Ruimtestation ISS komende weken geregeld te zien vanuit Nederland
Bij helder weer is het internationale ruimtestation ISS deze en volgende week ’s avonds zichtbaar aan de westelijke hemel. Woensdag en vrijdag is het ruimtestation zelfs twee keer te zien.
Dat treft, want dan worden ’s avonds opklaringen voorspeld. Vooral in het zuiden van Nederland. Weeronline.nl houdt nog een slag om de arm. „Dat we het ruimtestation te zien krijgen, is verre van zeker, want er worden ook wolkenvelden verwacht.”
Wat is het ISS?
Het International Space Station is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait. Het is een idee dat de Amerikaanse president Reagan in 1982 voor het eerst opperde. De eerste module werd gelanceerd op 20 november 1998. Sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Het ISS heeft over het algemeen bemanningen van drie tot zes personen, die aan boord wetenschappelijk onderzoek doen. Ze wisselen elkaar af.
Van wie is het ISS?
Vijftien landen hebben financieel bijgedragen aan het International Space Station. De belangrijkste deelnemende ruimtevaartorganisaties zijn de NASA (Verenigde Staten), Roscosmos (Rusland) en de ESA (EU). Andere partners zijn de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA.
Hoe groot is het ISS?
Het ruimtestation met zijn enorme zonnepanelen is zo groot als een voetbalveld en weegt 391.000 kilogram. De leefruimte is ongeveer zo groot als een huis met vijf slaapkamers. Het ISS beschikt over twee badkamers, fitnessfaciliteiten en een uitzichtpunt.
Hoe komt het dat het ISS zichtbaar is vanaf de aarde?
Het ISS zendt zelf geen licht uit, maar weerkaatst zonlicht. Net als de maan en planeten dat doen. Het ISS vliegt op een hoogte van 400 kilometer in een baan om de aarde. Door de enorme snelheid van 28.000 kilometer per uur doet het ruimtestation anderhalf uur over een rondje om de aarde. In totaal legt het ISS elke dag een retourtje af van de aarde naar de maan, en dat al 8159 dagen lang.
Hoe laat is het ISS zichtbaar?
Tussen 17.30 en 22.00 uur zal het ISS vanaf de aarde te zien zijn als een snel bewegende ‘ster’. Niemand hoeft er dus lang voor op te blijven. Wel kan de avondklok roet in het eten gooien als je het huis uit moet om te kijken.
Hoe lang blijft het ISS in zijn baan om de aarde?
Aanvankelijk was het de intentie om het ruimtestation in 2020 gecontroleerd in de oceaan te laten storten. Momenteel is het voornemen om in 2028 een definitieve streep onder het project te zetten. Al is ook dat allerminst zeker, vooral vanwege plannen om het ISS voorzichtig open te stellen voor ruimtetoerisme.
Kan ik het ISS ook bezoeken?
Ja dat kan. De eerste twee ruimtetoeristen zullen komende december aan boord van Sojoez MS-20 het ISS bezoeken. Wie een ruimtereis wil boeken, kan voor pakweg 12 miljoen euro terecht bij het bedrijf Space Adventures. Dat is inclusief ruimtewandeling en één overnachting. Tot 2023 zijn alle vakantietrips naar het ISS volgeboekt.
Klik hier voor de exacte tijdstippen.