Binnenland
KCT test commando’s met online-voetbalprogramma

Het Korps Commandotroepen (KCT) test nieuwe commando’s met een online-selectieprogramma voor topvoetballers van FC Groningen. Doel is om vooraf vast te stellen wie de loodzware opleiding voor het keurkorps halen.

De opleiding voor het Korps Commandotroepen is loodzwaar. De Rijksuniversiteit Groningen probeert met een aangepast online-voetbalprogramma vooraf vast te stellen welke kandidaten de opleiding halen. beeld ANP, Evert-Jan Daniels
De opleiding voor het Korps Commandotroepen is loodzwaar. De Rijksuniversiteit Groningen probeert met een aangepast online-voetbalprogramma vooraf vast te stellen welke kandidaten de opleiding halen. beeld ANP, Evert-Jan Daniels

Op verzoek van Defensie onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hoe het KCT het beste goede commando’s kan selecteren. Van nieuwe lichtingen die de loodzware opleiding voor het elitekorps volgen, valt soms 80 procent uit. Het Korps Commandotroepen is een elite-eenheid van de Koninklijke Landmacht voor speciale operaties in binnen- en buitenland.

Het onderzoek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen uit Groningen is erop gericht vast te stellen hoe de special forces omgaan met stress en tegenslag. Vraag daarbij is of er een profiel te maken is wie de zware KCT-opleiding doorstaat en wie niet. Het onderzoek, gefinancierd door Defensie, loopt sinds 2019.

Stresstest

Commando’s in spe krijgen na aanmelding voor het korps een algemene vooropleiding van acht weken. Daarna volgt een zogenaamde stresstest, waarbij kandidaten acht weken lang een mentaal en fysiek zwaar programma doorlopen.

In deze fase vullen de kandidaten twee keer per week een online-vragenlijst van de Universiteit Groningen in, gebaseerd op onderzoek naar topvoetballers bij FC Groningen, maar aangepast voor het KCT.

Het computerprogramma en metingen testen toekomstige commando’s onder andere op intelligentie, weerbaarheid, leervermogen en persoonlijkheid. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat commando’s „iets extraverter en consciëntieuzer” zijn dan de gemiddelde Nederlander, meldt de RUG woensdag over het experiment.

Slagingskans

„Als kandidaten die de opleiding halen anders scoren op een bepaald kenmerk dan uitvallers, kan dat kenmerk een indicatie zijn voor de slagingskans”, legt Den Hartigh uit.

De samenwerking tussen KCT en RUG komt uit de koker van de commando’s. Psycholoog dr. Ruud den Hartigh, universitair hoofddocent talentontwikkeling, leidt het onderzoek, luitenant-kolonel Maurits Baatenburg de Jong van het KCT is lid van het negenkoppige projectteam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer