Koorzang kan riskant zijn, vooral als er Duits wordt gezongen
Zingen in een koor kan in coronatijd riskant zijn, vooral als er in het Duits wordt gezongen. Uit een Japans onderzoek zou blijken dat het veiliger is om in het Japans te zingen.
Dat meldde de Amerikaanse nieuwsdienst CBS News donderdag. Van zingen was al vastgesteld dat daarbij ongeveer drie keer meer vochtdeeltjes in de lucht komen dan bij normaal praten. Uit zeker drie Japanse studies blijkt nu dat bepaalde talen aanzienlijk meer deeltjes uitstoten.
Door de ‘zachtere’ medeklinkers van het Japans komen druppels uit de mond lang niet zo ver als bij de harde medeklinkers van het Duits of van andere Europese talen. Als je corona hebt, bestaat de kans dat je met die druppels iemand anders besmet.
De Japanse Vereniging van Uitvoerenden van Klassieke Muziek, die professionele musici, orkesten en concertzaalmanagers vertegenwoordigt, liet in december een experiment uitvoeren met zangers die geen mondkapje droegen. Een koor van vier vrouwen en vier mannen zong onder laboratoriumomstandigheden fragmenten uit drie werken: een Japans kinderliedje, Beethovens ”Ode aan de Vreugde” en delen van ”La Traviata” van Verdi. Het zingen van de Duitstalige klassieker was goed voor een uitstoot van 1302 deeltjes per minuut, meldt CBS News. Verdi, in het Italiaans, betekende een uitstoot van 1166 deeltjes per minuut. Het zingen van het Japanse lied stootte slechts 580 deeltjes per minuut uit.
Canon
Een andere studie vergeleek een Japans afstudeerlied met Beethovens Negende Symphonie. Daaruit kwamen vergelijkbare bevindingen naar voren. Bij het Japanse lied vlogen deeltjes half zo ver, maximaal 61 centimeter, als bij het Duitse lied, dat druppels tot 111 centimeter voortstuwde.
Directeur Toru Niwa van de Japanse vereniging is echter niet van plan om Europese muziek voorlopig links te laten liggen. „Klassieke muziek is eigenlijk de westerse canon”, zei hij tegenover CBS News. „Als we zouden stoppen met zingen in het Frans, Italiaans en Duits, kunnen we niet meer optreden.” Beethovens Negende Symfonie is in Japan mateloos populair. In de maand december wordt het stuk traditioneel talloze keren uitgevoerd. Dat levert muziekgezelschappen een groot deel van de inkomsten op.
De oplossing is volgens Toru Niwa eenvoudig. De zangers gaan tijdens een uitvoering gewoon verder uit elkaar staan. Dat heeft wel tot gevolg dat de koren van meer dan honderd personen taboe zijn. Er kunnen nog maximaal 60 zangers meedoen. Ook worden er andere maatregelen getroffen om het koorzingen zo veilig mogelijk te maken.