Cultuur & boeken

BCB luidt de noodklok voor christelijke boekhandels

BCB, de brancheorganisatie voor het christelijke boekenvak, luidt de noodklok voor de christelijke boekhandel. In aansluiting op de landelijke CPNB-actie voert ze dit weekend een campagne om deze specifieke boekverkopers te steunen.

Redactie cultuur
21 January 2021 12:02Gewijzigd op 23 January 2021 11:32
Boekhandel Smit in Gouda. beeld Sjaak Verboom
Boekhandel Smit in Gouda. beeld Sjaak Verboom

De boekhandels in Nederland hebben het zwaar, door de wekenlange lockdown en na een al heel moeilijk jaar. Ze mogen niet open of zelfs maar een afhaalloket aan de deur hebben. Het is onzeker of elke boekhandel in staat is na de lockdown nog open te gaan.

Dit geldt nog meer voor de honderdvijftig christelijke boek- en cadeauwinkels in ons land. Zij richten zich met een vaak specifiek assortiment op een steeds kleiner wordende doelgroep. Omdat deze groep boekverkopers extra hard wordt getroffen doet de BCB een oproep aan de consument om de lokale christelijke boekhandel te omarmen.

„Ons bestaan komt in gevaar”, stelt Mirjam Luhoff van evangelische boekwinkel Het Kompas in Sneek. „Je kunt hier in de straat een kanon afschieten. We teren in op de reserve en redden het misschien nog een paar maanden, de vaste lasten lopen gewoon door. Bestellingen van nieuw uitgekomen boeken voor op de plank zet ik on hold, maar voor klanten bestellen we natuurlijk wel alles wat ze willen kopen. We doen er alles aan, mensen kunnen mailen en bellen en we bezorgen, maar de situatie is nijpend. En dat geldt voor velen van ons.”

Vervrolijken

Elise Walinga van Riemer & Walinga De Boekverkoopers in Ermelo: „We hebben het veel drukker voor veel minder. Gelukkig is er veel aandacht voor de actie #steunjeboekhandel. Zelf hoop ik dat steeds meer mensen beseffen en van de daken schreeuwen dat het #steunjezelf is! Lokaal kopen doe je voor jezelf, voor de kwaliteit van je lokale gemeenschap. Dat bepaalt mee hoe het groen, het verenigingsleven en het voorzieningenniveau zijn geregeld. Een boekhandel is bovendien een wonderlijke bron van leesvoer dat ons leven kan verrijken, verdiepen, verruimen en vervrolijken. En daardoor ook ons gezamenlijke maatschappelijke leven kan verbeteren.”

Diversiteit

Niet alleen de christelijke boekhandel wordt bedreigd, ook het christelijke boek zelf. Deze boeken verschijnen omdat boekwinkels ze bij de uitgeverijen bestellen voordat ze gepubliceerd worden. Zonder christelijke boekhandels komen er dus steeds minder christelijke uitgaven op de markt.

Door middel van landelijke advertenties en een social media-campagne worden lezers opgeroepen om nu een boek te kopen bij hun christelijke boekhandel.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer