Economie
Van het aardgas af? Dan zijn er drie opties

Nederlandse woningen moeten in 2050 aardgasvrij worden verwarmd. Hoe zat dat ook alweer? Vijf vragen en vijf antwoorden.

17 February 2021 19:16
Het buitendeel van een luchtwarmtepomp. beeld ANP, Bas Czerwinski
Het buitendeel van een luchtwarmtepomp. beeld ANP, Bas Czerwinski

Waarom moeten we ook alweer van het aardgas af?

De aardbevingen in Groningen vormden de aanleiding. De lege gasvelden zorgen in de provincie voor verzakkingen. Het uiteindelijke doel is om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. De CO2-concentratie in de atmosfeer steeg sinds de industriële revolutie al met bijna 50 procent. CO2, een broeikasgas dat als een warme deken om de aarde ligt, veroorzaakt klimaatverandering. Daarom is in het Klimaatakkoord afgesproken om de uitstoot aan banden te leggen.

En wat heeft aardgas dan precies met CO2 te maken?

Elk molecuul aardgas produceert bij verbranding precies één molecuul CO2. Om hun woningen te verwarmen blazen Nederlanders jaarlijks zo’n 16 miljard kilogram CO2 de lucht in.

Wat zijn de opties om van het aardgas af te gaan?

Er zijn er drie. Voor de eerste kan een woningeigenaar zelf kiezen:

Overstappen op verwarmen met stroom (all-electric). Met behulp van een warmtepomp maak je van 1 kWh elektriciteit zo’n 3 à 4 kWh warmte. Zeer efficiënt dus. De elektriciteit moet alleen wel groen zijn. Dat kan door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te leggen.

Voor de andere twee opties moet de gemeente duidelijkheid geven:

Aansluiting op een warmtenet. Deze oplossing zal per wijk of buurt worden uitgerold en is afhankelijk van de beschikbaarheid van een duurzame warmtebron (bijvoorbeeld restwarmte van de industrie).

Een vervangend gas. Dat kan groengas of op termijn duurzaam geproduceerde waterstof zijn, hoewel groene waterstof allereerst en vooral grondstof en brandstof zal zijn voor de industrie.

Welke oplossing ligt in welke situatie voor de hand?

Dat verschilt per wijk. Woon je in een dichtbebouwde wijk? Dan zal eerst gekeken worden naar mogelijkheden voor warmtenetten. Woon je buitenaf of in een wijk met vrijstaande woningen? Dan kun je zelf aan de slag met all-electric. Van isoleren krijg je nooit spijt. En investeren in een warmtepomp rendeert beter dan spaargeld wegzetten op een bankrekening.

En hoe zit het met de hybride warmtepomp?

Zoals de naam zegt, is dit een hybride systeem. Je bent daarmee nog niet van het aardgas af. Maar het betekent een eerste, grote stap qua CO2-besparing. Als de huidige cv-ketel vervangen moet worden en het huis geen optimaal isolatie heeft, is de hybride warmtepomp een goede optie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gasloos wonen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer