Alle ingrediënten voor nieuwe chaos in Midden-Oosten zijn aanwezig
De vrees voor een nieuwe Gazaoorlog neemt toe. De spanningen aan Israëls zuidgrens zijn de afgelopen week namelijk fors opgelopen. Palestijnse terroristen vuurden diverse raketten op Israëlisch grondgebied af. Vrijwel dagelijks klonk het luchtalarm in dorpen en steden in de buurt van de Gazastrook. Dinsdagavond nog schoten militanten een raket in de richting van de stad Ashkelon.
Israël reageerde consequent op elke aanval. Enerzijds door doelwitten van Hamas en verwante groeperingen aan te vallen. Anderzijds door raketten uit de lucht te schieten die op bewoonde gebieden terecht dreigden te komen. Het inmiddels beproefde luchtafweersysteem Iron Dome bewees opnieuw zijn effectiviteit.
Desondanks kon ook Iron Dome niet voorkomen dat er zaterdag een raket op een kinderdagverblijf in Sderot terechtkwam. Het gebouw raakte beschadigd. Er vielen geen slachtoffers omdat het complex vanwege de sjabbat was gesloten. Wat de gevolgen waren geweest als de crèche wél open was geweest, laat weinig aan de verbeelding over.
Israël heeft tot nu toe relatief terughoudend gereageerd. Weliswaar heeft het leger elke aanval vanuit de Gazastrook beantwoord. Daar heeft het land ook het volste recht toe. En het is nu eenmaal de regel in het Midden-Oosten om nooit zwakheid te tonen en dit soort terreurdaden te tolereren.
Op het moment dat er echter burgerslachtoffers onder de Israëlische bevolking vallen, kan de situatie in snel tempo escaleren. Tot de laatste Gazaoorlog in 2014 hadden Joodse steden en dorpen rond de Gazastrook bijna dagelijks met beschietingen te maken. De Israëlische regering kan niet toelaten dat zich opnieuw een dergelijk slepend scenario voordoet. Dat heeft Jeruzalem ook met zoveel woorden duidelijk gemaakt.
Ook Hamas was dinsdag duidelijk. „De vijand moet bang zijn en weten dat hij een prijs zal betalen voor het schenden van de regels. (...) De komende dagen zullen de kolossale fout van de vijand bewijzen.”
Dat is natuurlijk de gebruikelijke retoriek. Van een partij die weet dat ze militair gezien in de verste verte niet tegen de Israëlische strijdkrachten is opgewassen.
Tegelijkertijd is de situatie in het Midden-Oosten de afgelopen tijd drastisch gewijzigd. De oorlog in Syrië lijkt zo goed als ten einde. Hezbollah kan zich, gesteund door Iran, daardoor gesterkt weten om weer eens de confrontatie met Israël aan te gaan.
Op de Westelijke Jordaanoever is het onrustig, zeker na de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als Israëls hoofdstad. Er is al van diverse kanten gedreigd met een derde intifada, een nieuwe Palestijnse opstand.
Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor nieuwe chaos in het Midden-Oosten. Het is te hopen dat alle partijen het hoofd koel houden. Er is de afgelopen decennia al genoeg bloed vergoten in deze explosieve regio.