Binnenland
Margarita breekt met echtgenoot

AMSTERDAM - Prinses Margarita onderneemt serieuze stappen om haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn te beëindigen. Ook spijt het haar dat ze met haar publicaties in tijdschrift HP/De Tijd het vertrouwelijk karakter van „haar familieleven” heeft geschonden. Dat heeft haar advocaat mr. G. Kemper vrijdag gemeld.

Binnenlandredactie
DEN HAAG - Prinses Margarita onderneemt stappen om haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn te beeindigen. Ook spijt het haar dat ze met haar publicaties in tijdschrift HP/De Tijd het vertrouwelijk karakter van ,,haar familieleven heeft geschonden. Da
DEN HAAG - Prinses Margarita onderneemt stappen om haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn te beeindigen. Ook spijt het haar dat ze met haar publicaties in tijdschrift HP/De Tijd het vertrouwelijk karakter van ,,haar familieleven heeft geschonden. Da
De advocaat reageert op berichten van vrijdag dat vorige week een tas met persoonlijke gegevens van de prinses is gestolen. In de verklaring van de raadsman staat bovendien dat de financiële situatie van Margarita reden tot zorg geeft.

De advocaat wil meer persoonlijke aspecten niet naar buiten brengen. „Het feit dat die gegevens wellicht op straat liggen, maakt dat niet anders”, stelt Kemper. Diverse roddelbladen hebben deze week de gestolen tas met de persoonlijke gegevens aangeboden gekregen, maar wezen het aanbod af.

In de verklaring benadrukt Margarita dat ze door de inmenging van de overheid in haar privé-leven buiten proporties heeft gereageerd. Zijzelf heeft de privacy van anderen geschonden. Ze vindt dat ze daarmee in het bijzonder haar familieleden „onnodig” heeft gekwetst.

Margarita hoopt dat de media haar voortaan met rust laten, zodat ze een nieuw leven kan opbouwen.

Met haar jongste verklaring lijkt prinses Margarita aan te sturen op een verzoening met koningin Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde vrijdag dat koningin Beatrix hoopt dat Margarita „de rust krijgt om een nieuw bestaan op te bouwen.” Margarita gebruikte diezelfde woorden in haar eigen verklaring. De RVD wilde niet zeggen of er al een verzoeningsgesprek is geweest.

In de gestolen tas zaten mogelijk een notitieboekje met telefoonnummers van leden van het Koninklijk Huis, waaronder het mobiele nummer van de Koningin, correspondentie tussen Margarita en De Roy van Zuydewijn, medische gegevens en persoonlijke notities. Een verslaggever van Story meldde verder dat de brieven onder meer over fysiek geweld van De Roy van Zuydewijn tegen Margarita zouden gaan.

Volgens de advocaat gaat het niet zozeer om een tas, maar werd ongeveer een week geleden uit Margarita’s auto in Amsterdam een soort agenda ontvreemd. Kemper probeert de privé-gegevens zo snel mogelijk terug te krijgen. Op wat voor manier wilde hij niet zeggen.

De beslissing dat prinses Margarita van Edwin de Roy van Zuydewijn gaat scheiden, betekent nog niet dat haar gerechtelijke procedures tegen de Nederlandse staat van de baan zijn. Dat zei een van haar andere advocaten, V. Koppe, vrijdag. „In beginsel wil ze daar nog steeds mee doorgaan.”

De prinses was met De Roy van Zuydewijn bezig een proces tegen de Nederlandse overheid voor te bereiden. Zij voelden zich door haar familie en door de staat geschaad. Margarita en De Roy van Zuydewijn, of ieder afzonderlijk, kunnen nog steeds een zogenoemde bodemprocedure beginnen bij de rechtbank. De rechter moet dan een inhoudelijk oordeel vellen over de beschuldigingen van Margarita en haar man. Als ze in het gelijk worden gesteld, kunnen ze daarna een schadevergoeding eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer