Investeerders klagen Facebook aan
Een groep investeerders heeft Facebook voor de rechter gesleept. Ze voelen zich misleid en eisen compensatie voor de knauw die het aandeel heeft gekregen door de affaire over misbruik van gebruikersgegevens.
Deze week verdampte al zo’n 9 procent van de waarde van het bedrijf achter het grootste sociale netwerk ter wereld. Daardoor werden beleggingen van investeerders in Facebook ook minder waard.
Aanleiding is een schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf speelde een rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump en zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.
Facebook maakte op 3 februari 2017 in zijn jaarverslag melding van „datalekken en onjuist gebruik van gegevens, waardoor mogelijk bedrijfs- of reputatieschade kan ontstaan”. Volgens de investeerders werd echter nooit gemeld dat Facebook zijn eigen privacybeleid schond door derden toegang te geven tot gebruikersgegevens zonder toestemming van de gebruikers.
De Amerikaanse toezichthouder FCC onderzoekt of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. De privacywaakhond kan per geval een boete van duizenden dollars opleggen.
Gebruikers roepen ondertussen op sociale media op Facebook de rug toe te keren via #deletefacebook. Opvallend is dat ook medeoprichter van WhatsApp Brian Acton zich bij die oproep heeft aangesloten. Hij verkocht de berichtendienst in 2014 voor 19 miljard dollar aan Facebook. In tegenstelling tot Jan Koum, die eveneens betrokken was bij de oprichting van WhatsApp, werkt hij niet meer voor het bedrijf.