Kerk & religie

Rowan Williams: Ik heb als aartsbisschop gefaald

Dr. Rowan Williams, voormalig aartsbisschop van Canterbury, heeft naar eigen gezeggen „gefaald” als leider van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap.

30 November 2017 10:50Gewijzigd op 17 November 2020 02:55
Dr. Rowan Williams. beeld Tim Ashley
Dr. Rowan Williams. beeld Tim Ashley

Williams, die maandag in Den Haag een lezing gaf over geloven in het publieke domein, zegt desgevraagd dat het hem als aartsbisschop van Canterbury (2002-2012) niet is gelukt de eenheid in de ongeveer 80 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap te bewaren en de geschillen op te lossen. De kerk was en is sterk verdeeld over het zegenen van homorelaties en vrouwelijke bisschoppen. Williams is nu hoogleraar aan de universiteit van Cambridge.

U nam vijf jaar geleden afscheid als leider van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap. Wat vond u het moeilijkst als aartsbisschop van Canterbury?

„Ongetwijfeld het bewaren van een bepaalde mate van eenheid en toewijding binnen de anglicaanse familie. Het was een tijd van grote meningsverschillen, vooral over de menselijke seksualiteit. Ik wist dat we daarover geen eenduidig standpunt zouden kunnen innemen. Wat ik wilde bereiken, was dat mensen in ieder geval toegewijd waren aan elkaar en samen konden bidden. Zodat we konden doorgaan in de dienst aan de naaste. Ik ben dan ook blij dat we aan het einde van mijn periode als aartsbisschop een wereldwijd programma voor hulp aan armen een zieken konden starten.”

Lachend: „Ik ben ook blij dat ik geen lange telefoongesprekken meer hoef te voeren om mensen over te halen naar conferenties te komen.”

De Lambethconferentie – conservatieve bisschoppen wilden die boycotten omdat er onvoldoende ruimte zou zijn voor geestelijken die homoseksuele relaties en vrouwelijke bisschoppen afwijzen.

„Inderdaad.”

Behoudende anglicanen, zoals dr. J. I. Packer, zagen u liever opstappen. Wat deed dat met u?

„Als je aartsbisschop wordt, geef je gehoor aan de roeping om het gesprek en het gemeenschappelijk gebed gaande te houden. Ik denk niet dat het goed zou zijn geweest voor de gemeenschap om één bepaalde visie naar voren te brengen. Dus ik ben het oneens met dr. Packer. Voor christenen die van mening verschillen, is het vaak heel moeilijk om te erkennen dat ze uit dezelfde Bijbel lezen. En die gaat niet alleen over seksualiteit.”

Het lukte u niet de eenheid in de wereldwijde anglicaanse gemeenschap te bewaren en de geschillen op te lossen.

„Ja, daarin heb ik gefaald. Maar dat was nu eenmaal de situatie waarin de kerk verkeerde. Ik denk niet dat ik succes heb gehad in datgene wat ik het meest zocht: de kerken van de anglicaanse gemeenschap overhalen een verbond met elkaar aan te gaan. Dat betreur ik. Gelukkig doet mijn opvolger (Justin Welby; red.) het fantastisch. Ik denk dat hij beter prioriteiten stelt dan ik.”

Nu kent de Engelse Kerk wél vrouwelijke bisschoppen.

„Daar ben ik heel blij mee. Mij lukte het niet dat erdoor te krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer