Economie

Trump vastbesloten handelsoorlog te winnen

De Verenigde Staten en China dreigen steeds verder in een tarievenconflict verzeild te raken. Trump wil dat winnen– „en fors ook.”

11 July 2018 16:24Gewijzigd op 17 November 2020 04:20
Containers in de haven van Shanghai, China. Washington voerde vrijdag invoerheffingen van 25 procent in op Chinese producten. beeld AFP, Johannes Eisele
Containers in de haven van Shanghai, China. Washington voerde vrijdag invoerheffingen van 25 procent in op Chinese producten. beeld AFP, Johannes Eisele

President Donald Trump is het beu. Sinds jaar en dag wordt de Amerikaanse markt overspoeld met producten uit China. Goedkoop, massaal verkrijgbaar en via sommige internetsites worden ze nog gratis verzonden ook.

Het blijft echter vooral bij eenrichtingsverkeer. Vorig jaar zat er een gat van ruim 375 miljard dollar (320 miljard euro) tussen de Amerikaanse import van Chinese goederen en diensten en de uitvoer van producten uit de Verenigde Staten richting China. Al tijdens zijn verkiezingscampagne sprak Trump schande van de ongelijkheid tussen de import van Chinese goederen in Amerika en de daarbij vér achterblijvende Amerikaanse export.

Bovendien beschuldigt de president Peking van diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. Chinese bedrijven zouden op grote schaal Amerikaanse ontwerpen hebben gekopieerd, vooral als het gaat om elektronica en andere technologische toepassingen. Door de aanzienlijk lagere arbeidskosten is China in staat om gelijkwaardige producten tegen een veel lagere prijs aan te bieden.

Dat moet veranderen – en snel ook, als het aan Trump ligt. Eerder kondigden de Verenigde Staten een heffing op Chinees staal aan. Vrijdag stelde Washington opnieuw invoerheffingen van 25 procent op Chinese producten in. Totale waarde: 34 miljard dollar.

China laat dat niet over zijn kant gaan. Peking heeft al soortgelijke vergeldingsmaatregelen aangekondigd. Die zullen er hoogstwaarschijnlijk al spoedig komen, om een snel en krachtig antwoord op de Amerikaanse maatregelen te formulerem. Peking is van plan vooral producten uit het middenwesten van de VS te treffen, omdat zich daar veel Trumpkiezers bevinden. Zo wordt deze handelsoorlog in toenemende mate een persoonlijke vete.

Trump is vooralsnog niet erg onder de indruk van de Chinese tegenmaatregelen. Hij heeft al laten weten dat hij elke actie van Peking in dit conflict met gelijke munt terug zal betalen. Een volgende stap betreft nieuwe sancties ter waarde van 16 miljard dollar.

Maar er zit meer in het Amerikaanse vat. De president heeft een lijst opgesteld van Chinese producten waarop in de toekomst heffingen kunnen worden opgelegd. Die tarieven belopen een slordige 200 miljard dollar.

Amerika heeft wat dat betreft nog wel een achterstand weg te werken. Voor het handelsconflict met China waren de importheffingen op Amerikaanse producten vier keer zo hoog als de tarieven die de VS op Chinese goederen en diensten hieven.

De drift –en in het bijzonder die van de president– om de Amerikaanse markt te beschermen, vloeit rechtstreeks voort uit Trumps verkiezingsadagium ”America First”. Waar eerdere presidenten zich vooral op het gebied van buitenlands beleid probeerden te profileren –soms ter afleiding van binnenlandse problemen– gaat Trump voor de interne economische belangen.

Banengroei is daarbij het toverwoord. Dat kan door meer in eigen land te produceren en daarmee de export te vergroten. De grote kunst zal voor Trump wel zijn om te voorkomen dat door zijn forse inzet op importheffingen Amerikaanse producten te duur worden. Want dan zal deze hele handelsoorlog zich nog weleens tegen Amerika kunnen keren.

Dit is de tweede aflevering van een serie van drie artikelen over de handelsoorlog tussen de VS en andere landen. Dinsdag deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer