De politie onderzoekt een harde knal die dinsdagochtend vroeg is gehoord door omwonenden van het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) in Krimpen aan den IJssel.
Volgens een politiewoordvoerder is er sprake van materiële schade aan de kerk. Het is nog onbekend of het gaat om een explosief of een gerichte actie. Er zijn geen gewonden gevallen.
Rond 04.35 uur werden bewoners van de Nachtegaalstraat opgeschrikt door een harde knal en rook, waarna ze hulpdiensten alarmeerden. De politie meldde dinsdagmorgen onderzoek te doen naar de oorzaak van de knal. Volgens de politiewoordvoerder lijkt het om vuurwerk te gaan.
De kerk kwam afgelopen zondag in het nieuws omdat een verslaggever van RTV Rijnmond klappen kreeg toen hij verslag deed van de honderden kerkgangers die ondanks de coronaregels bij elkaar kwamen. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is daarvoor aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.
De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Krimpen aan de IJssel, ds. A. Kort, verwees zondagavond in de dienst naar de situatie. Hij zei onder meer dat de kerkgangers „getergd en getreiterd zijn”, maar wees ook op de houding van de lijdende Christus.
Aanhoudingen
Ook in de Sionkerk van de gereformeerde gemeente in Urk kwamen zondag veel kerkgangers samen. Daar werden een verslaggever en een cameraman van PowNed belaagd door twee jongeren. Ook werd de verslaggever aangereden. Daarvoor is een 35-jarige man uit Urk aangehouden. De politie in Urk hield maandag twee mannen (26 en 28 jaar) uit die plaats aan wegens de mishandeling van een journalist. Ze hadden zichzelf gemeld.
In een interview met de regionale krant De Stentor noemde ouderling H. Snoek van de Sionkerk de journalisten die zondag voor de kerk stonden „terroristen.” Volgens hem waren de journalisten alleen op sensatie belust en overtraden zij zelf de coronaregels. „Een stuk of dertig man stond voor onze hoofdingang en een paar zijn zelfs op ons terrein gekomen. De ingang werd geblokkeerd en daardoor hadden mensen niet voldoende ruimte om naar binnen te gaan. De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten.”
De Sionkerk, die overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige journalisten en tegen omroep PowNed vanwege intimidatie en belediging, neemt op haar website afstand van de uitspraken van ouderling Snoek. Die zijn „ontstaan onder aanhoudende zware mediadruk en uitputting. Namens woordvoerder en kerkenraad delen we u mee deze woorden terug te nemen en we bieden onze welgemeende excuses aan.”
De Gereformeerde Gemeenten onderstrepen op de website van het hele kerkverband het belang van het in acht nemen van de coronamaatregelen. Ze spreken ook van het verlangen om op zondag samen te komen. „In gehoorzaamheid aan het Woord van God roepen wij op tot liefde tot God en de naasten. Vanuit die Bron keuren wij alle vormen van geweld en/of agressief gedrag af. Wij beseffen dat wij in een moeilijke maatschappelijke en politieke context leven.”
J. M. Verwijs, algemeen scriba van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, vindt het „droevig om kennis te nemen van alles wat gebeurt rondom de kerk in Krimpen. Nooit mag een gewelddadige actie goedgepraat worden. Zeker in deze lijdensweken zijn de woorden over Christus treffend: Die, zelfs als Hij gescholden werd, niet wederschold, en als Hij leed, niet dreigde. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat kerkgangers zich belaagd voelen als journalisten zich zo opstellen bij de kerk en de zondagsrust verstoren. De kerkenraad van Krimpen heeft direct via zijn website excuses aangeboden. Ook zijn de gemeenteleden opgeroepen om zich respectvol te gedragen.”
Burgemeesters
Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de agressie tegen journalisten die zondag bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel hun werk wilden doen. Het gaat op korte termijn in gesprek met de politie en justitie.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen keuren het geweld tegen journalisten ten zeerste af, aldus voorzitter Hubert Bruls. De burgemeesters noemen het jammer wat er is gebeurd, omdat het bij de meeste kerken en moskeeën juist heel goed gaat. Een aantal kerken heeft het bezoekersaantal beperkt tot slechts enkele tientallen kerkgangers die vooraf een plaats moeten reserveren. Veel andere kerken verzorgen hun diensten al geruime tijd alleen digitaal. „De kerken waar dit zondag is gebeurd kiezen ervoor om dat niet te doen en dat recht hebben ze. Maar ze zijn niet symptomatisch voor de houding van de kerken en daarom is het jammer dat het zo gaat”, aldus Bruls.