Vissers verbijsterd over plannen windparken op zee
Onder Noordzeevissers is grote onrust ontstaan over de kabinetsplannen voor uitbreiding van windenergie op zee. Op sociale media circuleren oproepen tot harde acties, zoals een blokkade van de toegang naar de havens van Rotterdam en Amsterdam. De visserijorganisaties manen hun achterban tot kalmte.
De lont sloeg woensdag in het kruitvat toen bestuurslid Dirk Kraak van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) via sociale media verslag deed van een bespreking met ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. „We gaan de zuidelijke Noordzee kwijtraken”, was de conclusie van de visser uit Den Helder.
Bij de bespreking, die dinsdag plaatsvond, kregen de vissers een kaart voorgeschoteld met de locaties van nieuwe windparken, die in het Nederlandse deel van de Noordzee zullen verrijzen. Terwijl de vissers dachten dat zij nog inspraak zouden hebben bij de precieze invulling, bleek dat niet het geval. Kraak: „De overheid beweegt geen centimeter meer.”
Durk van Tuinen, beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vissersbond, was erbij. „De sfeer was belabberd. We zijn vroegtijdig naar huis gegaan”, zegt hij.
Samen met de zeegebieden die gereserveerd zijn of worden voor scheepvaartroutes en natuur leggen de toekomstige windparken beslag op een groot gebied. „Ten zuiden van Den Helder is straks vrijwel alles gesloten voor de bodemvisserij”, stelt Kraak.
Dat gebied is volgens Van Tuinen „gigantisch belangrijk” voor de visserij op tong, een van belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vloot. De gevolgen voor de sector zullen dan ook dramatisch zijn, stelt hij.
Minister Wiebes (Economische Zaken) stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet oog heeft voor de knelpunten voor de visserij en dat het daarover met de sector afspraken wil maken. In het Nederlandse deel van de Noordzee staat nu voor een vermogen van 1 gigawatt aan windturbines opgesteld. Tot 2024 komt daar 3,5 gigawatt aan al geplande parken bij. Voor de jaren daarna is in het regeerakkoord een uitbreiding naar 11,5 gigawatt afgesproken.
En dat is nog niet het einde, zegt Pim Visser, directeur van de belangenorganisatie van kottervissers VisNed. „Er zijn al plannen voor doorgroei naar 30 tot 50 gigawatt.”
Volgens Visser is ongewijzigd doorvissen met de huidige vloot op termijn niet haalbaar. „Er blijft gewoon te weinig ruimte over.” Hij vindt dat het kabinet met een visie op de toekomst van de Noordzeevisserij moet komen en daarbij ook aandacht moet geven aan de sociaal-economische effecten op de visserijgemeenschappen.
Visser Dirk Kraak is ontzet. „Van de Noordzee wordt een industriegebied van gemaakt.” Volgens hem is er ook nog weinig bekend over de langetermijneffecten op het leven in zee van windmolens en de bijbehorende hoogspanningskabels die over de zeebodem lopen.
EMK-voorzitter Job Schot maant zijn achterban op tot kalmte. Blokkades zijn volgens hem roekeloos en leiden alleen tot enorme schadeclaims. EMK wil dit jaar wel een publieksvriendelijke manifestatie houden. Schot is ook geschrokken van de impact van de plannen van het kabinet. „We hebben misschien te lang gedacht dat het wel mee zou vallen.”
Ook VisNed-voorman Visser ziet niets in harde acties. „We moeten op een positieve manier de visserij onder de aandacht van het publiek brengen.”
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt dat de visserijorganisaties steeds zijn betrokken bij de plannen voor windenergie. „Er is geprobeerd om zo veel mogelijk rekening te houden met de visserij.”