Kerk & religie

Rechter in VS: Bijbel weg uit rechtbank

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft deze week bepaald dat een gerechtsgebouw in Houston, Texas, binnen tien dagen een Bijbel moet verwijderen uit een monument op het terrein van het gebouw. Het monument schendt de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat, stelt de rechtbank.

Kerkredactie
13 August 2004 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

De Bijbel, in de King James-versie, bevindt zich in een verlicht glazen display in een ruim 1 meter hoog monument van steen buiten het gebouw van de civiele rechtbank, in het graafschap (county) Harris. Daaruit dient hij te worden weggehaald, aldus rechter Sim Lake. Ook de proces- en advocaatskosten, 41.000 dollar, komen voor rekening van het graafschap Harris.

In zijn uitspraak stelde Lake dat „de rechtbank concludeert dat het doel van de Bijbel-display is mensen aan te moedigen de Bijbel te lezen. Wat anders zou er de reden van kunnen zijn om op zo’n prominente manier een open Bijbel uit te stallen ten aanschouwe van de vele passanten op het plein voor de hoofdingang van het gerechtsgebouw?”

Het monument, gebouwd in 1956, werd destijds gefinancierd vanuit privé-fondsen. Het wil een uitdrukking zijn van het recht op vrije spraak en een herinnering aan de filantroop Milliam Mosher.

De uitspraak van de rechter vormt het sluitstuk van een proces dat een jaar geleden was aangespannen door de advocaat Kay Staley, lid van de organisatie ”Amerikanen Verenigd voor de Scheiding van Kerk en Staat”. „Dit is echt een prachtige dag voor de godsdienstvrijheid en religieuze diversiteit”, aldus Staley, die verklaarde dat een vergelijkbare rechtszaak over het Tien Geboden-monument in Alabama haar tot dit proces had geïnspireerd. Robert Eckels daarentegen, rechter van het graafschap Harris, zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Hij overweegt in hoger beroep te gaan.

Het proces heeft geleid tot een „bezield” debat in de gemeenschap, aldus de Amerikaanse nieuwsdienst Religion Today. Tegen de Houston Chronicle vertelde Staley dat ze zelfs is bedreigd met de dood.

Ds. Steve Riggle, voorganger van de Grace Community Church in Houston is ervan overtuigd dat de display aanwezig moet blijven, zo zei hij tegen de nieuwsdienst Agapè Press. „We geloven dat we één natie zijn onder God. Onze historie is helder. Christendom en de Bijbel en onze natie zijn onafscheidelijk aan elkaar verbonden, of mensen dat nu leuk vinden of niet. Dit zijn de feiten. En we willen dat het zo blijft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer