Buitenland
Macron: mensenrechten ondergeschikt in wapenhandel met Egypte

De Franse president Emmanuel Macron stelt geen voorwaarden omtrent mensenrechten bij de verkoop van wapens aan het autoritaire regime van Egypte, heeft hij maandag gezegd. Macron zegt de capaciteit van Caïro om op te treden tegen islamistisch terrorisme in de regio niet te willen ondermijnen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is kritisch over het besluit van Macron.

ANP

De twee landen, die zich beide zorgen maken om de onrust in de Sahel-regio, de dreiging van jihadistische groeperingen in Egypte en het machtsvacuüm in Libië, hebben de wederzijdse banden in economisch en militair opzicht aangehaald gedurende de machtstermijn van president Abdel Fatah al-Sisi. Voorafgaand aan het bezoek van de Egyptische leider aan Frankrijk maakten zeventien mensenrechtenorganisaties bezwaar tegen het door de vingers zien van toenemende mensenrechtenschendingen gepleegd door het Sisi-regime.

„Ik zal geen voorwaarden stellen aan zaken rond defensie en economische samenwerking in verband met meningsverschillen over mensenrechten”, zei Macron tijdens een persconferentie met Sisi in het Élysée-paleis. „Het is effectiever om een beleid te voeren dat een dialoog afdwingt, dan een boycot die de effectiviteit ondermijnt van een van onze partners in het gevecht tegen terrorisme.”

Sisi werd maandag met alle egards, inclusief garde-escorte met trommels en trompetten, ontvangen in Parijs, waar president Macron hem met mondmasker op bij het presidentieel paleis ontving. Franse regeringsfunctionarissen twijfelen echter over de wenselijkheid van het aanhalen van de banden met Sisi’s militaire regime, dat tegenstanders vervolgt en duizenden van hen onder erbarmelijke omstandigheden heeft vastgezet.

Sisi wuifde beschuldigingen daarover maandag weg. „Het is niet gepast dat u de Egyptische staat presenteert als een onderdrukkend regime, met alles dat die doet voor zijn volk en de stabiliteit van de regio”, aldus de Egyptische leider.

Macron zei dat hij de vrijlating van leden van een Egyptische mensenrechtenorganisatie verwelkomt en dat hij Sisi een lijst met namen heeft gegeven van andere gevangenen die hij vrijgelaten wil zien. De directeur van de Franse afdeling van Human Rights Watch is desondanks kritisch over de opstelling van de Franse president. „Emmanuel Macron geeft effectief een blanco cheque aan de meedogenloze onderdrukking door Sisi’s regering tegen de burgermaatschappij en keert zijn eigen beloften de rug toe”, aldus Bénédicte Jeannerod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer