Het CDA uit zich in het vrijdag door de leden bekrachtigde verkiezingsprogramma minder stellig over de vrijheid van onderwijs.
Een en ander is het gevolg van een wijzigingsvoorstel van het partijbestuur, aan de vooravond van het tweedaagse CDA-verkiezingscongres van vrijdag en zaterdag.
De oorspronkelijke tekst in het concept-verkiezingsprogramma luidde: „De vrijheid van onderwijs staat onder druk en wordt steeds verder ingeperkt. Wij staan pal voor de vrije keuze van ouders om de school te kiezen die past bij de opvoeding van hun kinderen. Met een goed toezicht op kwaliteitseisen en strenge handhaving zorgen we dat kinderen op elke school goed onderwijs krijgen. Daarmee beschermen wij de ruimte voor bijzondere scholen om zelf invulling te geven aan het onderwijs op basis van godsdienst of levensovertuiging.”
In het wijzigingsvoorstel van het bestuur, zoals dat vrijdag via de website van de partij viel te raadplegen, zou deze alinea in twee opzichten worden aangepast. Allereerst zou er een zinsnede worden toegevoegd, die luidde: „Dit artikel van de Grondwet mag geen vrijbrief zijn voor intolerantie of inperking van elkaars rechten op scholen.” Verder zou de bestaande zinsnede over de ruimte voor bijzondere scholen om op basis van godsdienst of levensovertuiging zelf invulling te geven aan het onderwijs worden geschrapt.
Een woordvoerder van de partij kon vrijdag aan het begin van de avond nog niet aangeven of de leden met de afzwakking hadden ingestemd. Amendementen die vrijdag na een bespreking in deelsessies wel een ‘gewone’ meerderheid haalden, maar nog geen tweederde, moesten zaterdag namelijk nog in een plenaire sessie worden goedgekeurd.
Later op de avond bleek alsnog dat meer dan tweederde van de deelnemende leden vrijdag al overeenstemming bereikt had over een definitieve tekst; voldoende dus voor een bekrachtiging. Deze definitieve tekst lijkt een compromis te zijn tussen de leden en het bestuur.
De kernzin daarvan luidt nu: „Wij beschermen de ruimte voor bijzondere scholen, al mag artikel 23 van de Grondwet nooit een vrijbrief zijn voor intolerantie of inperking van elkaars rechten op scholen.” De oorspronkelijke zin waarin het CDA zonder verdere kanttekening spreekt over het beschermen van de ruimte voor bijzondere scholen om op basis van godsdienst of levensovertuiging zelf invulling te mogen geven aan het onderwijs keert echter definitief niet terug.