Kerk & religie

Toerusting voor gemeenten in de diaspora in het Noorden

Hervormd-gereformeerde gemeenten bevinden zich in de drie noordelijke provincies in de periferie. Het zijn over het algemeen kleine en kwetsbare gemeenten, zegt drs. Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.

Klaas van der Zwaag
13 April 2021 16:39
Kerkgebouw van de hervormde gemeente in Noordhorn. beeld Wikimedia
Kerkgebouw van de hervormde gemeente in Noordhorn. beeld Wikimedia

Dinsdag spreekt hij tijdens het Predikantenberaad voor het Noorden in Noordhorn. Thema luidt: ”Hoe moet het verder met de kerk?”

Wat houdt het Predikantenberaad voor het Noorden in?

„Het betreft een halfjaarlijks overleg tussen het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en predikanten en voorgangers in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Met voorgangers bedoel ik pastoraal werkers of ouderling-kerkelijk werkers die mogen voorgaan in de eredienst. Het beraad bestaat al wel veertig jaar. De opzet is dat de voorzitter en algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond afwisselend in het voorjaar een lezing houden. In het najaar is een van de voorgangers uit het Noorden aan de beurt. Doel is om de predikanten toe te rusten en te bemoedigen, omdat zij zich meestal op plekken bevinden die op grote afstand van elkaar liggen en het niet vanzelfsprekend is dat er in de gemeenten wat kader is.”

Hoe is de Gereformeerde Bond in het Noorden vertegenwoordigd vergeleken met het verleden?

„Het aantal hervormd-gereformeerde gemeenten blijft door de jaren heen stabiel. Dat is verheugend. Sommige evangelisaties zijn opgeheven. De gemiddelde opkomst van bezoekers van het beraad schommelt rond de achttien. Er zijn jaren waarin het aantal minder was, maar deze week hebben 26 personen zich opgegeven. Het is een zegen dat er ook mensen beschikbaar zijn om Gods gemeente in het noorden te dienen.”

Waarom is het beraad zo belangrijk voor de gemeenten?

„Het is vooral een manier om elkaar regelmatig te treffen. We hebben daarom een lange pauze en er is volop ruimte voor onderlinge ontmoeting. De gemeenten horen wat er vanuit de landelijke kerk gebeurt, zodat de bijeenkomsten ook het karakter van informatievoorziening hebben. En omgekeerd hoort het bestuur van de Gereformeerde Bond wat er bij hen leeft. Ik kom er ruim twintig jaar en het is altijd weer een vreugde om de reis naar het Noorden te ondernemen. De betrokkenheid is erg groot.”

Wat gaat u zeggen?

„Ik spits de lezing ”Hoe moet het verder met de kerk?” eerst toe op de coronacrisis waar we nu al veertien maanden in zitten. Ik wil de gemeenten stimuleren om tijdig na te denken over hoe ze het pastoraat en het kerkelijk beleid vormgeven als de beperkende maatregelen opgeheven worden, waarbij elk gemeentelid gezien wordt. Daarna gaat het over het gezag van Christus in de kerk.”

Ook een speciale boodschap voor het ‘hoge’ Noorden?

„Gemeenten in het Noorden hebben wezenlijk hetzelfde nodig als gemeenten in Zeeland of Barneveld. In het noorden doen middelmatige zaken er minder toe. Boven Zwolle ben je óf rechtzinnig óf vrijzinnig, zeggen we wel. Je beseft: Juist omdat je in het Noorden op relatief eenzame posities verkeert, heb je elkaar des te meer nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer