SIRE-campagne voor jongens suggestief en generaliserend
De gemeente Amsterdam wil voortaan toespraken en brieven niet meer beginnen met ”Geachte dames en heren”” maar met ”Beste mensen” of ”Dag allemaal.” De stad wil namelijk geen mensen uitsluiten die zich noch man, noch vrouw voelen. Inclusief denken, heet dat.
Tegelijk start de Stichting Ideële Reclame (SIRE) een campagne waarin ruimte wordt gevraagd voor jongens om te experimenteren, te ravotten en wilde spelletjes te doen. Dat is volgens de campagnemakers de manier waarop zij leren.
In onze samenleving zouden jongens te veel in hun dadendrang en in hun drukte maken beperkt worden. Ze moeten tegenwoordig vooral lief, zachtaardig en meegaand zijn. Dat staat volgens SIRE haaks op hun oergedrag en hindert hun persoonlijke ontwikkeling. Onderpresteren en gebrek aan motivatie zijn dan op langere termijn het effect. Het gevolg is dat jongens een achterstand oplopen ten opzichte van de meisjes. Cijfers tonen aan dat die doorgaans beter scoren in het voortgezet onderwijs.
De campagne van SIRE onderstreept dus wat de gemeente Amsterdam lijkt te willen ontkennen: er zijn jongens en er zijn meisjes. En er is volgens de ideële reclamemakers wel degelijk onderscheid tussen beide groepen. Dat moet je volgens SIRE niet onderdrukken. Ruim baan dus voor de wildebrassen.
Helemaal ongelijk heeft de stichting niet. Niemand kan ontkennen dat jongens –maar ook meisjes– tegenwoordig minder buiten spelen dan vroeger. Evenmin kun je betwisten dat er in onze nette, aangeharkte woonomgeving minder gelegenheid is om fikkie te stoken, boomhutten te bouwen en af en toe een ruig spel te spelen.
Maar is er nu echt zo’n groot probleem? Wie zit erop te wachten dat een buurman aanbelt om te vertellen dat zoonlief weer eens een steentje door het ruitje van de schuurdeur heeft gekeild? Toch niemand? Dat jongens, net als meisjes, leren zich aan regels te houden en hun ”oerdriften” dus aan banden worden gelegd, is helemaal niet erg. Dat gebeurde vroeger ook.
Het gaat echt te ver om te suggereren dat jongens slachtoffer dreigen te worden van de vervrouwelijking van de maatschappij. Als je de tendens die SIRE constateert doortrekt, zou je denken dat het langzamerhand zinvol wordt om na te denken over een campagne voor emancipatie van jongens en mannen. Nu al zou het zo zijn dat jongens op school voor hetzelfde gedrag drie keer vaker worden bestraft dan meisjes. De zorg dat jongens het af moeten leggen tegen meisjes is echt overtrokken.
De campagne van SIRE heeft iets suggestiefs en is generaliserend. Er is verschil. Maar vooral tussen kinderen onderling. Ongeacht hun geslacht. Dat staat voorop. Elk kind heeft een eigen aanleg, waarbij sommige eigenschappen meer bij jongens en andere meer bij meisjes horen. Dat lijkt Amsterdam te vergeten. Maar bied kinderen vooral begrensde ruimte om zich naar hun aard en gaven zich te ontwikkelen. Dat is iets wat ouders en andere opvoeders niet moeten vergeten. Maar om daar een dure SIRE-campagne voor op te zetten? Misschien toch wel wat te luxe.