Zwartewaterland steekt met kop en schouders uit boven Nederland. Het aantal positief geteste mensen lag de afgelopen twee weken op 1400 per 100.000 inwoners. „Zorgelijk”, zegt burgemeester Eddy Bilder. „Frustrerend ook.” Genemuiden is de grote brandhaard.
Een straffe wind waait over de Sasdijk. Regen striemt. De deur van ”Ok Vitaal Genemuiden” staat open, de kachel brandt. De testlocatie is op ongeveer alles voorbereid. In de hoek staat een sneeuwschuif.
Een 24-jarige vrouw –„geen naam”– komt op een Koga aanfietsen voor een sneltest, nadat een collega een positieve uitslag heeft gekregen. Een pretje is de test niet, weet ze. „Zo’n wattenstaaf gaat wel erg diep je neus in.” Arie ter Toolen (27) komt al voor de derde of vierde test. „Niet leuk, wel verstandig.” Hij heeft hoofdpijn. „Als ik klachten heb, laat ik me lekker testen.”
Sterfgeval
Corona waart „in alle hevigheid” rond in Zwartewaterland. De gemeente werd vorig jaar maart zwaar getroffen. Nu weer. „Het gemeentehuis staat al een jaar in crisisstand”, zegt burgemeester Bilder woensdag. „De cijfers zijn torenhoog.”
Bilder ziet drie verklaringen. „Het virus is buitengewoon besmettelijk. Bovendien zijn mensen in Genemuiden, een fijnmazige gemeenschap, erg betrokken op elkaar.”
De meeste reden tot zorg is dat Genemuiden een „veel te ruime interpretatie” aan de coronaregels geeft, zegt de burgemeester diplomatiek. Lapt Genemuiden de regels gewoon aan z’n laars? „De eigen interpretatie van regels zit ingebakken in de volksaard. Genemuiden heeft de neiging om naar elkaar om te zien. Dat is ten zeerste te prijzen. Maar in deze crisis is dat heel lastig.”
De meeste besmettingen in Genemuiden vinden plaats achter de voordeur. Niet iedereen leeft de maatregels daar na. „Frustrerend”, erkent de burgemeester. „Maar ook vermoeiend.”
Veel besmettingen vinden plaats bij mensen onder de 40 jaar. Probleem is dat zij het virus niet als grote bedreiging zien. „Zij kunnen wel tegen een stootje. Laten we besmetting niet onderschatten, het blijft gevaarlijk.” Het eerste sterfgeval heeft zich vorige week aangediend. „Je moet er niet aan denken dat het virus straks onder ouderen rondwaart.”
Bilder heeft recent overleg gehad met de plaatselijke kerken. Het aantal kerkgangers in de gereformeerde gemeente en de hersteld hervormde gemeente overschreden de adviesaantallen van de overheid.
Bilder wil niet reageren op de gesprekken. „Het overleg met de kerken is altijd plezierig.” De twee kerken hebben na het gesprek de bezoekersaantallen teruggeschroefd. De burgemeester wijst erop dat de kerken niet de bron zijn. De gemeenten nemen de regels in acht en maken gebruik van grote gebouwen met moderne luchtverversing.
Kiezen op elkaar
De GGD IJsselland heeft geen verklaring voor de grote uitbraak, zegt epidemioloog Rilana Wessel. „Als we dat zouden weten, zou de oplossing een stuk gemakkelijker zijn.” Thuissituaties zijn populaire brandhaarden, bedrijven ook. „In de maakindustrie is het lastig afstand te bewaren of thuis te werken.” Juist daarom moeten mensen de coronaregels in acht nemen. „Een tandje erbij.”
Burgemeester Bilder blijft zijn boodschap herhalen. „Houd je aan de regels. Als we veertien dagen de tanden op elkaar zetten, zijn we van het hoge aantal besmettingen af.”