Onderzoek rol overheid bij illegale adopties buitenland afgerond
Het onderzoek naar de mogelijke rol van de Nederlandse overheid bij illegale adopties uit het buitenland tussen 1967 en 1998 is klaar. Het rapport van de Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie verschijnt maandag 8 februari. De commissie overhandigt die dag het onderzoek aan minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Hij gaf opdracht onderzoek te doen naar mogelijke mogelijke misstanden bij internationale adopties.
De commissie richt zich onder meer op adopties uit Bangladesh, Brazilië, Sri Lanka, Indonesië en Colombia. Mogelijk zouden in die tijd illegale adopties zijn gedaan waarbij Nederlandse overheidsfunctionarissen betrokken waren. Eerder was volgens Dekker al gebleken dat dat mogelijk het geval was geweest bij illegale adopties uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. Daarom zette hij de commissie op.
De onderzoekers kregen toegang tot alle informatie over de adopties en mochten betrokken (ex-)ambtenaren verhoren. Ook stuurden ze een vragenlijst naar een groot aantal uit het buitenland geadopteerde Nederlanders. Eigenlijk moest het rapport op 1 oktober 2020 af zijn, maar vanwege het coronavirus haalde de commissie die deadline niet. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om naar het buitenland te gaan voor onderzoek.
Tjibbe Joustra, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), leidt het onderzoek. Verder zitten ook Beatrice de Graaf en Bert-Jan Houtzagers in de commissie. De Graaf is terrorisme-expert en hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Houtzagers werkt bij de Raad van State.