Binnenland
Echtscheiding hing al in de lucht

APELDOORN - Echtscheidingen gaan niet voorbij aan leden van de koninklijke familie. De kinderen van prinses Juliana en prins Bernhard scoren op dit punt hoger dan de gemiddelde Nederlander. Twee van de vier dochters zijn van hun echtgenoot af. Nu dan prinses Margarita. Al sinds de commotie rond haar en Edwin de Roy van Zuydewijn is er gespeculeerd over de teloorgang van hun huwelijk. Helemaal onverwacht komt de aangekondigde scheiding van het paar dus niet.

Marie van Beijnum
AUCH – Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in beter tijden, op hun huwelijksdag in 2001 in het Franse Auch. Foto ANP
AUCH – Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in beter tijden, op hun huwelijksdag in 2001 in het Franse Auch. Foto ANP
In februari 2003 begon het weekblad HP/De Tijd met een reeks van verhalen onder de titel ”Oranjebitter”. Daarin beschuldigden prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn het Koninklijk Huis van dwarsbomen van Edwin en tegenwerken van hun huwelijk. De Oranjes zouden het paar jarenlang hebben geterroriseerd. Margarita, dochter van prinses Irene, en Edwin waren in september 2001 getrouwd. De twee lieten zich interviewen op hun kasteeltje in het Franse St. Georges (Auch).

Het Koninklijk Huis meldde zich niet in de verhalen te herkennen, maar „uit liefde voor de prinses” te zwijgen. Naast allerlei ogenschijnlijk onschuldige maar aansprekende details, zoals Beatrix die tipsy was en Friso die onzichtbaar voor het publiek zijn middelvinger naar Oranjefans had opgestoken, kwam het paar met de ter zake doende beschuldiging dat de inlichtingendienst AIVD in opdracht van het kabinet der Koningin onderzoek had laten doen naar Edwin. De betrokken departementen waren niet op de hoogte.

De prinses verscheen pontificaal op de televisie. Een door velen als hilarisch ervaren hoogtepunt was haar mededeling dat directeur-generaal E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst haar in zijn kamer aan het Binnenhof had laten afluisteren via een microfoontje. In werkelijkheid ging het om een gewone schroef. Daarop bood de prinses, inmiddels tot de risee van de royalty behorend, haar excuses aan.

De onthulling dat Beatrix persoonlijk betrokken zou zijn bij het lichten van het dossier van de sociale dienst over De Roy van Zuydewijn, leidde tot een politieke rel. De kwestie was de inzet van een kamerdebat. Het kabinet bood het paar uiteindelijk verontschuldigingen aan over de zaak. Een meerderheid van de Kamer wilde uiteindelijk dat het kabinet der Koningin onder het ministerie van Algemene Zaken ging vallen en dus onder directere verantwoordelijkheid van de premier.

Koningin Beatrix legde tijdens haar staatsbezoek aan Chili, in maart vorig jaar, een voor haar doen ongebruikelijke verklaring af tegenover de gretige pers: „Wij zijn natuurlijk zeer bezorgd over Margarita en het spreekt vanzelf dat deze verdrietige zaak ons allen diep raakt. Ik herhaal nog eens nadrukkelijk dat wij ons niet herkennen in de verhalen die over de familie naar buiten zijn gebracht. Ik wil daar nu niet verder op ingaan, het betreft immers de dochter van mijn zuster en ik hoop van harte dat zij erin zullen slagen in alle rust en beslotenheid de problemen tot een oplossing te brengen.”

De kwestie leek daarna als een nachtkaars uit te gaan, totdat het paar ruzie kreeg met hun advocaten en De Telegraaf wist te melden dat de twee gingen scheiden. Dat ontkende het duo hartstochtelijk in een interview met RTL Nieuws, waarin Margarita en Edwin elkaar voor het oog van de hele natie zoenend om de hals vielen. De prinses had al eerder kenbaar gemaakt dat het anderen niet zou lukken haar en Edwin tegen elkaar uit te spelen. Daarvoor zou hun band, volgens de prinses, te hecht zijn.

De prinses en haar man gingen onverdroten door met de strijd. Hun verzoek om een parlementair onderzoek werd weggehoond door politiek en publiek, maar ondertussen lieten (nieuwe) advocaten van het paar getuigen als prins Bernhard oproepen, die overigens nooit is verschenen. In juni meldde De Telegraaf dat het huwelijk van prinses Margarita met Edwin De Roy van Zuydewijn zou worden ontbonden zodra het kasteel van de twee zou zijn verkocht. Margarita en De Roy zouden gescheiden van tafel en bed leven. Anderzijds zou er sprake zijn van voorzichtige toenadering tussen Margarita en de koninklijke familie.

Deze maand barstte dan de bom. De band tussen Margarita en haar Edwin bleek uiteindelijk te broos. De twee hebben besloten te gaan scheiden. De prinses heeft financiële problemen en het spijt haar dat ze „het vertrouwelijke karakter van haar familieleven” heeft geschonden. Prinses Margarita lijkt haar moeder achterna te gaan, al is zij nog geen drie jaar getrouwd en zijn er geen kinderen. Net als Irene heeft Margarita de koninklijke familie getrotseerd door met haar geliefde te trouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer