De avondklok komt er. Met ingang van zaterdagavond tot in ieder geval 9 februari mag in principe niemand tussen negen uur ’s avonds en half vijf ’s morgens op straat zijn. Alleen wie een geldige reden heeft kan naar buiten. Wie de regel overtreedt, krijgt een boete van 95 euro.
De aanvangstijd voor de avondklok is uiteindelijk een half uur later geworden dan het kabinet aanvankelijk voorstelde, niet half negen maar negen uur ’s avonds. Dat is de uitkomst van een Kamerdebat, afgelopen donderdag, dat acht uur duurde. Een half uurtje dus dat veel woorden, uren en dientengevolge ook veel geld kostte.
Wie het debat heeft gevolgd en vooral luisterde naar de toon die verschillende woordvoerders aansloegen, moet oppassen geen plaatsvervangende schaamte te krijgen. Men kan zich afvragen: Zijn dit nu de politici die beweren het goede voor het land te zoeken? Het is triest te constateren dat enkele politici dit debat over de zeer ernstige coronapandemie gebruikten om hun verkiezingsstrijd te starten. Dat partijen dit doen, is niet kies en vooral ook pijnlijk voor mensen die lijden of hebben geleden onder de pandemie.
De premier heeft in zijn argumentatie voor het invoeren van de avondklok aangegeven dat de regering probeert een inktzwart scenario op de intensive cares te voorkomen. Toestanden zoals in Engeland, waar ambulances uren in de file staan om een patiënt in een ziekenhuis te kunnen onderbrengen, wil de regering als het maar even kan vermijden.
Tegelijk moet worden beseft dat een avondklok „een verschrikkelijke maatregel is”, zoals de premier zelf zei. De vrijheid van mensen wordt drastisch ingeperkt, de eenzaamheid van ouderen en alleenstaanden wordt er alleen maar door versterkt en naar ieders overtuiging zal de depressiviteit bij mensen –zeker bij jongeren– toenemen. Onderzoeken van de verschillende instanties voor de geestelijke gezondheid bevestigen dat.
Bovendien is het schokkend dat de regering deze extra maatregelen niet alleen moet nemen vanwege de dreiging van de Britse variant die veel besmettelijker is dan het al langer bekende virus. Een belangrijke overweging om nog strengere maatregelen te nemen, is dat een aanzienlijke groep mensen de bestaande regels aan de laars lapt. En het is juist deze groep waarin het geluid klinkt dat men zich niet aan de regels voor de avondklok houdt. Het is nodig dat juist deze mensen de regels in acht gaan nemen. Dat is nodig voor henzelf en voor hun medemens. Hun verschrikkelijke eigenzinnigheid heeft vooral geleid tot de verschrikkelijke maatregel van de avondklok.