Opinie

Belasting over coronajaar 2020

Veel mensen nemen deze weken even een time-out. Nu een ogenblik geen aandacht voor corona, voor de verkiezingen of het Witte Huis.

Hoofdredactie
2 March 2021 10:57
Beeld ANP, Koen van Weel
Beeld ANP, Koen van Weel

De Marslander is voor een ogenblik uit beeld, en zelfs het koningshuis moet in de wacht. De aandacht gaat nu vooral naar de belastingdienst, althans naar het invullen van de belastingaangifte. Ruim acht miljoen particulieren en ondernemers zijn aangeschreven om hun staat van inkomsten en uitgaven te beschrijven. Opdat de overheid het zijn toekomende deel kan vaststellen en innen. Of teveel betaalde voorschotten kan uitkeren.

De belastingdienst probeert jaarlijks zijn belofte om wat niet leuker gemaakt kan worden maar wel makkelijker, na te komen. Veel informatie over ieders inkomen is al opgenomen in het formulier. Dat hoeft dus geen hoofdbrekens te kosten. Banktegoeden, hypotheekrente, waardebepaling van het eigen huis en ontvangen toeslagen voor kinderopvang, huur en dergelijke hoeven niet apart te worden berekend. Dat heeft de belastingdienst al gedaan.

Toch klinkt de jaarlijkse waarschuwing van de fiscus om alle getallen goed te controleren dit jaar dringender dan anders. Het jaar 2020 staat immers in de boeken als coronajaar; het jaar waarin het coronavirus alles anders maakte. Veel ondernemers bijvoorbeeld hebben overheidssteun ontvangen uit overbruggingsregelingen als TOZO en TOFA, als TOGS en TVL. De fiscus heeft de meeste steungelden in het belastingformulier opgenomen, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het „naar waarheid” ingevulde formulier bij de ondernemer blijft liggen.

Verder is al een aantal waarschuwingen afgegeven voor zaken die wellicht nog brede opschudding gaan geven. Zo zijn er mensen die –vanwege hun problemen door de coronacrisis– uitstel van de hypotheekverstrekker hebben gekregen van de maandelijkse hypotheekbetaling. Maar het is de vraag of de terugbetaling daarvan in een volgend jaar nog wel in aanmerking komt voor aftrek. Dat zou die steun wel heel duur maken.

Ook de zorgmedewerkers die afgelopen jaar in de medische frontlinie hebben gestaan –en daarvoor veel overuren maakten– moeten op hun tellen passen. De betaling van overuren laat hun jaarinkomen stijgen. Dat kan weer nadelige gevolgen hebben voor verschillende toeslagen. Ongetwijfeld zal de korting daarop als zeer onrechtvaardig worden ervaren. Het kan leiden tot veel debat, onder meer in de Kamer, die zelf de regelingen eerst goedkeurde.

Kortom, er valt rondom de belastingheffing over 2020 nog wel wat discussie te verwachten. En als de belastingdienst niet voorzichtig opereert, zal zij zelf gemakkelijk onderdeel van de kritiek kunnen worden. Een beginnetje is er al. Wie maandag zijn belastingformulier wilde inzien, greep mis. Vanwege een technische storing was de betreffende website urenlang niet bereikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer