Voor de 10.000 mensen die een toegangsbewijs wisten te bemachtigen, zal het best een teleurstelling zijn dat het evenement 538 Oranjedag, aanstaande zaterdag in Breda, te elfder ure is afgelast. Toch klonken er maandag vooral tevreden of althans begripsvolle reacties op het besluit van de gemeente Breda.
Allereerst natuurlijk uit de mond van medewerkers van het nabij het feestterrein gelegen Amphia Ziekenhuis, die zaterdag een petitie startten en daar binnen enkele dagen 375.000 handtekeningen onder wisten te krijgen. Maar steun kwam er vervolgens ook van onder meer Fieldlab Evenementen, Radio 538 en minister Grapperhaus van Justitie.
Daarbij verschilt het vanzelfsprekend sterk waaróm mensen of organisaties achter het besluit van de gemeente Breda staan. Voor sommigen geldt dat ze het evenement sowieso niet zinvol of niet verantwoord achten. Voor anderen voert het argument van de openbare orde en veiligheid de boventoon. Die kon, na de enorme polarisatie die over de happening was ontstaan, volgens de politie niet meer gegarandeerd worden. En dan blijft inderdaad nog maar één redelijke conclusie over: stoppen met die handel.
De vraag die resteert, is hoe het nu verder moet met de fieldlabs. Toegegeven, op zichzelf is het organiseren van fieldlabs zinvol en nodig, namelijk om via wetenschappelijke praktijkstudie te ontdekken wat we als samenleving tijdens een pandemie nog wél kunnen. Grondig mis ging het in de politieke en bestuurlijke besluitvorming echter toen al te snel werd opgeschaald naar een fase van meer massale evenementen. De manier waarop die opschaling plaatsvond, roept minstens drie vragen op.
Eén: had het kabinet daar niet veel nadrukkelijker het parlement bij moeten betrekken, bijvoorbeeld door de Kamer een groslijst van evenementen voor te leggen, waaruit dan na grondige afweging gekozen had kunnen worden?
Twee: was het voor het draagvlak in de samenleving niet beter geweest als op zo’n lijst van fieldlabevenementen ook bijeenkomsten hadden gestaan van een geheel ander karakter dan muziek en dancefestivals? Waarom is er bijvoorbeeld niet naar gestreefd om de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tot een fieldlabexperiment te verheffen? Heeft Nederland aan het weer in oude luister herstellen van zulke serieuze ceremoniën niet minstens zoveel behoefte als aan popconcerten of voetbalwedstrijden? Laten we onze vorst nu niet al te gemakkelijk zonder publiek zijn krans leggen?
Drie: is bij die opschaling het oorspronkelijke doel van de fieldlabs, namelijk het verrichten van degelijk wetenschappelijk onderzoek, niet steeds meer op de achtergrond geraakt? En straalde de 538 Oranjedag, ook in de manier waarop er reclame voor werd gemaakt, niet te veel uit: mensen, het kan allemaal weer; de remmen zijn eraf?
Kortom, genoeg vragen en discussiestof voor aanstaande donderdag, als Kamer en kabinet zich storten in het zoveelste debat over het coronabeleid.