Protest tegen avondklok in Urk, teststraat in brand
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Dominee D.E. van de Kieft van de Urker Menorahkerk (Gereformeerde Gemeente in Nederland) waarschuwde zijn gemeenteleden om zich te onderwerpen aan de maatregelen van de overheid.
Enkele citaten uit zijn brief:
“Wanneer het niet gaat over onze Bijbelse principes, hebben we de overheid te gehoorzamen, ook al zouden we het er niet mee eens zijn. Tegen verschillende maatregelen kunnen we geen principiële bezwaren hebben. Ook tegen de avondklok niet. Daarom hebben we ons te onderwerpen en stil te volgen. Smalend en spottend spreken over de overheid past niet.”
“We keuren het ten zeerste af, wanneer mensen luidruchtig of stil gaan protesteren. We kunnen beter voor land, volk en overheid bidden. En smeken om bekering, om de zonden te verlaten en tot de Heere terug te keren. Onze tergende zonden tegen Gód zijn veel erger dan de maatregel van de avondklok tegen óns.”
De avondklok die vanaf 21.00 uur geldt als middel tegen verspreiding van corona, heeft mogelijk ook op een ander gebied een positief effect. Zaterdagavond valt er volgens Weeronline sneeuw in Limburg. In de zuidwestelijke helft van het land kan het in de nacht verraderlijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Minder slachtoffers en blikschade zou zomaar de ‘bijvangst’ van de avondklok kunnen zijn. Het KNMI waarschuwt met code geel voor lokale gladheid.
„De gladheid in het zuidwesten kan zeer verraderlijk zijn, omdat het minder zichtbaar is dan gladheid door hagel of sneeuw. Ook is de tijd tussen een bui en het mogelijke ontstaan van bevriezingsgladheid kort, waardoor strooiacties om gladheid te bestrijden behoorlijk strak getimed moeten worden”, aldus Weeronline.
In de Limburgse heuvels blijft de sneeuw mogelijk enige tijd liggen.
De Eerste Kamer gaat in verband met de zwaardere coronamaatregelen en de invoering van de avondklok nog meer digitaal vergaderen. Ook wordt zo min mogelijk in de avond vergaderd in de plenaire zaal, tenzij dat echt nodig is in verband met coronamaatregelen of spoedwetgeving. Senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft dat zaterdagavond besloten na een ingelast online overleg met fractievoorzitters.
Door de aanscherpingen, is voor komende dinsdag het debat over de Mediawet met minister Slob (Media) uitgesteld. Het debat met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd, gaat die dag wel door.
Door nog minder fysiek te vergaderen, gaat het risico op besmetting verder omlaag en wordt het aantal reisbewegingen van senatoren en medewerkers ingeperkt. Veel kleinere vergaderingen waren al digitaal en ook de fractievoorzitters zullen dat voorlopig op die manier wekelijks doen. Debatten in de grote plenaire zaal, die sinds de coronacrisis in de ruimere Ridderzaal plaatsvinden, zijn tot nu toe wel fysiek. Onderzocht wordt of dit ook op een digitale manier kan gebeuren, zegt een woordvoerder.
De senaat had al eerder maatregelen genomen om op afstand te kunnen vergaderen. Zo is er sinds oktober een digitaal quorum van kracht. Dat houdt in dat Eerste Kamerleden vanuit huis de aanwezigheidslijst kunnen tekenen. Dat quorum is belangrijk voor de geldigheid van stemmingen.
Advertentie
Voor de eerste keer is de avondklok ingegaan. Dat betekent dat vanaf nu niemand meer de straat op mag, tussen 21.00 uur en 04.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 04.30 uur.
Mensen mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.
In alle gevallen geldt dat ze een eigen ondertekende verklaring bij zich moeten dragen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie wordt betrapt op overtreding van de avondklok krijgt een boete van 95 euro.
Er zijn verschillende initiatieven waarmee het ingaan van de avondklok wat draaglijker moet worden gemaakt. Zo streamt het Koninklijk Concertgebouworkest elke avond vanaf 21.00 uur korte kamermuziekconcerten via Instagram Live. De serie begint deze eerste avond met werk van Beethoven.
De stadsbeiaardier van Zierikzee speelde iets eerder op de avond op het carillon van het Stadhuismuseum allerlei muziek die met de avond te maken heeft, zoals Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey. In Haarlem luiden de komende tijd een halfuur lang tot aan 21.00 uur de twee Damiaatjes, de klokken die in de Grote of St. Bavokerk hangen. In de Martinitoren in Groningen luidt tijdens de avondklokperiode van 20.30 tot 20.40 uur de ‘Ruimstraatklok’, van oudsher een klok die aangeeft dat de straten leeg moeten zijn.
De hoogste militair van Spanje is opgestapt nadat hij een coronavaccin had gekregen terwijl hij niet op de voorrangslijst stond. Defensiechef Miguel Angel Villarroya is niet de enige hooggeplaatste militair die voordrong. Ook politici kregen een prik die eigenlijk was bedoeld voor zorgmedewerkers en ouderen. Er zijn er enkele opgestapt.
Het leger liet in een verklaring weten dat de 63-jarige generaal zich terugtrekt om het imago van de strijdkrachten niet verder te bezoedelen. Hij zou nooit de bedoeling hebben gehad zichzelf te bevoordelen via „ongerechtvaardigde privileges”.
Defensieminister Margarita Robles heeft zijn ontslag aanvaard. Een dag eerder was een andere militair de laan uitgestuurd om dezelfde reden. Robles heeft gewaarschuwd dat meer ontslagen kunnen volgen.
Spanje is met ruim 55.000 sterfgevallen hard geraakt door de pandemie.
Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat Covid-19-patiënten baat kunnen hebben bij orale toediening van de ontstekingsremmer colchicine, een oud middel tegen jicht. Het Cardiologisch Instituut van Montreal (ICM) meldde zaterdag op zijn site dat een klinische studie onder 4488 mensen die besmet waren geraakt door het coronavirus dat heeft aangetoond.
Volgens de betrokken wetenschappers liep de groep die met colchicine werd behandeld na positief te zijn getest 21 procent minder kans te overlijden of in het ziekenhuis terecht te komen dan de controlegroep die een placebo kreeg. Ook halveerde het aantal mensen dat uiteindelijk aan de beademing kwam te liggen.
Vorig jaar bleek dat ook de al jaren bekende ontstekingsremmer dexamethason een positief effect heeft op Covid-patiënten.
De vaccinatiegraad in het Verenigd Koninkrijk stijgt snel. De gezondheidsautoriteiten in Londen maakten zaterdag bekend dat in 24 uur tijd liefst 478.248 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus. In totaal hebben nu ruim 5,8 miljoen Britten een eerste dosis vaccin gekregen, bij bijna een half miljoen van hen is inmiddels ook de tweede prik gezet.
Ondanks het voortvarende inentingsprogramma blijft de dagelijkse toename van besmettingsgevallen verontrustend. De tendens is echter dalend. Volgens de regering in Londen kwamen er ruim 33.500 geïnfecteerden bij, waarmee het totaal de 3,6 miljoen passeerde. Er stierven het afgelopen etmaal 1348 Covid-19-patiënten. De grimmige grens van 100.000 kwam daarmee heel dichtbij: 97.329.
Sinds het begin van de vaccinaties tegen corona hebben zich in Europa ruim 16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van Eudravigilance, een database van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.
Veruit de meeste bijwerkingen die worden gemeld zijn lichte klachten, zoals pijn op de plek waar de prik is gezet, vermoeidheid, duizeligheid en spierpijn.
De meeste meldingen komen van het Pfizer-vaccin. Tot en met 23 januari zijn er bij het EMA 16.479 gevallen bekend van vermoedens van mogelijke bijwerkingen na inenting met dat vaccin. Van de vaccins van Moderna en Oxford/AstraZeneca zijn sinds kort ook de eerste meldingen zichtbaar, respectievelijk 123 gevallen bij Moderna, en 183 bij Oxford.
Deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat de cijfers geen aanleiding tot zorg geven.
Portugal heeft in de afgelopen 24 uur 15.333 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan ooit. Het vorige trieste record stamt met 14.647 van enkele dagen geleden. De gezondheidsautoriteiten wijten de verontrustende toename aan de versoepeling van de richtlijnen rond de kerstdagen. Het leidde tot een nieuwe infectiegolf.
Volgens Lissabon zijn tot dusver bijna 625.000 Portugezen besmet geraakt met Wuhan-virus of een nog gevaarlijker variant daarvan, op een bevolking van ruim 10 miljoen. Zeker 10.000 patiënten zijn inmiddels overleden aan Covid-19. Het aantal nam zaterdag toe met 274, eveneens ongekend.
Portugal gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Naar verwachting zal de opkomst laag zijn door de heersende angst voor besmetting.
Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 699 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52.
Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als vrijdag.
Het gemiddeld aantal opnames is de afgelopen week vrij stabiel geweest. Daarom verwacht het LCPS dat de dalende trend in bezetting langzaam doorzet. Toch wordt ook rekening gehouden met een stijging, omdat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is dan de huidige variant, waardoor het aantal besmettingen en de instroom in de ziekenhuizen snel kan toenemen.
Israël blijft haast maken met het inentingsprogramma tegen het coronavirus. Zaterdag is begonnen met het vaccineren van tieners. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, nadat donderdag groen licht was gegeven voor deze campagne onder jongeren van 16 tot 18 jaar. Hun ouders moeten daarvoor wel toestemming geven.
Inmiddels heeft een kwart van de ruim 9 miljoen mensen tellende bevolking een prik gekregen tegen de gevreesde infectieziekte. Israël is zwaar getroffen door een derde coronagolf. Deze dwong de regering ertoe de nationale lockdown te verlengen tot ten minste het eind van de maand.
Israël, dat bijtijds grote hoeveelheden vaccin had besteld, begon op 20 december met het inenten van de medewerkers in de gezondheidszorg. Als snel volgden ouderen, kwetsbaren en andere risicogroepen, waarbij steeds minder werd gekeken naar leeftijd. Behalve de 16- tot 18-jarigen kunnen nu ook de 40-plussers zich melden voor vaccinatie.
Volgens het ministerie hadden vrijdag bijna 2,5 miljoen Israëliërs een eerste dosis gekregen, 900.000 van hen bovendien al de tweede om gedurende langere tijd maximaal beschermd te zijn tegen corona.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).
Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan.
De meeste nieuwe besmettingen zijn de afgelopen 24 uur gemeld in Amsterdam (212), Den Haag (147) en Rotterdam (140). Gekeken naar de veiligheidsregio’s hebben Noord-Holland-Noord (402), Utrecht (389) en Brabant-Zuidoost (351) de meeste nieuwe coronagevallen.
In het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen gemeld, net zoveel als op vrijdag. Het aantal is vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Op donderdag waren er volgens het RIVM 91 sterfgevallen, een dag eerder 87. Dat betekent niet dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dat soms pas na een tijdje doorgegeven.
Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn bijna 940.000 Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 13.500 overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa’s die bevoegdheid te geven.
„Het leek erop dat boa’s wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven. Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa’s zelf, en ook niet voor burgers. Dus het is heel goed dat ze die bevoegdheid nu krijgen”, zegt Kuin.
De bevoegdheid om te handhaven is formeel afgesproken, lokaal moet er in overleg met de driehoek worden geregeld hoe en waar de boa’s precies worden ingezet. Gemeenten zijn vrij om te kiezen of boa’s mogen handhaven of niet. Kuin verwacht dat de boa’s veel zullen worden ingezet. „Daarbij is het wel van belang dat er wordt samengewerkt met de politie en dat er goede afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld dat de politie snel kan assisteren mocht het nodig zijn”, aldus Kuin.
Vrijdag zei KLM dat nog altijd wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Er vindt koortsachtig overleg plaats, liet de luchtvaartmaatschappij weten. „Als dat nergens toe leidt, wordt het heel moeilijk om langere vluchten door te laten gaan”, aldus een woordvoerder. „Dan zou de eigen crew namelijk mogelijk achter moeten blijven en dat weigert KLM uit het oogpunt van goed werkgeverschap.”
De eis van een negatieve sneltest geldt niet voor een aantal veilige landen en de Nederlandse Antillen. Van die veilige landen vliegt KLM op een aantal niet, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Rwanda, maar wel op landen als China, Thailand en Zuid-Korea. Voor alle andere bestemmingen is het nog onzeker of KLM daarnaartoe kan blijven vliegen.
Geel maakt zicht zorgen en vindt het onacceptabel dat de regering weigert extra kosten te vergoeden die gemaakt worden om jongeren in crisis te helpen. „Het Rijk zegt wel dat iedere jongere de zorg nodig heeft die hij of zij verdient, maar in de praktijk schuift Den Haag dit probleem op de lange baan. Staatssecretaris Blokhuis mag dan demissionair zijn, de crisis die we nu zien bij jongeren vereist zijn directe bemoeienis”, aldus Geel.
Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, zegt in een schriftelijke reactie aan Kassa dat gemeenten verantwoordelijk zijn om voldoende zorg in te kopen en te organiseren, ook wanneer de zorgvraag toeneemt.
„Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift”, aldus Van der Zeijst. De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen „er nog een mouw aan te passen”, bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.
Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Volgens de farmaceut is er een probleem met de productie.
Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen. Aanstaande vrijdag keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin waarschijnlijk goed voor gebruik in de EU.
Hoewel mensen van alle leeftijden zich veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar. Nederlanders zijn vaker onderweg, om bijvoorbeeld een rondje te lopen, met de auto bij iemand op bezoek te gaan, of om naar het werk te fietsen. Bij mensen van 16 tot 36 jaar is dat vooral het geval tijdens het weekend, bij mensen die ouder zijn ook doordeweeks.
Tieners en jongvolwassenen gaan in de regel ’s avonds het vaakst naar buiten en dat is tijdens de coronacrisis niet veranderd, hoewel ook zij minder op pad gaan. Op werkdagen was vorige week 1,6 procent van hen om 21.15 uur onderweg, tegen 1,1 procent van de Nederlanders vanaf 36 jaar. Dat kan zowel gaan om een lange autorit als een ommetje van enkele minuten. Vrijdag en zaterdag gaat het rond dezelfde tijd om een verschil tussen ruim 2 en bijna 1 procent.
Dat jongeren ’s avonds meer op straat zijn, hoeft volgens onderzoeker Sander van der Drift van het NVP niet te betekenen dat zij zich ook minder aan de coronamaatregelen houden. „Het kan goed zijn dat jongeren meer essentiële verplaatsingen maken in de avonduren. Denk aan maaltijdbezorgers en jongeren met andere essentiële bijbaantjes.”
Vorige week waren Nederlanders vanaf 36 jaar op maandag tot en met donderdag 39 procent meer op pad om 21.15 uur dan tijdens de eerste coronagolf. Bij mensen onder die leeftijd is bijna geen verschil te zien ten opzichte van het voorjaar. Maar bij deze groep is wel een toename van bijna de helft te zien op vrijdag- en zaterdagavond. Hiervoor is telkens een vergelijking gemaakt met week 14, toen de beperkende maatregelen twee weken van kracht waren.
Het NVP houdt via een app een panel van zo’n 10.000 mensen in de gaten, om te analyseren wie wanneer onderweg is.
In totaal zijn in Duitsland sinds de uitbraak van het coronavirus 51.521 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ook raakten er zeker 2.122.679 mensen besmet met het virus. Het RKI maakte zaterdag melding van 16.417 nieuwe besmettingen, tegenover 17.862 een dag eerder.
De autoriteiten hebben een strenge lockdown afgekondigd om verdere verspreiding tegen te gaan en ook grenssluitingen worden niet uitgesloten. In Duitsland moesten horecazaken, bioscopen, theaters en sportlocaties in november al dicht. Een maand later volgden ook scholen en niet-essentiële winkels. Die beperkingen blijven tot half februari van kracht.
In Duitsland werd vrijdag voor het eerst de Braziliaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Een functionaris van de deelstaat Hessen heeft laten weten dat de geïnfecteerde persoon in kwestie donderdag in Frankfurt arriveerde vanuit Brazilië.
Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers van de Antillen en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.
Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.
Onder andere intensivist Diederik Gommers overwoog zijn positie ter beschikking te stellen. beeld ANP, Sem van der Wal—
Verscheidene leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, schrijft de Volkskrant.
In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis. Daar waren op zondagochtend informele kabinetsbijeenkomsten waarbij OMT-voorzitter en RIVM-directeur Jaap van Dissel aanwezig was.
Doordat nieuwe maatregelen in het Catshuis al werden voorbesproken en andere maatregelen op voorhand uitgesloten leken, slaagde het OMT er volgens de wetenschappers vaak niet in scherpere restricties erdoor te krijgen en werden sommige maatregelen bovendien later ingevoerd.
Onder anderen microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich en intensivist Diederik Gommers overwogen door dit soort persoonlijke dilemma’s hun positie ter beschikking te stellen. Zij deden dat uiteindelijk niet, omdat voorzitter Van Dissel ingreep. Zo verplaatste hij de OMT-vergadering van de maandagen na het Catshuisberaad naar de vrijdagen ervoor. Op die manier zouden politici geen „instructies” meer kunnen meegeven.
Daarmee was volgens de OMT-leden „de kou voor een groot deel uit de lucht”.
Ook is een aantal mensen aangehouden vanwege belediging.
Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is krijgt een boete van 95 euro.
De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.
Het kabinet wilde oorspronkelijk dat de avondklok al om 20.30 uur zou ingaan, maar sloot een compromis met de Tweede Kamer door de spertijd een half uur te verlaten. De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari.
De bewoners mogen hun onderkomens pas verlaten als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Ambtenaren zeiden dat ze van plan zijn binnen 48 uur iedereen binnen de aangewezen woonblokken te testen „om het doel van nul gevallen in het district te bereiken.”
Volgens The South China Morning Post gelden de maatregelen voor ongeveer 150 woonblokken waarin pakweg 9000 mensen wonen. Honderden politieagenten staan volgens de krant paraat om de lockdown af te dwingen.
Hongkong was een van de eerste plaatsen die door het coronavirus werd getroffen nadat het virus eind 2019 uitbrak in Wuhan. Het afgelopen jaar is het totale aantal besmettingen in Hongkong onder de 10.000 gebleven, ongeveer 170 mensen stierven aan de gevolgen van de infectie.
De afgelopen twee maanden werd de stad getroffen door een vierde golf van besmettingen, waarbij de autoriteiten moeite hadden om het aantal geïnfecteerden laag te houden.
Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot 60 jaar met een medische indicatie en later bredere groepen.
Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld door EU-landen, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het vaccin van AstraZeneca eerder „belangrijk voor onze aanpak”. In reactie op de boodschap van AstraZeneca zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag dat „de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt” en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins „met de nodige onzekerheden” omgeven waren.
Het vaccin ligt ter goedkeuring voor bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Het vaccin onderscheidt zich van vaccins die nu in gebruik zijn. Het hoeft niet op lagere temperatuur te worden bewaard. Ook zou het goedkoper zijn.
„De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft”, zei Maria Van Kerkhove. Bij de WHO is de Amerikaanse verantwoordelijk voor het beheer van de pandemie. „In regio’s waar het virus circuleert moeten mensen ze dragen wanneer ze opeengepakt staan en het onmogelijk wordt om minstens één meter afstand te houden tot anderen. En ook in slecht geventileerde ruimtes.”
Duitsland en Oostenrijk verplichtten eerder deze week het dragen van chirurgische maskers in winkels en het openbaar vervoer. „Het staat landen vrij maatregelen te treffen die ze nodig achten”, aldus Van Kerkhove. „Maar ook met de varianten die besmettelijker kunnen zijn, hebben we geen aanwijzingen dat de manier waarop die varianten overgedragen worden anders is.”
Binnen kerkelijke gemeenten is normaal gesproken geen sprake van een werkgever/werknemer-situatie bij mensen zonder arbeidscontract. „In deze uitzonderijke situatie is het woord werkgeverschap functioneel opgevat”, schrijft de Protestantse Kerk. „Het is aan de kerkenraad de afweging te maken wat noodzakelijk en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden.”
Verklaringen kunnen door de kerkenraden aan medewerkers gegeven worden. Ze moeten ook een eigen verklaring op zak hebben. Binnen de Rooms-Katholieke Kerk komt de werkgeversverklaring beschikbaar voor priesters, diakens, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers, meldt het Nederlandse Dagblad.
Het ‘voedseldecreet’ moet onder anderen kinderen uit armere huishoudens van maaltijden voorzien, nu veel van hen geen schoolmaaltijden meer krijgen doordat vanwege de coronapandemie veel scholen dicht zijn.
Volgens het Witte Huis zijn tien miljoen mensen in de VS werkloos en hebben 29 miljoen volwassenen en 12 miljoen kinderen te kampen met een hongercrisis. Naast voedsel, wil Biden met het decreet ook ‘corona-uitkeringen’ verzekeren voor mensen die door de pandemie nu zonder werk zitten.
„Een groot deel van Amerika lijdt pijn”, zei Biden bij de ondertekening van de decreten. „Het virus zwelt aan. We hebben 400.000 doden en zullen naar verwachting de 600.000 bereiken. Gezinnen lijden honger.
Mensen lopen het risico uit hun woning te worden gezet. Baanverliezen nemen weer toe. We moeten actie ondernemen, hoe je het ook bekijkt”, aldus de president. „Als we nu handelen, zal onze economie zowel op korte als op lange termijn sterker zijn.”
De kersverse president heeft eerder uitgesproken dat hij een nieuw steunpakket van 1900 miljard dollar door het Congres wil krijgen om de zwaar door de corona-uitbraak getroffen Amerikaanse economie te ondersteunen. Een aantal Republikeinse senatoren heeft echter al aangegeven bedenkingen bij het plan te hebben.
Aan het pakket zijn namelijk voorstellen gekoppeld voor een hoger minimumloon en ruimere mogelijkheden voor betaald verlof wegens ziekte, mantelzorg of thuiszittende kinderen. Daarmee zouden Democraten hun al langer bestaande „liberale” wensenlijst willen doorvoeren onder het mom van coronahulp, zei een Republikeinse senator onlangs. Ook zouden er twijfels zijn over het prijskaartje van het steunpakket, gezien de overheid sinds het begin van de uitbraak biljoenen aan coronasteun in de economie heeft gepompt.
De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Het liveblog van vrijdag is hier terug te lezen.
Advertentie