Groen & duurzaamheid

Test: duurzaam douchen

Na een drukke werkdag of een rondje hardlopen is maar weinig zo ontspannend als een warme douche. Maar ontspannen en onthaasten gaan niet goed samen met duurzaamheid. Deze oplossingen helpen je.

Pieter Beens
20 March 2021 16:29
beeld YouTube
beeld YouTube

De kraan wijd open en de temperatuur op 40 graden Celsius: het is slecht voor je huid en evenmin goed voor je energierekening, maar lekker is het wél. Zo’n lange douche- of badbeurt helpt me immers om alle muizenissen kwijt te raken en alles weer op een rijtje te krijgen. Maar hoe helend zo’n ritueel ook mag zijn, het wendt de blik alleen op mezelf – en dus niet op het milieu, of op de wereldbevolking die het met zo veel minder luxe moet doen.

Dat verandert als ik de Amphiro tegenkom. De Duitse vondst bestaat uit een klein apparaatje dat je tussen je doucheslang en douchekop plaatst, waarna het je water- en energieverbruik meet. Dat wil ik proberen.

Zo komt het dat de douche enkele weken later is voorzien van een metertje dat in realtime laat zien hoe duurzaam ik douche. Zodra de kraan wordt geopend, springt het waterdichte display aan en verschijnen het aantal verbruikte liters, de watertemperatuur en het berekende aantal kilowatturen in beeld. Een ijsbeertje op een ijsschots maakt inzichtelijk hoe duurzaam je douchebeurt is. Niet, zo blijkt al snel, want als ik de kraan dichtdraai is het diertje verdwenen. Oeps!

16918776.JPG
beeld Pieter Beens

Die eerste douchebeurt met Amphiro is een eyeopener. Van lieverlee daalt het aantal verbruikte liters – en daarmee ook de kilowatturen. Dankzij de Blue­toothkoppeling zijn de resultaten ook in een bijbehorende app inzichtelijk. Dat leidt tot een heuse competitie: wie kan met het minste aantal liters douchen – en ook nog schoon en fris zijn? Ík: met een gezonde dosis wilskracht slaag ik erin om na 9,9 liter water weer buiten te staan. Best een prestatie!

Een voordeel van de Amphiro is dat hij niet alleen water bespaart, maar ook tijdwinst oplevert. Bovendien blijkt na een jaar lang testen dat de energierekening met enkele honderden euro’s is gedaald. De investering in het apparaatje is daarmee ruimschoots terugverdiend, al blijft de milieuwinst –hoe minimaal ook– de grootste opsteker. Want elke bespaarde druppel is er een.

Amphiro B1 Connect
€ 79,90 via
amphiro.com

Shampoo in een blokje

Per persoon gebruiken we zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar, luidt de boodschap van shampoobars.nl. Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar een rekensom leert dat ik aardig in de buurt kom.

16918777.JPG
beeld Pieter Beens

Een van de eerste stappen om dat gewicht terug te dringen, is door een herbruikbare boodschappentas te gebruiken. Maar blijkbaar kan ik ook op douchegebied een stap maken, zo leer ik als iemand in mijn omgeving over shampoobars begint. Met één stuk shampoo in de vorm van een zeepblok bespaart ze drie plastic flessen shampoo.

Ik ervaar een hoge drempel. Want ligt straks de douche niet vol met van die glibberige en steeds zachter wordende blokken? En hoe zit het met de hoofdhygiëne?

Dat wordt duidelijk zodra de shampoobars in gebruik worden genomen. De samengeperste shampookorrels worden namelijk helemaal niet week of glibberig. Het comfort is niet anders dan bij shampoo uit een fles. De bars bieden zelfs nog extra voordelen. Ze nemen veel minder ruimte in dan een fles, en doordat ze open en bloot liggen, ruikt de badkamer elke dag heerlijk fris.

Je moet wel even handigheid krijgen in het gebruik. De nieuwe bars zijn namelijk zo hard dat ze in eerste instantie weinig shampoo produceren; je moet dus door een laagje heen voordat ze effect hebben. Na een leven lang shampoo uit een fles te hebben gebruikt, is het bovendien zoeken naar de juiste dosering. Dat zijn echter beginnerslessen: na even gebruik weet je hoe je de shampooblokken moet gebruiken. Nu ze zo veel comfort bieden, ben ik om.

Shampoobar
Vanaf € 5,95 via
shampoobars.nl

Een spons met thee

Wordt het bamboe-houtskool, groene thee of toch Franse klei? Voor me ligt een rijtje Orijin-sponsen. De ene spons is antimicrobieel, de andere zit vol vitaminen en de derde moet helpen je poriën schoon te maken.

16918780.JPG
beeld Pieter Beens

De 100 procent natuurlijke sponsen werden ontwikkeld om comfort te bieden, de gezondheid te bevorderen en gebruikers te helpen onthaasten. Dat valt echter niet mee. In eerste instantie zijn de sponsen namelijk bikkelhard. Ook leveren ze geen merkbaar resultaat op. Dus laat ik de sponsen na een tijdje maar voor wat ze zijn. Als ik ze daarna weer pak, zijn ze zo hard geworden dat ze spontaan breken. Maar weggooien kan met een gerust hart. Ze zijn toch biologisch afbreekbaar…

Origin Sponge
$ 19 via
theorijin.com

Badderen bij oceaanlicht

Daar sta je dan: overgestapt op duurzaam douchen en ontdaan van alle ontspanning die daar eerder mee gepaard ging. Wat nu? Voor ligbadbezitters is er de Bath Diamond.

16918781.JPG
beeld Pieter Beens

Deze uit de kluiten gewassen badparel bevat volgens de ontwikkelaars de bioluminescentie die je in de oceaan tegenkomt. Daardoor verschijnen er bij gebruik kleine lichtjes in het water –alsof je wordt omringd door zeevonk. Moet je wel het licht uitdoen natuurlijk.

Leuk is het zeker, al gaat de Bath Diamond gepaard met veel ronkende marketing. Dat doet echter niets af aan de ervaring, die ook nog gezond lijkt te zijn. Al loont het de moeite om een goede geur uit te zoeken. Want Rose 23 is naast grappig peperduur en vooral mierzoet – en daarmee geen ideaal mannenparfum.

Bath Diamond Bath Bomb
$ 70 via
bathdiamond.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer