Kerk & religie
Vandalisme in Almere treft pastoor en predikant

Regelmatig hebben vandalen het gemunt op kerkgebouwen in Almere. Van de vijftien ramen van kerkelijk centrum ”De Lichtboog” zijn er nog maar twee heel. „Totnogtoe hebben we geen vinger achter het probleem kunnen krijgen”, aldus P. L. Schoonheim, kerkenraadslid van een van de wijkgemeenten van de PKN in Almere.

Kerkredactie
ALMERE - Evenals het oecumenisch kerkelijk centrum De Lichtboog in Almere is ook het kerkgebouw van de cgk/Ngk-gemeente in deze stad, De Zuiderpoort, regelmatig het doelwit van vandalen. De tralies spreken boekdelen. - Foto Edwin Janssen
ALMERE - Evenals het oecumenisch kerkelijk centrum De Lichtboog in Almere is ook het kerkgebouw van de cgk/Ngk-gemeente in deze stad, De Zuiderpoort, regelmatig het doelwit van vandalen. De tralies spreken boekdelen. - Foto Edwin Janssen

De glazen ruiten zijn inmiddels vervangen door kunststof ramen die bestand zijn tegen een stootje. De Lichtboog is een oecumenisch kerkcentrum in Almere-Stad west. Zowel een PKN-gemeente als de rooms-katholieke wijkparochie St.-Martinus maakt gebruik van het centrum. In verband met hun vakantie waren de pastoor en de predikant gisteren beiden niet bereikbaar voor een reactie.

Schoonheim is lid van de wijkkerkenraad van de PKN-gemeente en wel bereid om wat meer te vertellen over het gebeuren. „Al een aantal jaren heeft onze gemeente last van vandalisme. Vooral de ramen zijn regelmatig doelwit. We hebben inmiddels ook contact hierover met de gemeente. Samen met de politie, de gemeente en een aantal kerken en wijkcentra bespreken we dit. We hebben echter nog geen vinger achter het probleem kunnen krijgen.”

Volgens Schoonheim heeft het probleem niets met antichristelijkheid te maken. „Dat is ook vastgesteld in het gemeentelijk overleg. Het blijkt namelijk dat ook gemeentelijke objecten regelmatig het slachtoffer zijn van vandalen.”

De problemen doen zich vooral ’s avonds voor, als de jongeren wegtrekken uit het centrum van Almere. „Ons kerkgebouw ligt direct aan de weg, dicht bij het centrum. Het komt zelfs voor dat er terwijl er mensen in het centrum zijn, ramen worden ingegooid.”

Ook het kerkgebouw van de cgk/Ngk te Almere, De Zuiderpoort, heeft „heel regelmatig” last van vandalisme. „Het is inmiddels geen incident meer”, aldus B. W. Stellaard, lid van de commissie van beheer van de kerkelijke gemeente. „We hebben het afgelopen jaar al een paar keer te maken gehad met brandstichting. Onlangs brandde onze crèche nog uit. De pingpongtafel en speelgoed van de kinderen werden verwoest.”

Stellaard bevestigt dat het hier niet zozeer gaat om vijandigheid ten opzichte van het christendom. „De Albert Heijn en een cafetaria aan hetzelfde plein hebben ook regelmatig met dit probleem te maken. De Stedenwijk waarin onze kerk staat heeft wat dat betreft wel een naam. Het is een van de slechtste wijken van Almere, waarin sprake is van jeugdproblematiek, verouderde huisvesting en sociale achterstand.”

Een politiewoordvoerster bevestigt dat: „Op het ’s-Hertogenboschplein komen vaak veel jongeren samen. Een echte hangplek dus.”

Ds. A. W. Vos, predikant van de cgk/Ngk, betwijfelt of er écht geen vijandschap achter het vandalisme gezocht moet worden. „Dit is meer dan gewoon ruiten ingooien. Mensen proberen bewust ernstige schade aan te richten. Dit is geen kwajongenswerk meer. De schade loopt in de tienduizenden euro’s. Daarnaast krijgen we wel eens pamfletjes binnen met antichristelijke teksten. Dus ik sluit antichristelijkheid absoluut niet uit.”

De kerkelijke gemeente probeert samen met de politie een oplossing te zoeken, zegt Stellaard. „We hebben contact met de wijkagent, die weer contact heeft met de jeugd.” De desbetreffende wijkagent was gisteren niet bereid in te gaan op de kwestie.

Ondertussen zijn de kerkleden soms „zwaar geïrriteerd”, aldus Stellaard. In de kerk stinkt het. „Je ruikt overal een brandlucht en extra luchtverfrissers zijn nodig om de geur te verdrijven.”

Bij De Lichtboog is het inmiddels zover dat de verzekering weigert nog geld uit te keren. Ook bij De Zuiderpoort gaat de verzekering moeilijk doen. „Ze gaat extra eisen stellen, die moeilijk uitvoerbaar en daarnaast ook erg duur zijn. Zo moesten we bijvoorbeeld zorgen voor een opklimbeveiliging rondom het kerkgebouw.”

Stellaard: „Soms raak je wel eens moedeloos. Dan denk je: Wanneer houdt het eens op. Rust krijg je bijna niet. Gelukkig hebben we wel een enthousiast klusteam dat bereid is de handen uit de mouwen te steken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer