BuitenlandBan op sociale media

Regering Australië lanceert wet om 16-minner van sociale media te weren

Australië wil jongeren onder de 16 jaar van sociale media weren. Techbedrijven moeten de leeftijd van hun gebruikers gaan verifiëren. Platforms die systematisch in gebreke blijven, kunnen aanzienlijke boetes opgelegd krijgen.

22 November 2024 06:52
Als de wet wordt aangenomen, mag een jongere onder de 16 straks geen X-account meer aanmaken in Australië. beeld AFP, Mauro Pimentel 
Als de wet wordt aangenomen, mag een jongere onder de 16 straks geen X-account meer aanmaken in Australië. beeld AFP, Mauro Pimentel 

De Laborregering lanceerde donderdag in het parlement een wetsvoorstel met die strekking. Onder meer persbureau Reuters en The Guardian berichtten erover. Om te voorkomen dat 16-minners toch sociale media gaan gebruiken, worden aanbieders verantwoordelijk voor het technisch afdwingen van leeftijdsverificatie. Platforms die systematisch over de schreef gaan, kunnen boetes krijgen tot omgerekend 32 miljoen euro.

De beoogde wet gaat ook gelden voor 16-minners die al een socialemedia-account hebben. Jonge gebruikers die van hun ouders sociale media mogen gebruiken, worden evenmin uitgezonderd.

„Dit is een belangrijke hervorming”, verklaarde premier Anthony Albanese. „We weten dat sommige kinderen manieren zullen vinden om de wet te omzeilen, maar we sturen een boodschap naar socialemediabedrijven om orde op zaken te stellen.”

Schadelijke inhoud

Concreet moet 16-minners de toegang worden ontzegd tot platforms zoals TikTok, Facebook, Snapchat, Instagram en X. „Voor te veel jonge Australiërs kunnen sociale media schadelijk zijn”, vertelde minister van Communicatie, Michelle Rowland, donderdag aan het parlement. „Bijna twee derde van de 14- tot 17-jarige Australiërs heeft online zeer schadelijke inhoud bekeken, onder andere over drugsgebruik, zelfmoord of zelfbeschadiging.”

„Bijna twee derde van de 14- tot 17-jarige Australiërs heeft online zeer schadelijke inhoud bekeken” - Michelle Rowland, minister van Communicatie

Berichtendiensten, zoals Facebook Messenger of WhatsApp, zullen niet onder de wet vallen. Uitgezonderd zijn ook producten die voor educatieve doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld YouTube.

De Liberale Partij, de belangrijkste oppositiepartij, is van plan om voor de wet te stemmen. De Groene partij en onafhankelijke parlementariërs willen eerst meer details van de regering horen.

Premier Anthony Albanese: „We weten dat sommige kinderen manieren zullen vinden om de wet te omzeilen, maar we sturen een boodschap naar socialemediabedrijven om orde op zaken te stellen.” beeld AFP, Mauro Pimentel 

Data vernietigen

Over die details bestaat nog onduidelijkheid. Hoe aanbieders moeten gaan verhinderen dat 16-minners toch socialemediaplatforms gaan gebruiken, is nog niet concreet uitgewerkt. De wet is op dit punt vaag geformuleerd. Wel is helder dat elke socialemediagebruiker in het land naar zijn leeftijd gevraagd zal worden. Vermoedelijk moeten Australiërs hiervoor aanvullende persoonsgegevens overleggen, wat vanwege privacy gevoelig ligt. Daarom worden platforms verplicht om alle verzamelde data van gebruikers te vernietigen of dit door een derde partij te laten doen.

Nadat de wet is aangenomen krijgen platforms als Facebook en Instagram een jaar om techniek te ontwikkelen die te jonge gebruikers gaat weren.

De discussie om jongeren te weren van sociale media speelt in meer landen, onder meer in Frankrijk en Spanje. Maar geen westers land gaat zo ver als Australië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer