De gemeente Arnhem voert gesprekken met kerken en moskeeën om homofobie uit geloofsgemeenschappen te bannen. Het is de bedoeling dat zij erkennen dat homoseksualiteit geen ziekte is.
Het college van burgemeester en wethouders volgt een advies op van het Arnhemse onderzoeksbureau Beke, schreef dagblad de Gelderlander woensdag.
Om te voorkomen dat mensen worden uitgesloten om wie of wat ze zijn, is het volgens het bureau het beste om met kerkgenootschappen en moskeeën in gesprek te gaan.
Het CDA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren verzochten het college in het najaar om na te gaan of er in Arnhem geloofsgemeenschappen zijn die homogenezing praktiseren. Dit na een publicatie in de Gelderlander over homogenezingspraktijken bij sommige geloofsgemeenschappen en hulporganisaties in de Gelderse stad.
Het stadsbestuur wil werk maken van het voorstel vanuit de gemeenteraad om het gesprek met kerken en moskeeën voorzichtig te openen. CDA-raadslid Jan Hutten, een van de initiatiefnemers, juicht dat toe. „Het gaat erom dat er een sfeer van vertrouwen ontstaat waarin mensen zichzelf durven zijn”, zegt hij in de Gelderlander.
„Dat zul je in eerste instantie eerder via een-op-eencontacten moeten zien te bereiken dan via publieke gesprekken. Wie deel uitmaakt van zo’n gemeenschap en met zichzelf in de knoop zit vanwege de eigen geaardheid, is immers kwetsbaar”, zegt Hutten.
Het Arnhemse stadsbestuur wil lesbiennes, homo’s, biseksuelen of transgenders die binnen hun geloofsgemeenschap vastlopen ook een plek bieden waarnaartoe ze in zo’n situatie terechtkunnen voor hulp. Zijn plekken waar hulp wordt geboden in de stad niet voorhanden, dan wil het die organiseren.