Politiek breekt zich het hoofd over avondklok
Avondklok ja of nee; 25 burgemeesters beraadslagen deze dinsdagavond over verdere maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.
Hoe groot is de kans op een avondklok inmiddels?
Het kabinet wil het, de coalitiepartijen zijn verdeeld, de oppositie loopt er niet warm voor, de burgemeesters in het Veiligheidsberaad dubben nog. Na het beraad deze dinsdagavond geven minister Grapperhaus en burgemeester Bruls een toelichting. Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Mocht het zover komen: justitie en politie zeggen er klaar voor te zijn.
Wat houdt een avondklok in?
Niemand de deur uit. Althans, niet zonder permissie. Op die manier moet het aantal contacten worden teruggedrongen. Te veel mensen gaan nog bij familie en vrienden op bezoek, en juist daar hebben besmettingen plaats. Dat moet worden tegengegaan, zeker nu er een grootscheepse uitbraak van de Britse variant van het coronavirus wordt gevreesd.
Wat zou er op zo’n maatregel tegen zijn?
Het is een forse vrijheidsbeperking en volgens tegenstanders en twijfelaars is het effect op de besmettingscijfers lastig meetbaar. En is de maatregel wel te handhaven? Tijdens onderzoek gaf bijna 30 procent van de ondervraagden aan zich niets van een avondklok te zullen aantrekken, en bij jongeren onder de dertig was dat zelfs de helft. Al zal die grootspraak niet altijd in daden worden omgezet, het is een illusie te denken dat iedereen zich voetstoots aan een avondklok zal onderwerpen. Zie maar het vuurwerkverbod; het was fijn ‘stil’ in de nieuwjaarsnacht.
Nog iets: brengt een avondklok mensen niet nog verder in een isolement? Dat kan psychische en sociale problemen veroorzaken. SGP-leider Van der Staaij sprak dan ook over „een botte maatregel.”
Als de supermarkten eerder dicht moeten, kan het daar op andere tijdstippen drukker worden. Ook zeggen supermarkten te weinig tijd over te houden om hun voorraden aan te vullen.
Bij ouderen roept de maatregel herinneringen op aan de spertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat Duitse woord wordt inmiddels weer gebruikt. Als begintijd wordt ook 20.00 uur genoemd, net als toen. Als er een uitgaansverbod komt, geldt dat waarschijnlijk tot 04.00 uur.
Dus bij een avondklok is er geen mens op straat.
Dat ook weer niet. Een aantal mensen mag beroepshalve op pad, bijvoorbeeld voor hun werk in zorg of hulpverlening. Maaltijd- en pakketbezorgers mogen wellicht ook doorgaan met hun werk, en na afloop naar huis. De transportsector wil een uitzondering voor logistiek en vrachtverkeer.
Hondjes uitlaten zal ook wel mogen. Met die regel moet niet gemarchandeerd worden; de Canadese vrouw die met haar man wandelde en meedeelde dat ze haar hond uitliet, kwam daar niet mee weg: –omgerekend– 2000 euro boete.
Wij hebben ’s avonds kerk…
Het is afwachten welke uitzonderingen op de regel er precies zullen gelden. Indien nodig moet het tijdstip worden vervroegd, zodat alle kerkgangers ruimschoots op tijd thuis kunnen zijn.
Catechisatie kan online worden gegeven, vanuit huis.
Is een avondklok uniek?
Zeker niet. Elf andere Europese landen hebben al zo’n maatregel. Prima af te dwingen, zei een Belgische burgemeester. Bijkomend voordeel: agenten hoeven niet achter inbrekers aan, want die blijven thuis. Dus kan de politie haar tijd gebruiken om het uitgaansverbod te handhaven.
Zijn er alternatieven?
De 25 burgemeesters bespreken in Utrecht ook andere maatregelen, zoals een visiteverbod en verplicht thuiswerken. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer wijzen op de vele vliegtuigen die vanuit Engeland de Noordzee oversteken: eerst moet het reizen maar eens worden ingeperkt.