Schalk tijdens RMU-debat: Kerken hebben opdracht naar samenleving
Kerken moeten een woordvoerder aanstellen voor het contact met de media. Daarvoor pleitte Peter Schalk dinsdagavond tijdens een door de vakorganisatie RMU belegd webinar.
Ds. P. D. J. Buijs, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Nunspeet, ging tijdens dit webinar in op de commotie die ontstond over de opstelling van kerken in de afgelopen tijd. Kerk en maatschappij lijken verder dan ooit van elkaar gescheiden te zijn, gezien de onrust rond de kerkgang van de oud gereformeerde gemeente in Krimpen aan den IJssel op 25 maart.
Ds. Buijs zei hiervan met verdriet kennis genomen te hebben. Temeer omdat de Naam van de Heere is gelasterd. „Het lijkt erop dat reformatorische christenen vaker gezien worden als fossielen uit een voorbije tijd.” In de reactie daarop speelt angst en een agressieve houding een rol. De predikant stelde dat christenen zich moeten voorbereiden op verdrukking, hoewel christenen in Nederland nog niet weten wat echte verdrukking betekent. Kerkgang is volgens de predikant van eminent belang. „Als dat niet meer kan, leidt dat tot geestelijke nood. Laten we de buitenwacht duidelijk maken wat ons beweegt.”
Peter Schalk onderschreef net als ds. Buijs het grote belang van de kerkgang. „In het overleg met minister Grapperhaus rond de coronamaatregelen heb ik ervoor gepleit dat de eredienst niet zou worden stilgelegd”, zei de vertegenwoordiger van vier reformatorische kerkgenootschappen in het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Eerste Kamerlid voor de SGP. Dat een aantal kerken zich een eigen werkelijkheid hebben aangemeten, betreurt hij. „Kerken hebben een opdracht naar de samenleving”, aldus Schalk. Hij pleitte er daarom voor dat de kerk de coronamaatregelen strikt hanteert en de protocollen volgt die door de kerken zijn aanvaard. Ook vindt hij dat kerken een woordvoerder moeten aanstellen voor het contact met de media.
Ontsporing
Jan Kloosterman, raad van bestuur van de RMU, ging met Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad en Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, in gesprek over het webinarthema. Er is het afgelopen jaar veel belangstelling voor de kerk, aldus Kuijper. „We zijn geroepen om daar verantwoording voor af te leggen.” De Bruijn stelde: „Je kijkt als journalist en als kerkganger naar de ontwikkelingen en constateert dat er iets ontspoort. Dat doet je verdriet.”
De hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad riep kerken ertoe op om een open houding naar de samenleving in te nemen. „Laat zien hoe goed het is om God te dienen.” Kerken zouden moeten uitstralen: „Kom bij ons kijken, we hebben niets te verbergen.” Kuijper benadrukte dat je een journalist niet moet zien als een hond die angstzweet ruikt. Hij vertelde dat tegen een journalist bij de ingang van de kerk gezegd werd: „Gezegende zondag.” Volgens de hoofdredacteur van het ND is dat een voorbeeld van hoe met journalisten bij de kerk omgegaan moet worden.
De vraag of er foto’s bij de kerk gemaakt mogen worden, beantwoordden beide hoofdredacteuren bevestigend. Publicatie kun je volgens Kuijper alleen tegenhouden als het je persoonlijke situatie schaadt.
Kloof
De kloof tussen kerk en samenleving zou niet groter moeten worden, pleitte De Bruijn. Christenen moeten zich ervan bewust zijn dat de schijnwerpers op hen gericht staan. „De samenleving heeft minder begrip voor ons en ziet ons als exoten.”
Op de vraag hoe te antwoorden op de reacties uit de samenleving, wees De Bruijn op wat Paulus aan de Kolossenzen schrijft: „Wandelt met wijsheid bij degenen die buiten zijn.” „Uw woord zij allen tijd in aangenaamheid, met zout besprengd” (hoofdstuk 4). Kuijper haalde Paulus in Romeinen 8 aan: „Vergeldt niemand kwaad voor kwaad en indien het mogelijk is, houdt vrede met alle mensen.”
Veiligheid
Kerkbeveiliger Christian van der Weele gaf praktische tips hoe een kerkenraad, koster en kerkganger zich kunnen reageren op vragen van journalisten bij de kerk. Hij raadde aan om vooraf antwoorden paraat te hebben op vragen van journalisten. Verder adviseerde hij: „Toon respect, zorg dat er mensen belast zijn met toezicht en houd als kerk contact met de burgerlijke overheid en de politie.”