Duitsland gaat vaccin Spoetnik-V gebruiken
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het kabinet gaat toch meer voorlichting geven over AstraZeneca, omdat met dat vaccin vanaf volgende week weer geprikt wordt. Nederland stopte even met het zetten van AstraZeneca-vaccins, omdat er zorgen waren na berichten over gevallen van trombose. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zeggen dat het vaccin veilig is.
Dat gaat het kabinet extra onder de aandacht brengen, om te voorkomen dat veel mensen toch twijfelen aan de veiligheid ervan en misschien wel een prik weigeren. Eerder zei demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) nog dat er geen extra campagne komt.
Op Rijksoverheid.nl laat het kabinet twee zorgmedewerkers aan het woord die allebei gewoon een AstraZeneca-vaccinatie krijgen. Een van de twee vrouwen die worden opgevoerd, heeft al een eerste prik gehad. CBG-voorzitter Ton de Boer legt in het persbericht uit waarom Nederlanders zich geen zorgen hoeven te maken. Volgens coronaminister Hugo de Jonge „wordt er de komende tijd extra ingezet op goede voorlichting”.
Het opvoeden van jonge kinderen toen de scholen dicht waren, was voor twee vijfde van de ouders in de regio IJsselland zwaarder dan voor de coronaperiode. Zo zaten kinderen meer achter het beeldscherm en viel het combineren van thuiswerken met opvoeden hen zwaar, meldt GGD IJsselland op basis van een enquête onder 12.500 ouders in de regio.
Het onderzoek werd eind januari gehouden toen de basisscholen nog gesloten waren. De GGD zegt dat ouders met kinderen tot 12 jaar in die periode zichzelf op een schaal van 1 tot 10 gemiddeld een 6,6 gaven voor hoe goed zij zich voelden. Ook scoorden ze gemiddeld een 5,4 als het gaat om stress, waarbij 1 staat voor geen stress en 10 voor extreme stress. Ongeveer twee vijfde van de ouders gaf zelfs een 7 of hoger.
Een groot deel van de ondervraagden (75 procent) ervoer ook positieve gevolgen van de coronacrisis. Zo waardeerden ze dat er meer tijd was voor het gezin en meer rust in de agenda.
Ouders gaven ook aan hoe hun eigen kinderen zich voelden. Ongeveer een derde van de kinderen reageerde boos, verdrietig of gefrustreerd op de coronamaatregelen. Vooral omdat zij niet naar school konden en er in het algemeen minder activiteiten waren.
Een op de tien ouders gaf verder aan graag extra ondersteuning te willen bij bijvoorbeeld thuisonderwijs en de opvoeding. De leerkracht werd hierbij vaak genoemd (49 procent) en ruim een kwart (26 procent) heeft behoefte aan een psycholoog.
GGD IJsselland gaat de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om in gesprek te gaan met gemeenten, organisaties en (zorg)professionals.
Het aantal jongeren dat gameverslaafd is, is tijdens het afgelopen coronajaar gestegen. Yes We Can, een kliniek die jongeren helpt met verslavingen, ziet steeds meer jongeren binnenkomen die kampen met een gameverslaving, meldt Hart van Nederland.
Uit cijfers van Yes We Can blijkt volgens Hart van Nederland dat 49 procent van de jongeren die onder behandeling staan in de kliniek te kampen heeft met een gameverslaving. In maart vorig jaar lag dat percentage nog op 29 procent.
Yes We Can vermoedt dat de uitbraak van het coronavirus zeker een effect heeft op de stijging. Maar hier wordt tijdens de intake niet specifiek naar gevraagd.
De Italiaanse premier Mario Draghi zegt dat hij een prik krijgt met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, zodra hij een afspraak daarvoor heeft gemaakt. Volgens de 73-jarige premier is het middel veilig.
„Mijn leeftijdsgroep mag zich aanmelden voor een coronavaccinatie en dat ga ik binnenkort doen. Als ik aan de beurt ben, krijg ik een prik met het middel van AstraZeneca”, aldus Draghi. „Mijn zoon heeft er deze week al een gekregen in het Verenigd Koninkrijk.”
De afgelopen tijd was er onrust over het middel. Het zou trombose veroorzaken, daardoor stopten meerdere landen, waaronder Nederland en Italië, met het gebruik van het vaccin. Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) zei echter dat het vaccin veilig is om te gebruiken en daarop gaven bijna alle landen die tijdelijk waren gestopt aan het vaccin weer te gaan gebruiken.
In Italië zijn afgelopen week 200.000 minder mensen ingeënt door de tijdelijke stop. Volgens Draghi is deze vertraging „niet desastreus”. Vrijdag werden de Britse en Franse premiers ingeënt met het vaccin van AstraZeneca en ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze graag met het middel wordt gevaccineerd.
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn eerste coronaprik gehad. De politicus is, zoals hij eerder had aangekondigd, ingeënt met het vaccin van AstraZeneca.
Johnson kreeg het vaccin in het Londense ziekenhuis waar hij werd behandeld vanwege Covid-19. De 56-jarige premier raakte bijna een jaar geleden zelf besmet met het coronavirus. De premier hoefde niet aan de beademing, maar kreeg wel zuurstof toegediend omdat hij moeite had met ademhalen.
De premier verklaarde tegen de aanwezige media in het ziekenhuis dat hij „letterlijk niks” voelde van de coronaprik. „Het was heel goed, heel snel”, zei hij. Ook raadde hij mensen aan zich te vaccineren als ze aan de beurt komen. „Ga de prik halen. Dat is het beste voor jou, je gezin en voor alle andere mensen.”
Voor zijn besmetting ontving hij kritiek op de manier waarop hij omging met de coronacrisis. Zo vertelde hij enkele weken voor zijn besmetting handen te hebben geschud tijdens een werkbezoek aan een ziekenhuis, ook met coronapatiënten. Na zijn ziekenhuisopname veranderde zijn houding.
Het Verenigd Koninkrijk begon in december vorig jaar als eerste Europese land met het vaccineren van mensen. Inmiddels hebben 26,3 miljoen mensen hun eerste prik gehad. Ruim 2 miljoen mensen hebben ook hun tweede doses gehad en zijn dus optimaal beschermd.
In tegenstelling tot een aantal andere Europese landen, ging het Verenigd Koninkrijk door met de vaccinaties met AstraZeneca. Uit zorgen over mogelijk bijwerkingen door het product van AstraZeneca schortten onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland het gebruik ervan op.
Duitsland zal het Russische coronavaccin Spoetnik-V gebruiken als het middel wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Bondskanselier Angela Merkel zegt dat Duitsland alle vaccins moet gebruiken die worden toegelaten op de Europese markt.
Merkel zegt ook dat de Duitse autoriteiten zelf doses zullen aankopen als de Europese Unie dat niet gaat doen. Alle vaccins voor de Europese Unie worden momenteel gekocht via de Europese Commissie. Sinds Rusland met Spoetnik-V kwam, reageerden sommige landen aanvankelijk sceptisch.
Het EMA kijkt sinds 4 maart met een versnelde procedure naar Spoetnik-V. Dat houdt in dat de onderzoeksresultaten al worden bestudeerd voordat het dossier compleet is. Doordat de experts al voor de indiening van de laatste gegevens zijn ingelezen, kunnen ze sneller beslissen of het vaccin in de Europese Unie toegelaten wordt.
In de Europese Unie wordt al gebruikgemaakt van de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Ook het vaccin van Janssen is goedgekeurd, maar dat middel is nog niet geleverd.
Merkel zei vrijdag ook dat ze bereid is het vaccin van AstraZeneca te nemen. Daarmee reageerde ze op de zorgen over de mogelijk bijwerkingen, die voor een aantal Europese landen aanleiding waren om tijdelijk te stoppen met de toediening van het vaccin. Ook Duitsland stopte met de inentingen, maar heeft die inmiddels weer hervat.
Vanwege de tijdelijke opschorting zijn drie dagen lang minder mensen gevaccineerd dan gepland. Volgens de laatste cijfers heeft 8,5 procent van de Duitse bevolking een eerste prik gehad. Merkel hoopt iedereen voor het einde van de zomer een vaccin te kunnen aanbieden.
Vanaf begin april mogen ook huisartsen mensen inenten. Dat wordt nu vooral gedaan op speciale priklocaties. De huisartsen krijgen in de eerste week ongeveer 1 miljoen doses, zo is vrijdag afgesproken met de deelstaten. Daarnaast krijgen de regio’s aan de grens met Frankrijk en Tsjechië extra doses om de intrede van nieuwe varianten van het coronavirus te voorkomen.
Merkel gaat maandag met de leiders van de zestien deelstaten opnieuw in gesprek. Ze praten dan over een verlenging van de lockdown die sinds medio december geldt en de manier waarop beperkingen voor de economie moeten worden teruggedraaid.
België gaat vanwege de sterk stijgende coronacijfers de maatregelen niet versoepelen. De geplande heropening op 1 april van de pretparken en opstart van buitenevenementen met maximaal 50 personen is tot nader order uitgesteld, evenals uitbreiding van georganiseerde buitensporten tot tien personen. In de paasvakantie mogen de jeugdkampen, die immens populair zijn in België, doorgaan. Maar alleen met activiteiten met maximaal 10 in plaats van 25 kinderen in de buitenlucht en zonder overnachtingen, aldus premier Alexander De Croo.
De Croo had het Overlegcomité van de zes regeringen vanwege de zorgen over de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames een week eerder bijeengeroepen dan was gepland. Het blijft de bedoeling om per 1 mei de horeca weer open te stellen, maar dan moeten nu de nauwe contacten sterk aan banden, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na afloop van een persconferentie. De onderwijsministers is gevraagd maandag een plan te presenteren om op de scholen de infectierisico’s zoveel mogelijk te beperken, zei De Croo. België wil op 19 april, na de paasvakantie, alle scholen open hebben.
Volgens De Croo is de stijging van het aantal besmettingen niet onverwacht, „maar de versnelling is wel sneller dan verwacht”. De hoeveelheid besmettingen op de scholen is zorgelijk. Vooral onder jongeren onder de 18 jaar is er een grote toename. „De kinderen pikken het virus op en dan is er het risico dat ze hun ouders infecteren. Als die ouders niet telewerken dan is er de kans dat zij collega’s op het werk besmetten.” Hij riep de Belgen opnieuw op thuis te werken. „Telewerken is geen luxe maar een verplichting.” Waar telewerken niet kan willen de autoriteiten sneltesten beschikbaar stellen.
De reisbranche denkt dat een zogenoemd coronapaspoort voor echt herstel in de hard getroffen sector kan zorgen. Reizigers kunnen die krijgen als ze zijn gevaccineerd tegen corona, recent negatief zijn getest of voldoende antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt. Volgens directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR moet er zo snel mogelijk een dergelijk document komen.
Advertentie
Ierland gaat mensen weer inenten met het veelbesproken coronavaccin van AstraZeneca. Het land stopte daar zondag uit voorzorg mee vanwege mogelijke bijwerkingen.
Binnen enkele dagen worden de inentingen met het middel weer hervat. De genodigden worden door de gezondheidsautoriteiten opgeroepen gebruik te maken van de kans om zichzelf tegen Covid-19 te beschermen. „Het beste vaccin dat men kan krijgen, is het eerste vaccin dat ze kunnen krijgen.”
Ierland volgt met de hervatting het donderdag geactualiseerde advies van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). Daarin staat dat het vaccin „veilig en effectief” is. Wel blijft de toezichthouder onderzoek doen naar de meldingen over gevaccineerden met bloedstolsels én een verlaagd aantal bloedplaatjes, de reden waarom veel Europese landen de vaccinaties met AstraZeneca opschortten.
De meeste landen hebben inmiddels besloten weer te vaccineren met AstraZeneca. In Europa hebben zijn al meer dan 20 miljoen prikken gezet met het vaccin van dit farmaceutische bedrijf.
Europa is het eerste continent waar officieel meer dan 1 miljoen mensen aan het coronavirus zijn overleden, meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Volgens het persbureau zijn er 1.000.062 Europeanen gestorven aan Covid-19.
Het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Italië, Spanje en Frankrijk hebben de meeste besmettingen en coronadoden in Europa. De 51 landen die Reuters meetelt hebben volgens het persbureau 35,5 procent van de wereldwijde coronadoden geregistreerd. 30,5 procent van alle geregistreerde besmettingen was in Europa.
Niet alle statistiekwebsites melden dat er meer dan 1 miljoen coronadoden zijn in Europa. Vaak gebruiken verschillende instituten andere data, waardoor het aantal besmettingen, doden en gevaccineerden niet altijd hetzelfde is.
Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen wereldwijd is waarschijnlijk hoger. Dit komt omdat niet iedereen met klachten zich wil of kan laten testen. Daarnaast konden landen aan het begin van de coronapandemie slechts beperkt coronatesten uitvoeren.
De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op tegen de nadelen die sommige bijwerkingen kunnen hebben. De bij het WHO bekende data laten niet zien dat er een verhoogd gevaar is op complicaties zoals trombose of een lager aantal bloedplaatjes.
„Het middel heeft een geweldig potentieel om infecties en doden over de hele wereld te voorkomen”, schrijft de WHO in een verklaring. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, stopten onlangs tijdelijk met het gebruik van het vaccin, vanwege mogelijke bijwerkingen zoals bloedpropjes. Na een positief advies van de Europese Geneesmiddelenraad (EMA) donderdag besloten bijna alle landen het middel weer te gebruiken. Alleen Denemarken, Noorwegen, Zweden en sinds vrijdag Finland gebruiken het middel tijdelijk niet.
De WHO stelt dat de genoemde complicaties minder vaak voorkomen dan gedacht bij gevaccineerden. De aantallen liggen niet hoger dan bij mensen die geen prik hebben gekregen. Daarnaast is het volgens de WHO nog niet zeker dat de trombose bij ingeënte mensen is veroorzaakt door het AstraZeneca-vaccin.
Marktkooplieden gaan door met hun eerder aangekondigde kort geding tegen de overheid wegens de gedeeltelijke sluiting van markten. Ze willen dat ook non-foodkramen weer worden toegelaten. Gesprekken daarover met de overheid haalden volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) niets uit, dus stapt de belangenvereniging naar de rechter.
Markten zijn vooralsnog alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren, terwijl andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan. De CVAH vindt dit een onzinnige maatregel en stelt dat markten weer volledig open kunnen, omdat het besmettingsrisico in de open lucht veel beperkter zou zijn dan binnen. Door de lockdownregels zitten volgens de CVAH 5000 ondernemers met non-foodkramen noodgedwongen thuis.
De CVAH kondigde eerder al juridische stappen aan, maar wachtte vervolgens twee weken op een eventuele reactie van de landsadvocaat. Nadat een reactie volgens de belangenvereniging uitbleef, heeft haar advocaat de Staat gedaagd voor de rechtbank in Den Haag.
Interpol waarschuwt voor een ‘nieuwe golf’ van coronamisdaad: criminelen die vaccinvoorraden stelen en handelen in nepvaccins. Secretaris-generaal Jürgen Stock roept landen op hun vaccindistributie goed te beveiligen. „Parallel aan de coronapandemie zien we een misdaadpandemie”, zegt Stock tegen Nieuwsuur.
„Vorig jaar hadden we al Covid-gerelateerde oplichting: handel in gestolen en nagemaakte beschermingsmiddelen, neptesten en medicijnen die nog helemaal niet bestonden. Nu zien we ook criminelen die nepvaccins produceren, simpelweg om er geld aan te verdienen.”
Vooral landen die minder goed zijn georganiseerd, zijn kwetsbaar voor illegale medicijnhandel, zegt Stock. „In Europa is de dreiging niet zo groot want jullie hebben zeer veilige toeleveringsketens.
Onlangs onderschepte de politie voor het eerst een grote lading met duizenden nepvaccins. Die waren geproduceerd in China en werden verhandeld in Zuid-Afrika.
Ondernemers kunnen toch sneller de aanvulling van de tegemoetkoming in de vaste lasten uitbetaald krijgen, ondanks de tegenslag die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eerder op vrijdag bij de rechter te verwerken kreeg. Volgens de branchevereniging heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten weten dat er alsnog een snellere regeling komt.
Voor aanstaande donderdag stuurt de RVO 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek, zodat er binnen één tot drie weken een besluit én betaling kan volgen. Ondernemers kregen eerder bericht dat de aanvulling op de tegemoetkoming in de vaste lasten voor het vierde kwartaal niet, zoals verwacht, eind februari zou worden overgemaakt, maar „binnen zestien weken”. Volgens KHN was die termijn te lang en daardoor dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen.
De brancheorganisatie had om de kwestie een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Daarmee behaalde KHN evenwel niet het gewenste resultaat, want de organisatie werd niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechter in Den Haag hoorden de vorderingen thuis bij de bestuursrechter en daarom kon de zaak niet inhoudelijk worden behandeld. De rechter gaf ook aan dat horecaondernemers individueel bezwaar moesten maken bij de bestuursrechter.
„Wij zijn uiteraard diep teleurgesteld en ervaren dit als een uiterst onwelwillend vonnis”, reageert KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Dat er daarna alsnog een snellere regeling is gekomen schrijft hij toe aan lobbywerk door KHN. De horecaondernemers dreigden achter de schermen namelijk al met hoger beroep. Ook zouden er anders duizenden bezwaarschriften ingediend worden, wat als mogelijke consequentie zou hebben dat het apparaat van de RVO kon vastlopen. „We zijn blij dat na onze intensieve inspanningen, we de RVO hebben kunnen bewegen om alsnog tot snellere uitbetaling over te gaan. Dat is ook hoognodig, het water staat veel ondernemers echt tot aan de lippen.”
De RVO ontkent dat de uitbetaling onder druk van boze horecaondernemers is versneld, maar zegt zelf alles in het werk te hebben gesteld om de subsidies snel te kunnen verstrekken. „Dit stond al gepland. Toen het kort geding is begonnen, zijn wij niet gestopt met werken”, zegt een woordvoerster van de overheidsinstelling. Ze stelt ook dat het bewuste bericht over de uitbetaling „binnen zestien weken” puur was bedoeld om aan te geven wat de wettelijke termijn voor deze betalingen zou zijn. „We hadden de verwachtingen willen temperen.”
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van zijn omzetverlies. Daardoor verwachtten veel ondernemers een aanvulling.
De gezondheidsautoriteiten in Finland onderbreken het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca voor onderzoek naar twee gevallen van complicaties met bloedpropjes. Dit meldde de nationale gezondheidsdienst.
Het Zweeds-Britse vaccin is net weer goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau en de WHO nadat het gebruik in veel andere landen was stilgelegd naar aanleiding van enkele complicaties met bloedpropjes .
De politie kan geen verdachten aanhouden voor het veroorzaken van onrust eind januari bij Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. De politie heeft camerabeelden uitgelezen, maar die waren te onduidelijk voor het herkennen van verdachten. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving door RTV Oost.
Tientallen relschoppers trokken tijdens protesten tegen de avondklok naar het MST Enschede. Op camerabeelden van het ziekenhuis is te zien dat er tegen de ruiten werd geslagen. De politie heeft geen aanwijzingen gevonden dat er met voorwerpen naar de ruiten van het ziekenhuis werd gegooid, zoals een woordvoerder van het MST eerder meldde.
Ook heeft de politie geen schade of vernielingen aan het gebouw kunnen traceren. Wel was er een slagboom vernield.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder opgelopen. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2041 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds 5 februari.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1462 coronapatiënten. Dat zijn er 26 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met vijftien naar 579. Dat aantal schommelt nu anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel heen en weer, maar dan tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen namen veel nieuwe patiënten op. In het afgelopen etmaal belandden 283 mensen vanwege een coronabesmetting op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het hoogste aantal opnames sinds 19 januari.
In de afgelopen week zijn 1729 mensen opgenomen in een ziekenhuis. Dat komt neer op gemiddeld 247 nieuwe opnames per dag, het hoogste niveau sinds half januari.
Duitsland heeft de oprichters van de biotechbedrijf BioNTech beloond met een hoge onderscheiding. Ozlem Tureci en Ugur Sahin ontvingen het Bundesverdienstkreuz uit handen van president Frank-Walter Steinmeier. Ook bondskanselier Angela Merkel woonde de plechtigheid bij in het presidentiële slot Bellevue.
Tureci en Sahin stonden met hun bedrijf en het Amerikaanse Pfizer aan de basis van het Pfizer/BioNTech-vaccin, het eerste coronavaccin dat werd goedgekeurd in de Europese Unie. „Jullie baanbrekende ontdekking wordt gebruikt om mensenlevens te redden”, zei Steinmeier. „Het garandeert dat we sociaal, cultureel en economisch kunnen overleven.”
Sahin riep de Duitsers op zich niet uit het veld te laten slaan door de volgende fase van de coronacrisis. „We zijn er al voor twee derde. Het laatste deel, de komende zes maanden, zal veel van ons vragen”, zei hij. „We moeten de handen ineen slaan en we mogen niet toestaan dat we ontmoedigd raken door deze derde golf, die waarschijnlijk langer zal duren.”
Duitsland zet bij de strijd tegen het virus net als veel andere landen in op een lockdown en het vaccineren van inwoners. President Steinmeier deed een oproep om mensen sneller in te enten. „Vaccineer meer en sneller. Met alle middelen die we tot onze beschikking hebben”, zei het 65-jarige staatshoofd. „Met iedere ingeënte persoon kunnen we een kleine stap zetten richting een terugkeer naar het normale leven.”
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7425 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari.
Het aantal nieuwe coronagevallen was wekenlang redelijk stabiel. De ene dag kwamen er wat meer gevallen aan het licht dan de andere dag, maar gemiddeld bleef het schommelen rond de 4500 positieve tests per etmaal. Een week geleden begon het aantal nieuwe gevallen weer te stijgen. In de laatste zeven dagen zijn 42.380 besmettingen bevestigd, bijna een kwart meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op 6054 positieve tests per dag, het hoogste niveau sinds 15 januari.
Minister Ferd Grapperhaus had vrijdag na de wekelijkse ministerraad al gezegd dat er ongeveer 7400 nieuwe gevallen waren geregistreerd. „Ik word er wel vrij, ik zou bijna zeggen, kortademig van”, zegt Grapperhaus over de nieuwste cijfers.
In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 389 inwoners positief getest. Voor de hoofdstad is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Rotterdam registreerde 348 nieuwe gevallen, het hoogste aantal voor die stad sinds 20 december. In Den Haag kwamen er 221 gevallen aan het licht. Zowel Utrecht als Zaanstad telde 108 positieve tests.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Dat zijn er meer dan voorgaande vrijdagen, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms met wat vertraging geregistreerd. Rotterdam meldde afgelopen etmaal het overlijden van veertien inwoners.
Het totaal aantal bevestigde coronagevallen komt zondag of maandag waarschijnlijk uit boven de 1,2 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat op 16.251. De werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker hoger.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, staat volgens de laatste berekeningen op 1,14, aldus Grapperhaus. Dat betekent dat honderd besmette personen 114 anderen aansteken.
Er komt geen extra voorlichtingscampagne voor ouderen over het vaccineren tegen het coronavirus. De seniorenorganisatie ANBO had hiervoor gepleit omdat ouderen met veel vragen zouden zitten nadat het prikken met het vaccin van AstraZeneca kort was stilgelegd.
Volgens minister Tamara van Ark (Medische Zorg) wordt de uitnodiging om te vaccineren wel aangepast. Daar komt meer informatie over (mogelijke) bijwerkingen. Van Ark roept mensen op die vragen hebben over de vaccins contact op te nemen met de huisarts.
Het vaccin is veilig, benadrukt Van Ark. „We hebben alle zorgvuldigheid in acht genomen.” Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag dat het vaccin veilig is voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sloot zich hierbij aan.
De ANBO vindt dat het imago van AstraZeneca een knauw heeft gekregen omdat tijdelijk is gestopt met het gebruik van het middel. Dat gebeurde uit voorzorg nadat er berichten waren gekomen over mogelijke bloedstolsels als bijwerking van het vaccin. Daar is geen bewijs voor gevonden, wel komt er meer onderzoek.
De Franse gezondheidsautoriteiten adviseren het AstraZeneca-vaccin alleen te geven aan ouderen vanaf 55 jaar. Hiertoe is besloten vanwege de meldingen over een combinatie van stolselvorming en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerden.
Binnen Europa zijn enkele tientallen gevallen bekend van gevaccineerden met deze zeldzame aandoeningen. Het merendeel van deze mensen is jonger dan 55 jaar. Hoewel niet is bewezen dat het om bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin gaat, zal Frankrijk het middel uit voorzorg alleen toedienen aan mensen die ouder zijn.
De mogelijke bijwerkingen leidden ertoe dat meerdere Europese landen, waaronder Frankrijk, het gebruik van het vaccin tijdelijk hadden opgeschort. De inentingen met AstraZeneca werden in Frankrijk vrijdag na enkele dagen hervat na een positief advies van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA), dat donderdag sprak van een „veilig en effectief” vaccin. Naar de mogelijke link tussen het vaccin en de mogelijke bijwerkingen wordt verder onderzoek gedaan.
Het zijn vooral 55-plussers die momenteel in Frankrijk in aanmerking komen voor het AstraZeneca-vaccin. De mensen die jonger zijn en al hun eerste prik hebben gehad, zullen binnenkort horen wat de gevolgen voor hen zijn.
Frankrijk gaf net als veel andere Europese landen het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut aanvankelijk alleen aan mensen jonger dan 65 jaar. De reden hiervoor was de beperkte deelname van 65-plussers aan de studie naar het vaccin. Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk toonden later aan dat het vaccin ook goed werkt bij mensen boven de 65 jaar.
In Europa zijn zo’n 20 miljoen prikken gezet met het AstraZeneca-vaccin. Voor optimale bescherming tegen Covid-19 worden er twee doses toegediend. De tweede prik volgt na vier weken en binnen twaalf weken.
Er is vrijdag een politieonderzoek gestart naar het verjaardagsfeestje van de Noorse premier Erna Solberg. De premier werd zestig jaar en vierde dat afgelopen maand met haar uitgebreide familie in een skioord circa 150 kilometer ten noordwesten van Oslo. Noorse media hebben gemeld dat er bij zeker twee gelegenheden meer dan tien mensen bij elkaar waren en dat mag niet volgens de Noorse coronabeperkingen.
Solberg zei donderdagavond op de tv dat ze beter op de hoogte had moeten zijn. Tijdens haar verjaardagsfeest in Geilo is er een diner met meer dan tien mensen aan tafel geweest in een restaurant en later was Solberg ook in een gehuurd appartement waar zeker veertien mensen met elkaar sushi aten. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en later moet een aanklager bepalen of er verdere stappen worden genomen.
Het Scandinavische land met bijna 5,5 miljoen inwoners telt 44 coronapatiënten die zeer ernstig ziek zijn. In Noorwegen zijn bijna 650 mensen met een coronabesmetting overleden.
De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.
Door de coronacrisis konden vorig jaar de meeste evenementen niet doorgaan. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. De financiële risico’s die bij een evenement komen kijken zijn daardoor veel organisatoren te machtig.
Sinds het begin van de coronavaccinatie in januari zijn 2 miljoen prikken tegen het coronavirus toegediend. Dat zijn de eerste inentingen en de herhaalvaccinaties bij elkaar. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verwacht dat Nederland begin april door de grens van 3 miljoen vaccinaties heengaat. Op 21 februari werd de miljoenste prik gezet.
Nederland begon op 6 januari, als laatste land in de Europese Unie, met het vaccineren tegen het coronavirus. Inmiddels zijn drie middelen in gebruik, van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Op korte termijn komt het in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen daarbij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijferde dinsdag dat ongeveer 1,4 miljoen mensen hun eerste inenting hadden gekregen. Van die groep heeft bijna een half miljoen ook al de tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het coronavirus beschermd zouden moeten zijn. Die cijfers liepen tot en met afgelopen zondag. Het RIVM regelt het vaccinatieprogramma.
Denemarken gaat voorlopig nog geen mensen inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. De Europese medicijnwaakhond EMA oordeelde donderdag dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de mogelijke risico’s. De Deense gezondheidsdiensten gaan de komende dagen beoordelen wat die conclusie betekent voor hun vaccinatieprogramma.
Denemarken was vorige week het eerste land dat helemaal stopte met het gebruik van het vaccin vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, volgden dat voorbeeld. Nadat het EMA had benadrukt dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is, besloten veel landen het middel weer in gebruik te nemen.
Ondanks het hoge aantal besmettingen blijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) verwachten dat de hogescholen en de universiteiten volgende maand weer deels open kunnen. Het kabinet neemt daarover volgende week een beslissing.
De bewindsvrouw is „optimistisch” dat de opening van het hoger onderwijs nog steeds door kan gaan. Dat is volgens haar nodig omdat het niet goed gaat met het welzijn van de studenten. Ze houdt wel een slag om de arm. „Het moet wel veilig en verantwoord kunnen.”
„Een dag in de week naar de universiteit of hogeschool is een belangrijke stap” voor het welzijn van de studenten, zegt de bewindsvrouw. „Ik vind het wel heel belangrijk dat we die stap zetten.”
Dit weekeinde praat het kabinet in het Catshuis met deskundigen van het OMT over mogelijke versoepelingen. Volgende week dinsdag is er dan weer een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
De Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn heeft gezegd dat de derde golf van het coronavirus al is begonnen en dat daarom inentingen die golf niet kunnen voorkomen. Het aantal besmettingen neemt weer snel toe en er zijn volgens de minister op dit moment niet voldoende vaccins in Europa om een derde golf alleen met inentingen te stoppen.
Spahn geeft volgens Duitse media hiermee aan dat hij geen versoepelingen wil van de coronamaatregelen die de economie doen wankelen. Maandagmiddag is bondskanselier Angela Merkel weer in gesprek met de premiers van de zestien deelstaten om besluiten te nemen over de vraag hoe het met de coronamaatregelen verder moet. Veel Duitsers verwachten versoepelingen en hopen de draad weer op te kunnen pakken. Spahn zei echter dat er geen versoepelingen mogelijk zijn als niet eerst alle kwetsbare personen zijn ingeënt. Dat kan volgens hem weken duren vanaf het moment dat er voldoende doses klaar liggen.
Merkel belt vrijdagmiddag met de deelstaatpremiers over de vaccinatiecampagne.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet-ontvankelijk verklaard in de zaak over het uitbetalen van subsidies aan horecaondernemers. Volgens de kortgedingrechter in Den Haag horen vorderingen thuis bij de bestuursrechter en daarom wordt de kwestie nu niet inhoudelijk behandeld.
De rechter zegt zich er van bewust te zijn dat dit oordeel een teleurstelling is voor horecaondernemers. „Zij kampen in deze tijd al met grote tegenslagen. Hoe wrang dat ook is, de vaste taakverdeling tussen de bestuursrechter en de civiele rechter kan ook in deze zaak niet worden doorgekruist.”
De situatie in de ziekenhuizen als gevolg van de corona-uitbraak is nog altijd „zorgelijk”, zegt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ook het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus blijft hoog.
Het kabinet beslist volgende week of de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. Daarbij wordt als eerste gekeken naar het hoger onderwijs en naar de terrassen. Het is volgens Van Ark belangrijk om perspectief te blijven bieden. „We willen heel veel”, zegt zij. „Maar het moet wel kunnen.”
Het aantal met corona besmette mensen in de ziekenhuizen is afgelopen week weer boven de 2000 gekomen. „Dat is gewoon hoog”, zegt Van Ark. Maar zij benadrukt dat zij ook de duiding van de cijfers door onder meer het RIVM wil afwachten. „Ik laat me altijd informeren op het moment van besluitvorming .”
Kort na de aankondiging door de Franse premier Jean Castex dat er vrijdag een nieuwe lockdown wordt ingevoerd in zestien departementen, inclusief de regio van Parijs, is er in de Franse hoofdstad een stormloop op treinkaartjes ontstaan. Het werd al snel onmogelijk een plaats in een trein naar Bretagne of het zuidwesten te boeken. De laatste beschikbare plaats waren in de eerste klas op dure, lange treinreizen met omwegen.
Het is vrijdag niet meer mogelijk met de trein naar bijvoorbeeld Rennes of Biarritz te gaan, stellen Franse media vast. Ook de vliegtuigen naar bijvoorbeeld Corsica zitten vol. Bijna alle departementen waar de strengere lockdown gaat gelden zijn in het noorden, van de regio Parijs tot aan het Kanaal en de Belgische grens.
De beperkingen moeten zeker vier weken worden opgelegd in de zestien departementen omdat volgens Castex het coronavirus de laatste tijd weer in opmars is. Scholen blijven wel open, maar alle niet-essentiële winkels uitgezonderd boekhandels moeten dicht. Mensen moeten tijdens de lockdown binnen 10 kilometer van hun huis blijven. Reizen naar andere regio’s is niet toegestaan.
In Frankrijk geldt al een avondklok vanaf 18.00 uur, maar die gaat vanaf zaterdag, een week voor de invoering van de zomertijd, een uur later in. In de regio rond Nice en rond Duinkerken in het noordwesten geldt sinds enkele weken een weekendlockdown.
De Europese Unie staat voor een zware taak om tegen juni zogenaamde coronapaspoorten in te voeren zodat mensen weer kunnen reizen. Dat zegt Groupe ADP, uitbater van onder andere de drukste luchthaven van Frankrijk, Parijs-Charles de Gaulle.
Operationeel directeur Franck Le Gall van ADP noemt de doelstelling van de EU „zeer, zeer ambitieus”. Hij wijst daarbij op de trage vooruitgang en ongecoördineerde introductie van dergelijke gezondheidspaspoorten die al in ontwikkeling zijn bij luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven.
De Europese Commissie presenteerde eerder deze week plannen voor een gratis digitaal of papieren certificaat met QR-code. Reizigers kunnen die krijgen als ze zijn gevaccineerd tegen corona, recent negatief zijn getest of voldoende antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt, zo is het idee.
De bewijzen zijn bedoeld om reizen zowel binnen als buiten het landenblok te vergemakkelijken. Daarbij moet een evenwicht worden gevonden tussen landen die afhankelijk zijn van toerisme en hun grenzen graag weer openstellen en landen die wat voorzichtiger zijn als Frankrijk en Duitsland.
Pasen nadert. In veel kerken betekent dat normaliter het einde van het catechisatieseizoen. Wat doen kerken na deze coronawinter? Gaan ze langer door? Het beeld is divers. „Het gaat er nu om de verbinding met jongeren te houden.”
Lege catechisatielokalen, geen jeugdverenigingsavonden, zonder gezellige ontmoetingen op het kerkplein. De achterliggende maanden was het stil in en rond de kerk. Zeker sinds de tweede lockdown die in december inging. Even viel zo goed als al de catechese stil en was jeugdwerk niet mogelijk. Maar kerkenraden zochten oplossingen: onlinecatechisatielessen, onlineavonden voor de jeugd.
Huisartsen hebben hun patiënten afgelopen week weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als ze zonder coronacrisis zouden hebben gedaan. Dat is voor het eerst sinds de afgelopen zomer. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De toename kan volgens de organisatie ook betekenen dat mensen met gezondheidsklachten de huisarts weer eerder opzoeken.
Acute en semi-acute zorg is in alle ziekenhuizen volledig beschikbaar. Zorg die binnen zes weken moet plaatshebben is nu in 79 procent van de ziekenhuizen voorhanden. In de overige 21 procent kan deze zorg deels worden geboden.
Bij zorg die zonder grote gevolgen langer dan zes weken kan wachten, is het anders. Deze planbare zorg is bij 82 procent van de ziekenhuizen voor een deel beschikbaar en slechts in 8 procent daarvan volledig.
De operatiecapaciteit is ook nog steeds lager dan het normaal aantal beschikbare operatiekamers…
AstraZeneca heeft er vertrouwen in dat er in heel Europa weer geprikt kan gaan worden met zijn coronavaccin. Dat laat de farmaceut weten in een reactie op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat meldde dat het vaccin van AstraZeneca effectief en veilig is en dat de kans op ernstige complicaties met het middel „extreem klein is”.
„We verwelkomen de beslissingen van de toezichthouders, die het overweldigende voordeel van ons vaccin bij het stoppen van de pandemie bevestigen”, laat Ann Taylor, medisch hoofd van AstraZeneca, weten. „We vertrouwen erop dat, na zorgvuldige beslissingen van de toezichthouders, vaccinaties weer in heel Europa kunnen worden hervat.”
Nederland en veel andere EU-landen legden het inenten met AstraZeneca stil na berichten van bijwerkingen, met name trombose. Het vaccin wordt echter niet geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels, aldus het EMA.
Het kan mogelijk wel in verband worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, een laag aantal bloedplaatjes. Daar moet volgens het EMA verder onderzoek naar worden gedaan. Het agentschap oordeelde ook dat er een bijsluiter bij de AstraZeneca-vaccins moet komen om zorgprofessionals en het publiek bewust te maken van mogelijke signalen, zodat ze bijtijds actie kunnen ondernemen.
De farmaceut zegt de bevindingen van het EMA te erkennen en de adviezen over te nemen, waaronder die over de bijsluiter. Volgens AstraZeneca blijkt uit eigen data van „tientallen miljoenen” coronavaccinaties dat er niet bovengemiddeld veel bijwerkingen waren.
De rechtbank in Den Haag oordeelt op vrijdag of de horeca sneller een aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun overgemaakt moet krijgen. Ondernemers kregen eerder bericht dat de tegemoetkoming in de vaste lasten niet, zoals verwacht, eind februari zou worden overgemaakt, maar „binnen zestien weken”. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is die termijn te lang.
Volgens KHN dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen. Veel ondernemers kunnen dit er gewoon niet bij hebben, liet KHN-voorzitter Robèr Willemsen eerder al weten.
In Brazilië zijn donderdag 2724 nieuwe coronadoden geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid. Het betekent de op één na dodelijkste dag voor het land sinds de uitbraak van het coronavirus. Dinsdag werd een recordaantal van meer dan 2800 Brazilianen die binnen 24 uur aan de gevolgen van Covid-19 overleden gemeld.
Er werden donderdag nog eens 86.982 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Woensdag meldden de lokale autoriteiten een recordaantal van meer dan 90.000 besmettingen. In totaal zijn er al ongeveer 11,7 miljoen besmettingen met het longvirus vastgesteld in Brazilië. Zowel het Braziliaanse dodental als het aantal besmettingen zijn het één na hoogste ter wereld, in beide gevallen achter de Verenigde Staten.
Het aantal nieuwe coronagevallen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland is vrijwel hetzelfde als een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde vrijdagochtend 17.482 nieuwe besmettingen. Donderdag meldde het RKI 17.504 nieuwe besmettingen, de grootste toename in een etmaal sinds 22 januari.
In totaal zijn nu 2.629.750 mensen in Duitsland positief getest op het coronavirus.
Dinsdag waarschuwde het RKI dat er in Duitsland opnieuw een exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen ontstaat. Het aantal nam vorige week met zo’n 20 procent toe ten opzichte van een week eerder. RKI-epidemioloog Dirk Brockmann spreekt van een derde golf. De recent ingezette versoepelingen zouden die versnellen.
In de afgelopen 24 uur overleden nog eens 226 Duitsers aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële aantal coronadoden in Duitsland komt daarmee op 74.358.
Advertentie