Kampen gaat knallen. Voor de jaarwisseling hebben zich 1100 carbidschieters geregistreerd. Burgemeester Koelewijn biedt burgers in coronatijd een „ontluchtingsgaatje.”
In de straten van Kampen gaan burgers op oudjaarsdag op ruim vijftig plekken in de weer met melkbussen. „Op z’n Kampers”, zegt Koelewijn. Van de bussen knallen deksels. „Die zijn omwikkeld met kledingstukken. We willen niet dat deksels 100 meter doorrollen.”
Autoriteiten zetten zich schrap voor de jaarwisseling in coronatijd. Verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken, meldde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandagavond. „Het is tot nu toe op de meeste plekken rustiger dan andere jaren”, aldus Bruls. „Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario’s rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen.”
Intussen vreest 80 procent van de Nederlanders dat de jaarwisseling roerig gaat verlopen, meldt Hart van Nederland op basis van een onderzoek onder bijna 4000 Nederlanders.
Vuurtjes
In Kampen is de luidruchtige carbidtraditie in coronatijd aan tal van regels gebonden, legt Koelewijn uit. Het knallen is toegestaan van oudjaarsdag ’s ochtends tien uur tot nieuwjaarsnacht twee uur. Per locatie geldt er een maximum van dertig mensen. „Vuurtjes en muziek” zijn dit jaar taboe.
Als in de straten van Kampen zich groepjes groter dan de toestane twee mensen vormen, is dat voor de lokale autoriteiten een „ondergeschikt” punt. „Wij letten vooral op de 1,5 meter afstand. Die is voor ons heilig.”
De carbidschieters moesten zich van tevoren melden; 1100 Kampenaren namen die stap. „Ze krijgen allemaal een polsbandje.” Koelewijn doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de burgers. „Spreek elkaar aan als er onvoldoende afstand wordt gehouden. Het coronavirus kan immers enorm schadelijke gevolgen hebben en veel verdriet veroorzaken.”
Goede banen
Koelewijn kan ermee leven dat honderden burgers aan het knallen gaan. Hij wijst op het belang van een „ontluchtingsgaatje” in tijden waarin mensen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. „Wij proberen het carbidschieten in goede banen te leiden. We hebben enorm geïnvesteerd in contact met burgers. De vraag is dan hoe je het gedrag van je inwoners zo goed mogelijk kunt beïnvloeden. In iedere groep carbidschieters is een contactpersoon aangesteld. Zij dienen te voorkomen dat het ergens te druk wordt. Al besef ik dat we niet in een perfecte wereld leven.”
Koelewijn, zelf een verdienstelijk carbidschieter, knalt niet. „Dat geeft een beetje hetzelfde pijnlijke gevoel als dat ik mijn plek in de kerk leeg laat.”