„Echtpaar Groen vulde elkaar aan: hij de denker, zij de doener”
Ze studeerde geschiedenis, maar Guillaume Groen van Prinsterer kwam nooit echt in beeld. Dat veranderde toen Tineke van der Waal –destijds cultuurredacteur bij het Reformatorisch Dagblad– in 2001 werkte aan een themabijlage over de staatsman. „Eigenlijk gingen toen pas mijn ogen open voor wie hij en zijn vrouw waren; het is een ontzettend boeiend stel. Sindsdien heeft het echtpaar me niet meer losgelaten.”
Nu krijgt de interesse voor Guillaume en Elisabeth –of: Willem en Betsy– gestalte door de wandelingen door Den Haag die Van der Waal verzorgt over het echtpaar met haar ”Bureau Groen”. Het idee ontstond in 2017, tijdens de herdenking van 100 jaar onderwijsvrijheid, vertelt ze. „Toen dacht ik: scholen zouden zich meer moeten verdiepen in de wortels van die vrijheid. Dat resulteerde in een stadswandeling in Den Haag voor docententeams. Later werd dat een programma rond het leven van het echtpaar Groen.”
Tijdens de wandeling doet de groep plekken aan waar het echtpaar woonde, zoals het pand waar nu het Kabinet van de Koning huist, het hofje dat Betsy naliet of de Waalse Kerk, waar Groen als ouderling diende. Na een „proeverijtje” gaat de groep naar het Binnenhof. Daar krijgen de docenten de gelegenheid om met een Tweede Kamerlid in gesprek te gaan over het onderwijsbeleid.
De wandeling staat nadrukkelijk in het teken van het echtpaar, samen. „Zij vulden elkaar enorm aan. Hij was meer de denker, zij de doener. Toen Willem last kreeg van zijn rechterhand, ging Betsy zijn brieven schrijven. Zij was de koningin van de filantropie in haar tijd, waarin grote armoede heerste. Terwijl men verwachtte dat ze zich zou vertonen op allerlei feestjes, koos Betsy ervoor om met een pannetje soep de wijk in te gaan. Ze richtte een naaischooltje op, een hofje voor alleenstaande vrouwen, het Bronovoziekenhuis. Eigenlijk begrijp ik niet waarom haar naam niet op tal van straatnaambordjes prijkt.”
Van der Waal krijgt enthousiaste reacties op de wandelingen – die nu vanwege corona stilliggen. „Het programma is een mooie combinatie van actualiteit en geschiedenis. Het gaat over thema’s van vandaag en tegelijk stap je even de 19e eeuw in. Voor de meeste docenten is het een kennismaking met Groen. Ze ‘ontmoeten’ een echtpaar dat ontzettend gedreven en bewogen was. Zij maakten geen vanzelfsprekende keuzes, maar zetten zich in om God en hun naasten concreet te dienen. Dat mocht hun wat kosten.”