Buitenland
„Geen nucleaire wapens maar vrede in Korea”

De leiders van Zuid- en Noord-Korea, president Moon Jae-in en Kim Jong-un, hebben aan het slot van hun topontmoeting samen beklemtoond dat ze vrede willen en geen nucleaire wapens op het schiereiland. Dit staat in hun verklaring die spreekt over „een permanente en solide vrede” en een einde aan alle onderlinge vijandelijke acties.

Webredactie
27 April 2018 11:24Gewijzigd op 16 November 2020 13:10
Planten van de boom. beeld EPA
Planten van de boom. beeld EPA

De twee verklaarden dat ze ook snel met de VS en mogelijk ook met China aan tafel willen om formeel met een verdrag een einde te maken aan de Koreaanse oorlog die in 1953 met een wapenstilstand is gestaakt. Een vredesverdrag is nooit getekend en de toenmalige frontlijn deelde het land in een stalinistisch noorden en westers zuiden.

Na een jaar van spanningen en wederzijdse scheldpartijen lijken Kim en de Amerikaanse president Trump elkaar eind mei of begin juni te gaan ontmoeten. Trump omschreef ‘de suïcidale raketman’ Kim deze week als ‘heel open ’ en ‘eerbaar’. Trump noemde de top van Moon en Kim „een goede zaak, maar de tijd zal leren”.

China, Japan en Rusland hebben ook positief gereageerd op de top. Het is naar het zich laat aanzien een ontspannen ontmoeting geweest tussen de vorig jaar democratisch gekozen president Moon en Kim, de heerser uit een stalinistische dynastie die al bijna zeventig jaar een schrikbewind in het noorden uitoefent. De ouders van Moon waren vluchtelingen uit het noorden.

Moon heeft bekendgemaakt dat hij in de herfst op uitnodiging van zijn Noord-Koreaanse gesprekspartner een bezoek aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang brengt. De sfeer tussen de leiders is volgens het persbureau Yonhap uitstekend.

En Kim heeft niet alleen zijn zus, maar ook zijn vrouw naar de top gehaald. Zus Kim Yo-jong speelt een diplomatenrol in het regime en was aan het begin van de top al aanwezig bij de grenspost Panmunjom. Yonhap meldde later dat de vrouw van Kim, Ri Sol-ju, vlak voor het diner in Panmunjom is aangekomen. Het is pas de derde top van Koreaanse leiders. De vorige waren in 2000 en in 2007.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer