweekse dagen zijn eerder een optie. Daarnaast worden toekomstige echtgenoten ook makkelijker in de planning van de dag. Weddingplanner De Groot: „Ze vinden getrouwd zijn belangrijker dan toeters en bellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer