Kerk & religie

SDOK: Twee keer zo veel Bijbels naar Noord-Korea in 2020

Twee keer zo veel Bijbels als normaal gingen er afgelopen jaar richting Noord-Korea, aldus Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). „Je ziet een groeiend verlangen naar de Bijbel; heel wonderlijk voor zo’n land waar je het niet van zou verwachten.”

29 December 2020 17:52
Sinds de wereldwijde corona-uitbraak bewaakt Noord-Korea de grens extra goed. Foto: een Noord-Koreaanse (boven) en een Zuid-Koreaanse (onder) grenspost nabij de stad Paju. beeld EPA, Jeon Heon-Kyun
Sinds de wereldwijde corona-uitbraak bewaakt Noord-Korea de grens extra goed. Foto: een Noord-Koreaanse (boven) en een Zuid-Koreaanse (onder) grenspost nabij de stad Paju. beeld EPA, Jeon Heon-Kyun

Om hoeveel exemplaren het precies gaat, kan SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom niet zeggen. Allereerst omdat het ontzettend moeilijk is om bij de smokkel naar zo’n gesloten land als Noord-Korea harde cijfers te geven, zegt hij. De Bijbels bereiken Noord-Korea soms via allerlei omwegen. Daarnaast noemt de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen geen exacte aantallen. „Dat geeft stress bij de autoriteiten.”

En gecontroleerd wordt er, aan de grens althans. Noord-Korea is vuurbang dat het coronavirus zich in het land verspreidt. Het land bewaakt de grens met buurlanden sinds begin dit jaar extra goed. In september schoten mariniers een Zuid-Koreaanse overloper dood omdat ze vreesden dat hij corona had.

Huiszoekingen

De angst voor het virus zorgde er echter ook voor dat in het achterliggende jaar meer Bijbels hun weg naar Noord-Korea vonden. De Noord-Koreaanse en Chinese autoriteiten –veel Bijbels worden uitgedeeld en gesmokkeld in de grensgebieden met China– deden vanwege de coronapandemie minder huiszoekingen. De pakkans is daardoor kleiner geworden, zegt Groenenboom. „Je kunt je voorstellen dat het nu makkelijker is om Bijbels in je huis op te slaan om later uit te delen dan een jaar geleden.”

Sommige zendingsgroepen die actief zijn in Noord-Korea 
hebben hun Bijbelsmokkel stilgelegd vanwege de gesloten grenzen. „Activiteiten om Bijbels, religieuze boeken en rijst naar Noord-Korea te sturen zijn niet goed verlopen sinds de grens werd gesloten vanwege Covid-19”, verklaarde het hoofd van een zendingsgroep recent tegen nieuwssite Daily NK.

Volgens Groenenboom worden er –ondanks de moeilijkheden– toch nog manieren gevonden om Bijbels het land binnen te smokkelen. „Ik kan niet in detail treden over dit gevaarlijke werk, maar er zijn verschillende routes.”

Zo vinden exemplaren hun weg naar het gesloten land door middel van Noord-Koreaanse arbeiders die in het buitenland wonen en werken, maar regelmatig terug reizen. „Tijdens evangelisatiewerk onder arbeiders zijn er veel Bijbels uitgedeeld.”

Daarnaast heeft zusterorganisatie Voice of the Martyrs Korea (VOM-Korea) een extra radiozender ingezet, met een groter bereik in Noord-Korea. „Door brieven vanuit Noord-Korea krijgen we de indruk dat daar goed naar wordt geluisterd”, aldus Groenenboom.

Dat er steeds meer Noord-Koreanen met het Woord bereikt worden, is volgens de SDOK-woordvoerder „een optelsom van verschillende manieren.”

Misère

Er zijn dit jaar niet alleen meer Bijbels gesmokkeld naar Noord-Korea, ook vanuit het land zelf is de vraag naar het Woord toegenomen, aldus Groenenboom. Dat blijkt onder andere uit brieven die zusterorganisatie VOM-Korea vanuit het land ontvangt. „Je ziet een groeiend verlangen naar de Bijbel.”

De toenemende belangstelling heeft verschillende redenen, zegt hij. „Het christelijk geloof biedt hoop in een tijd van misère. Daarnaast vinden er bijzondere genezingen plaats.”

Ook het hoofd van een zendingsgroep die anoniem wil blijven, ziet dat Noord-Koreanen het Evangelie sneller aanvaarden dan voorheen. Er zijn bij hem verschillende gevallen bekend waarbij Noord-Koreanen zelf om Bijbels vroegen, zei hij tegen NK Daily.

Volgens de zendeling zeggen Noord-Koreanen de laatste tijd vaak dingen als: „De situatie is moeilijk, maar bedankt dat je me niet laat verhongeren” en: „Ik ben dankbaar dat ik kan bidden.” „Voor Noord-Koreanen, die niets van God of religie afweten, is het uitzonderlijk om woorden als „dankjewel” en „bidden” te gebruiken,” merkte hij op.

Groenenboom wil echter niet „te grote woorden” gebruiken voor de groeiende belangstelling. „Het gaat erg langzaam. Desondanks is het heel wonderlijk voor zo’n land waar je het niet van zou verwachten. Het is bijzonder hoe God iets negatiefs als de coronacrisis gebruikt om Zijn Koninkrijk te bouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer