Groen & duurzaamheid
Regenwouden: er nadert een spannend kantelpunt

Zo gespierd en lenig als-ie is, zo makkelijk klimt de jaguar in hoge bomen van het regenwoud. De katachtige is een van de vele exotische dier- en plantensoorten die het Amazone-regenwoud in Zuid-Amerika bevolken.

12 March 2021 13:10
beeld Unsplash
beeld Unsplash

Als het gaat om planten dan telt dit immense bos zeker 14.000 soorten, waarvan bijna 7000 bomen.

Regenwouden staan wereldwijd onder druk door ontbossing. Hoewel veel milieuproblemen met elkaar samenhangen, wordt ontbossing niet allereerst veroorzaakt door klimaatverandering. Meestal maken bomen plaats voor landbouwgrond. Klimaat speelt vooral een rol wat betreft bosbranden. Toenemende droogte intensiveert bosbranden. Zo waren er in augustus 2019 een recordaantal branden in de Amazone. De beelden gingen massaal de wereld over. De hashtag #prayforamazon werd trending op sociale media.

Al in 2000 waarschuwden onderzoekers dat er een kantelpunt bestaat voor regenwouden. Want als er teveel bomen verdwijnen, kunnen de regenbuien –waar deze bossen juist hun naam aan te danken hebben– gaan uitblijven. Wat dan overblijft is een drogere savanne of zelfs een woestijnachtig gebied.

Om tenminste twee redenen zou dat problematisch zijn. Allereerst vanwege het verlies van al die exotische planten en dieren, waaronder de jaguar. Daarnaast is het Amazone-regenwoud ook een enorm koolstofreservoir. Alle bomen en planten in dit gebied houden 150 tot 200 miljard ton koolstof vast. Ook halen deze nog elke dag extra koolstof (CO2) uit de lucht als ze groeien. De impact op de opwarming van de aarde zal enorm zijn als de extra koolstof in de atmosfeer terecht komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer