Binnenland
„Depressie moet meer bespreekbaar worden”

Meer dan een op de twintig Nederlanders, ruim 800.000 personen, kampt met een depressie. Volgens onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid vindt de overgrote meerderheid van mensen met depressieve gevoelens het lastig om er zelf over te beginnen. Terwijl ze dat eigenlijk wel willen.

Redactie binnenland
Leerlingen van het Haagse Segbroek College en staatssecretaris Blokhuis startten dinsdag een antidepressiecampagne. beeld ministerie van VWS, Phil Nijhuis
Leerlingen van het Haagse Segbroek College en staatssecretaris Blokhuis startten dinsdag een antidepressiecampagne. beeld ministerie van VWS, Phil Nijhuis

Een nieuwe campagne moet het taboe daarop doorbreken en de psychische problemen bespreekbaar maken. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en vijftig leerlingen van het Segbroek College in Den Haag gaven dinsdag het startsein voor de campagne ”Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar”. Ze hesen de zogenaamde Hey-vlag.

Sociale media

De campagne bestaat uit onder meer tv-spotjes die de komende tijd worden uitgezonden. Ook komt er veel aandacht voor het probleem via sociale media.

„Een depressie kan ons allemaal overkomen. Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of door een burn-out. Met hulp van familie of vrienden kun je daar misschien wel weer uitkomen”, zei Blokhuis.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) het gevoel hebben er niet over te kunnen praten. „Dat is ontzettend verdrietig ”, zei Blokhuis gisteren. „Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dat kan beginnen met een simpel: „hey.”

Door het bespreekbaar te maken, hebben mensen die depressief zijn niet langer het gevoel er alleen voor te staan. Dat is heel waardevol, want iedereen moet kunnen meedoen.

Volgens de peiling vindt meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig als iemand uit hun omgeving een gesprek begint over hun situatie, het liefst in een fysiek een-op-eengesprek.

Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.

Afwachten

Bijna de helft van de omstanders wacht liever af tot de persoon in kwestie er zelf over begint. Slechts een kwart van de respondenten zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de desbetreffende persoon.

Het risico op een depressie is het grootst bij jongeren, jonge vrouwen, werknemers met stressvolle beroepen en bij chronisch zieken. Hoe sneller een depressie wordt gesignaleerd, hoe beter ze kan worden behandeld, zeggen deskundigen.

Depressies zijn al jaren een van de belangrijkste veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. Mensen die hier last van hebben, zijn vaak neerslachtig, eten te weinig of juist te veel, en slapen slecht. Ook zijn ze vaak snel geïrriteerd, hebben ze weinig energie en kunnen ze zich moeilijk concentreren. Bovendien denken mensen die depressief zijn soms aan zelfmoord.

>>omgaanmetdepressie.nl
>>113.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer