Jubilerende ds. Budding: Psalm 68 heeft mijn ziel vervuld
Ds. D. J. Budding heeft vijf gemeenten gediend: vier in Nederland, één in de Verenigde Staten. De boodschap was overal dezelfde: de bekering tot God en de vergeving van zonden, door het geloof in Jezus Christus. Ds. Budding is deze maand veertig jaar predikant.

Zijn studeerkamer achter de woning in Nunspeet staat mudvol. Een Friese staartklok, foto’s, veel oude boeken, een tapijt op de vloer, een kleedje over een tafeltje, schilderijen van kerkinterieurs, Bijbelteksten en in hout gesneden contouren van de kerken waar hij heeft gestaan. „Ik ben een aartsverzamelaar en houd van oude spullen. Misschien is ’t wel een zwakheid, want we zouden niet zo verkleefd moeten zijn aan aards goed.”
De familie Budding is alweer even terug van de jaarlijkse vakantie in het Zwitserse Berner Oberland. „Daar komen we al zo’n veertig jaar. „De bergen, indrukwekkend. De natuur, imposant. Dat trekt altijd weer. Zondags mag ik er altijd voorgaan. Ik heb daar dus een plaats en een taak. Ik zou niet graag ergens vakantie houden als ik het Woord er niet mag brengen.”
Geringe komaf
Dirk Budding groeide op in Driebergen in een eenvoudig arbeidersgezin. „Ik ben dus van zeer geringe komaf”, zegt hij. Zijn ouders waren aanvankelijk onkerkelijk. Later veranderde dat en werd hij gedoopt door ds. Du Marchie van Voorthuysen. „Bij het opgroeien kreeg ik steeds meer een afkeer van het geloof. Naar de kerk gaan was voor mij persoonlijk een straf. Toen ik zeventien jaar was, heeft God ingegrepen. Hij heeft mijn leven stilgezet en omgekeerd.”
Het was op een biddag. Opeens had Budding een onweerstaanbare drang om naar de kerk te gaan. „Ik moest en ik wilde ook. Ik kwam terecht onder een preek van ds. F. Bakker, over „Geef ons heden ons dagelijks brood.” Ieder woord heb ik ingedronken. Daarna was ik een ander mens geworden. Opeens wilde ik wel elke avond naar de kerk.”
Budding dacht assistent-accountant te worden. Twee jaar later ontving hij echter een roeping voor het predikambt, met de woorden: „Hoed Mijne schapen.” „Maar ik was erg verlegen, durfde nooit in het openbaar iets te zeggen. In die tijd waren we met een paar vrienden bezig met plannen om een reformatorische krant op te richten. We hadden een streekbijeenkomst belegd in Staphorst. Ik moest daar het woord voeren als penningmeester en zag daar ontzettend tegenop. Tot mijn grote schrik bleken er in de Dorpskerk bijna duizend mensen te zitten. En ik zou de preekstoel op moeten. Toen heb ik aan de Heere gevraagd: „Heere, als mijn roeping door U is gewerkt, mag ik dat dan vanavond merken? En ik héb het gemerkt. Met grote vrijmoedigheid heb ik het woord mogen voeren. Later heeft de Heere mijn roeping verschillende malen willen bevestigen.”
Vijf gemeenten
Ds. J. P. Verkade bevestigde kandidaat Budding in zijn eerste gemeente, Scherpenisse (1978). Daarna volgden Nederhemert (1982), Elspeet (1987), Waarder (1994) en Grand Rapids (2008). „Het was een voorrecht dat ik iedere keer helder mocht weten waar ik heen moest. Geen van die vijf gemeenten heb ik zelf uitgekozen; ze zijn me aangewezen. Mijn bediening is er gezegend, voor zover wij als mensen kunnen zien en opmerken. Er zijn zondaren met God verzoend. Ik ervaar het als een dubbele zegen dat sommigen, die door middel van mijn bediening gezegend zijn, nu ook zelf het Evangelie verkondigen. Maar het was Zijn werk, niet het mijne.”
De boodschap die ds. Budding veertig jaar heeft willen uitdragen was deze: „De bekering tot God en de vergeving van zonden door het geloof in Jezus Christus. Hij was het middelpunt, Christus, in al Zijn schoonheid, gewilligheid en noodzakelijkheid. Door genade is Hij mij persoonlijk dierbaar geworden. Hem heb ik willen aanwijzen en aanprijzen en dat gaf soms onvergetelijke momenten, op en onder de kansel.”
Ds. Budding heeft willen preken met bevel van geloof in bekering. „Dat stond voorop. Ik voel mij van harte verenigd met wat de Dordtse Leeregels zeggen over verkiezing en verwerping. De verkiezing is voor de zondaar de vaste grond van Gods eeuwige liefde en de troostgrond van al Gods kinderen. Maar de uitverkiezing mag in de prediking niet voorop staan. Pas mocht ik preken over de koperen slang. De boodschap was: „Al wie gebeten is, zie op deze slang!” En daarbij weten we natuurlijk ook dat er zo velen zullen geloven als er verkoren zijn. Dat is Gods welbehagen. De spanning tussen de menselijke verantwoordelijkheid en Gods verkiezing wil ik voluit laten staan. Dat maakt dat de prediking zich bevindt op het scherpst van de snede. Wie niet gelooft, die mag dat zichzelf aanrekenen. Wie wel gelooft, mag het God toeschrijven.”
Een verhaaltje in de preek kan nuttig zijn, vindt ds. Budding. „Als het maar dienstbaar is aan de tekst, als het maar ter illustratie is van de boodschap, als het aan mijn woorden maar iets toevoegt. Je zoekt toch altijd naar wegen om de boodschap dicht bij de mensen te brengen.”
Wat is de Bijbeltekst die ds. Budding het meest geraakt heeft? „Psalm 68:23: „De Heere heeft gezegd: Ik zal wederbrengen uit Basan, Ik zal wederbrengen uit de diepten der zee.” Dat was het eerste woord dat de Heere met kracht in mijn hart heeft gelegd. Dat woord heeft mijn ziel vervuld en overweldigd.”
D. J. Budding
Dirk Jan Budding werd op 20 september 1944 geboren in Driebergen-Rijssenburg. Hij studeerde theologie in Utrecht en diende de gemeenten Scherpenisse, Nederhemert, Elspeet, Waarder en Grand Rapids (VS). Sinds zijn emeritaat in 2008 verleent hij pastorale bijstand in de wijkgemeente van bijzondere aard te Vriezenveen. Ds. Budding, in 1971 een van de oprichters van het Reformatorisch Dagblad, was tien jaar voorzitter van de SGP en schreef vijftien boeken. Het echtpaar Budding-Veenendaal kreeg 12 kinderen (van wie er één op jonge leeftijd overleed), 39 kleinkinderen (van wie er ook één overleed) en 3 achterkleinkinderen.
Lees ook in Digibron:
“Ik voel me soms een vogeltje aan een lijntje” - Ds. D. J. Budding met emeritaat (Reformatorisch Dagblad, 25-08-2008)
Ds. D. J. Budding neemt afscheid van Waarder (De Waarheidsvriend, 03-04-2008)
Een blijvende worsteling om het evenwicht - Jubilerende ds. D. J. Budding ziet honger naar bijbelse prediking bij jongeren toenemen (Reformatorisch Dagblad, 30-08-2003)
Intrede en bevestiging ds. D. J. Budding in Waarder (De Waarheidsvriend, 30-06-1994)
Afscheid ds. D. J. Budding van Elspeet-Vierhouten (De Waarheidsvriend, 16-06-1994)
Ds. Budding deed intrede te Elspeet en Vierhouten (Reformatorisch Dagblad, 07-05-1987)
Afscheid ds. D. J. Budding van Nederhemert (De Waarheidsvriend, 07-05-1987)
Ds. Budding deed intrede in Nederhemert (Reformatorisch Dagblad, 23-12-1982)
Ds. D. J. Budding nam afscheid als Predikant van de Hervormde Gemeente van Scherpenisse (De Waarheidsvriend, 23-12-1982)
Bevestiging en intrede kand. D. J. Budding te Scherpenisse (De Waarheidsvriend, 07-09-1978)