Europese reispas: snel vakantie boeken of nog even wachten?
Met een Europees certificaat moet reizen weer mogelijk worden voor mensen die zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of antistoffen hebben. Kunnen mensen nu met een gerust hart hun zomervakantie boeken? Of is wachten verstandiger?
Reizen mag in ieder geval tot half april alleen als het noodzakelijk is. De komst van een gezondheidspas verandert dat niet. Of je nu wel of niet zo’n digitaal bewijs hebt, met gesloten grenzen kom je als toerist niet ver.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan op dit moment nog „geen enkele voorspelling” doen over de verwachting voor komende zomer. Volgens een woordvoerder is het ook nog te vroeg om te zeggen wanneer daar meer duidelijkheid over komt. Dat hangt vooral af van het verloop van de pandemie. En die is hoogst onzeker.
De reisadviezen gelden voor alle Nederlanders. „Een land wordt bijvoorbeeld niet geel voor gevaccineerden en oranje voor niet-gevaccineerden”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Wel kunnen landen zelf voorwaarden stellen, zoals nu al gebeurt met de eis voor een negatieve test. Mogelijk verplichten overheden in de toekomst ook een vaccinatiebewijs voor vakantiegangers. Die informatie neemt Buitenlandse Zaken dan op in het reisadvies.
Naast het nationale reisadvies hebben toeristen ook te maken met maatregelen ter plaatse. Wie dus toch een vakantie boekt, heeft geen garantie dat die (ongewijzigd) kan doorgaan.
Twijfelaars
Toch zal de gezondheidspas reizen binnen Europa makkelijker maken, verwacht Jan van den Bosch, directeur van de christelijke reisorganisatie Beter Uit. „Als mensen bang zijn om te boeken, biedt die pas toch enige zekerheid. Zodra de grenzen opengaan, kun je binnen de Europese Unie in ieder geval vrij reizen. En mensen met principiële bezwaren tegen vaccinatie kunnen met een negatieve test toch op vakantie.”
Van den Bosch begrijpt de onzekerheid, maar zegt dat twijfelaars bij hem „met een gerust hart kunnen boeken. Niet elke reisorganisatie kan dat waarmaken, maar bij annulering storten wij het volledige bedrag terug.”
Sinds de versoepeling van de maatregelen in Nederland ziet hij een „forse stijging” in het aantal boekingen. Mensen willen volgens hem voorkomen dat ze achter het net vissen. „Ons vakantiepark in de Franse Dordogne zit in augustus praktisch vol.” Bestemmingen dicht bij huis zijn geliefd, maar ook voor Italië, Griekenland en Noorwegen is animo.
Vouchers
De Consumentenbond raadt mensen juist aan nog even te wachten met het boeken van een buitenlandse vakantie. „We weten nog niet of en wanneer de grenzen weer opengaan en onder welke voorwaarden”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. Hij wijst op de onduidelijkheid rond de terugbetaling van verlopen reisvouchers van vorig jaar. „Die problemen zijn de wereld nog niet uit. Bovendien zitten alle Europese landen nu nog op slot.”
Wie nu gaat boeken voor de zomer, loopt het risico dat de vakantie wordt geannuleerd. „En afgelopen jaar hebben we gezien hoeveel moeite mensen moesten doen om hun geld terug te krijgen.” Wie toch alvast een vakantie wil vastzetten, moet er volgens hem rekening mee houden dat bijvoorbeeld een zwembad, restaurant of bowlingbaan op de accommodatie gesloten of beperkt beschikbaar is. In zo’n geval heeft de consument geen recht op terugbetaling.
Op vakantie in Nederland lijkt Spierenburg een verstandigere keuze. „Al betaal je je scheel aan huisjes.” Ook in eigen land moet de toerist er rekening mee houden dat niet alles kan.
Volgens de woordvoerder lopen consumenten niet per se een groter risico bij een georganiseerde reis dan wanneer ze zelf verblijf en vervoer regelen. „Vorig jaar hebben we de ellende rond vliegtickets gehad. Datzelfde gaat nu spelen bij reisorganisaties.”
De Consumentenbond adviseert verder de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen goed te checken. „We zien dat een flink aantal verzekeraars het afgelopen jaar de dekking voor corona of een pandemie uit het pakket heeft gehaald.”