Buitenland
Biden eerste Amerikaanse president die Armeense genocide erkent

Joe Biden is de eerste Amerikaanse president die officieel de Armeense genocide erkent. In een verklaring die zaterdag werd verspreid door het Witte Huis herdenkt hij de slachtoffers van de genocide die begon op 24 april 1915.

ANP
24 April 2021 18:39Gewijzigd op 26 April 2021 09:16
De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden. beeld EPA, Yuri Gripas
De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden. beeld EPA, Yuri Gripas

De Ottomaanse autoriteiten deporteerden en vermoordden ongeveer 1,5 miljoen Armenen van 1915 tot 1917. Het officieel erkennen als genocide ligt nog altijd erg gevoelig in Turkije, het land ontkent dat er sprake was van gerichte volkerenmoord.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wijst de erkenning volledig van de hand. „Niemand hoeft ons iets over ons eigen verleden te vertellen. Deze hele verklaring is populisme en ondermijnt de band tussen de landen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een verklaring dat Biden geen juridische basis heeft voor deze uitspraak. Een woordvoerder van president Recep Erdogan zegt dat de VS naar hun eigen verleden moeten kijken.

De Armeense premier noemt de erkenning een „krachtige stap richting rechtvaardigheid en een sterke steun voor de nakomelingen van de slachtoffers”. Nikol Pasjinian zegt blij te zijn met de erkenning van de volkerenmoord, ook gezien de recente onrust tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Biden zegt dat hij niemand wil beschuldigen, maar dat hij met de erkenning van de genocide wil voorkomen dat het nog een keer gebeurt. „Laten we ons voornemen om dit soort wreedheden te voorkomen vernieuwen en laten we verzoening en vergiffenis nastreven.”

Een Amerikaanse official zei, nadat de verklaring werd gepubliceerd, dat Biden nog steeds nauw wil blijven samenwerken met Turkije, dat een NAVO-bondgenoot is. Om de schade beperkt te houden, sprak Biden vrijdag met Erdogan. In juni spreken ze elkaar tijdens de NAVO-top. Turkije heeft geen diplomatieke maatregelen aangekondigd, wat het eerder wel deed als landen de Armeense genocide erkenden.

In 1981 noemde toenmalig president Ronald Reagan het ook een genocide, maar dat is nooit in een officiële verklaring naar buiten gebracht. Sindsdien vermeden alle presidenten het woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer