Kerk & religie
„Corona katalysator van vervlakking in de kerk”

Corona is helemaal niet zo’n grote crisis voor de kerk, vindt ds. A. Holleman. „De kerk heeft in haar geschiedenis voor veel grotere crises gestaan.”

Van onze correspondent
27 November 2020 19:54Gewijzigd op 30 November 2020 11:39
Sprekers op de studiedag. beeld Nietnix Productions
Sprekers op de studiedag. beeld Nietnix Productions

Het Evangelisch College (EC) hield vrijdag een studiedag voor kerkleiders, met als thema: ”Corona: vloek of zegen voor de kerk?” De bijeenkomst, die de deelnemers online konden volgen, vond plaats in De Wegwijzer in Almere.

Corona heeft wél impact, zo stelde ds. Holleman, leider van de Kerk van de Nazarener in Nederland. Het virus heeft de „vervlakking” die in de kerk gaande was, versneld. „Corona is de katalysator.”

De predikant stelde de vraag of de kerk samenvalt met het kerkgebouw. „Gaan mensen naar de kerk of zijn ze de kerk?”

Dit bracht ds. Holleman bij het woord podium. In protestantse kerken is dat de kansel, aldus de predikant. „Daar wordt het Woord verkondigd.”

Het podium behoort niet tot de essentie van de kerk, zo betoogde ds. Holleman. „De gemeente is een lichaam, een gemeenschap.”

Pandemie

Een van de sprekers op de studiedag was de bekende Engelse theoloog N. T. Wright. In een videoboodschap reflecteerde hij op het thema ”God en de pandemie”.

Wright stelde de opvatting dat de coronapandemie een straf op menselijke zonden is ter discussie. Vergelijkbare gedachten zijn weliswaar in het Oude Testament terug te vinden, maar daarin staan ook andere visies die „serieus” genomen moeten worden. Hij noemde onder meer Psalm 44 en 88.

Deze twee „strengen” komen eigenlijk samen „in het verhaal van Jezus”, stelde Wright. „Hij verkondigt het oordeel over het zondige Jeruzalem, maar Jezus is ook het volkomen onschuldige slachtoffer. Hij is de belichaming van het boek Job. We moeten altijd de Bijbel lezen dóór het verhaal van Jezus heen.”

Wright stelde dat tijdens de coronacrisis als eerste een klaagzang opkomt. „We hebben niet alle antwoorden. We zijn geroepen om met een gebed van weeklacht en onwetendheid te staan op de plaats waar de wereld in pijn verkeert. Daaruit kunnen nieuwe roepingen en visies ontstaan, zodat we weten wat God wil dat wij doen.”

Discipelschap

Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland, benadrukte onder meer het belang van discipelschap voor kerkleiders. Hij stelde dat daarin in het verleden te weinig is geïnvesteerd.

Hoe zou de kerk van de toekomst eruit kunnen zien? Wolsheimer denkt onder andere aan een „theologie van het kleine.” „Hebben wij als voorgangers het lef om van het podium af te komen en de straat op te gaan? Als herder voor hen die geen herder hebben?”

André Meulmeester, senior voorganger van christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere, stelde dat een crisis twee dingen met mensen kan doen. „Het kan ons verlammen; of je komt er door in beweging.”

Hij stelde dat een crisis kan helpen om de kerk te reformeren. „God moet in het centrum van ons leven staan. Niet de kerk, niet de activiteiten, maar God alleen. Wij willen de boodschap van Gods genade delen met elke inwoner van onze stad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer