Economie

Pluimveehouder Wisserhof: Duitsland wil onze eieren niet, al zijn ze schoon

De problemen stapelen zich op voor pluimveehouder Jacco Wisserhof uit Rhenen, wiens bedrijf op slot zit omdat er fipronil is aangetroffen. Kreeg hij ruim een week geleden nog te horen dat hij weer gedeeltelijk eieren mag verkopen, nu blijkt dat hij ze misschien niet kwijt kan.

Fija Nijenhuis
16 August 2017 11:53Gewijzigd op 17 November 2020 02:16
Jacco en Renske Wisserhof bij hun pluimveebedrijf in Rhenen. beeld VidiPhoto
Jacco en Renske Wisserhof bij hun pluimveebedrijf in Rhenen. beeld VidiPhoto

„Duitsland weigert eieren van geblokkeerde bedrijven die ook schone stallen hebben. En 70 procent van mijn productie gaat naar Duitsland. Ik ben niet de enige die hiermee nu geconfronteerd wordt. We zijn terug bij af.”

Voor de gemiddelde Nederlander is de fipronilstorm misschien iets gaan liggen, maar de Rhenense pluimveehouder en zijn collega’s zitten er nog middenin. „Dit is een enorm drama. Het wordt eerder erger dan beter.”

Eind juli vertelde Wisserhof in deze krant dat zijn bedrijf –met 18.000 vrije-uitloop- en 25.000 scharrelkippen– door de NVWA was geblokkeerd vanwege een te hoge concentratie aan fipronil. Zo’n 200.000 eieren heeft Wisserhof moeten vernietigen.

Op 7 augustus kreeg de pluimveehouder te horen dat hij weer eieren mag verkopen, ook al blijft zijn bedrijf nog wel geblokkeerd. ”Consument-proof” zijn dan ook alleen de eieren die uit de stallen van Wissehof komen waar geen fipronil is aangetroffen. Een „geluk bij een ongeluk” is dat de pluimveehouder niet zijn hele bedrijf heeft laten ontsmetten door ChickFriend, het bedrijf dat het gewraakte middel gebruikte.

„Maar nu begint Duitsland dus Nederlandse bedrijven te blokkeren waar fipronil is aangetroffen”, zegt Wisserhof. „De Duitse controle-instantie KAT bezoekt pluimveehouders. Ik weet al van een aantal KAT-gecertificeerde bedrijven dat ze voor wat betreft Duitsland op slot zitten. Ik ben heel bang dat de KAT ook hier komt, wij zijn namelijk ook door hen gecertificeerd. Terwijl nota bene bewezen is dat we fipronil-vrij zijn. Ik heb drie keer een monster ingestuurd en die waren alle drie oké.”

Vergassen

Het is niet het enige nieuwe probleem waarmee Wisserhof zich geconfronteerd ziet. Hij acht de kans reëel dat hij binnenkort 10.000 kippen moet vergassen. Die zijn namelijk rijp voor de slacht, ze zijn negentig weken oud. „Maar de slachter wil ze niet hebben, hij kan ze niet kwijt aan zijn afnemers omdat mijn bedrijf nog geblokkeerd is. En in Nederland is geen markt voor dit vlees; het gaat voornamelijk naar ontwikkelingslanden.”

In principe hoeven de kippen na negentig weken niet geslacht te worden. „Alleen: er staan 10.000 jonge hennen klaar om de plek van de ‘oude’ in te nemen. Die heb ik al gekocht. We werken in de pluimveehouderij met een strakke planning. Op 21 augustus zouden de oude weggaan en op 28 augustus moeten de nieuwe hier komen. Maar als ik de huidige kippen niet kwijtraak, moet ik ze vergassen. Dat kost me 10.000 euro. Terwijl ik voor het leveren van geslachte kippen misschien 2000 euro zou kríjgen.”

Alles hangt nu af van de beslissing van de NVWA om de blokkade op te heffen. „Maar vrijdag heeft de NVWA nog weer kippen opgehaald voor proefslachtingen. Dat is een nieuw onderzoek dat moet bewijzen dat er geen fipronil meer in mijn bedrijf aanwezig is. Drie schone monsters zijn kennelijk nog niet voldoende. Ik zit nog te wachten op de uitslag. Als die niet op tijd komt, heb ik een groot probleem.”

Tijd

Hij heeft dinsdag bij verschillende betrokken instanties aan de bel getrokken, zoals het fipronil-meldpunt in Barneveld, Avined en de NVWA. De NVWA wordt er niet makkelijker op, vindt Wisserhof. „Ze willen overal de tijd voor nemen en praten en overleggen. Echt heel Nederlands. Maar wij hebben niet zo veel tijd. We kunnen eieren niet zomaar een week laten liggen en kippen een paar weken ‘opschuiven’. Laten we nou snel met elkaar tot een oplossing komen.”

Jan Workamp, coördinator van het fipronilmeldpunt in Barneveld, vindt de weigering van eieren door Duitsland overdreven. „Voor mij is dit nieuw”, aldus Workamp. „Maar als stallen niet zijn behandeld met fipronil en bovendien zijn vrijgegeven, waarom zou je dan weigeren?” Problemen met de export van het vlees van legkippen die geslacht moeten worden, zijn wel bekend bij het meldpunt. Woordvoerder Mastenbroek van de NVWA geeft aan dat kippen uit vrijgegeven stallen geslacht en verhandeld mogen worden, ook al is het bedrijf nog geblokkeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer