Buitenland

Christenen voor Israël: Trump bevestigt wat in de Bijbel staat

De Amerikaanse president Trump kondigde woensdagavond aan dat de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist. Daarmee riep hij Jeruzalem uit als hoofdstad van Israël. Die actie roept woedende reacties op in de Arabische wereld. Hoe reageren christenen en Joden in Nederland?

6 December 2017 14:52Gewijzigd op 16 November 2020 12:08
Roger van Oordt. beeld André Dorst
Roger van Oordt. beeld André Dorst

Theoloog prof. dr. Bernhard Reitsma, woonde jarenlang in Libanon, publiceerde onder meer ”Wie is onze God?” (2006) over christenen en Israël en het boek ”Kwetsbare liefde” (2017) over de relatie tussen christenen en moslims: „Deze stap van Trump is heel onverstandig. Hij heeft er geen besef van welke gevoelens er in het Midden-Oosten leven. Veel mensen daar zien deze actie van Trump als het zoveelste voorbeeld van Amerikaanse en westerse dominantie en arrogantie. Ik vind de reactie van bijvoorbeeld Palestijnen begrijpelijk. Je kunt Trump sowieso niet betrappen op veel fijngevoeligheid.

Trump zet de zaken op scherp. Ieder kiertje naar een oplossing van het Midden-Oostenconflict gaat nu dicht. De Amerikaanse president gaat tegen alle internationale afspraken en resoluties in.

Op basis van internationaal recht kun je niet zeggen dat Oost-Jeruzalem toebehoort aan Israël. Oost-Jeruzalem blijft een punt van discussie. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 heeft Israël Oost-Jeruzalem geannexeerd. Ja, ik gebruik bewust dat woord. Het VN-verdelingsplan uit 1947 gaf Jeruzalem een aparte status. Het moest een internationale zone worden, een plek voor iedereen. Dat is waarschijnlijk niet haalbaar, maar moet in onderhandelingen besproken worden.”

Dr. ir. Jan van der Graaf, voormalig algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, maakte tal van publicaties over Israël:

„Laat volstrekt helder zijn dat ik geen aanhanger van Trump ben. Toch kan ik grote waardering opbrengen voor zijn besluit. Vroegere Amerikaanse presidenten beloofden al wat Trump nu doet. Jeruzalem is en blijft de hoofdstad van Israël. Van oude tijden af. Ik herken me helemaal in de woorden van de Israëlische staatsman en militair Moshe Dayan, aan het eind van de Zesdaagse Oorlog. Hij zei dat Jeruzalem voortaan de ongedeelde hoofstad van Israël zou zijn. En dat iedereen er welkom is, van welke religie mensen ook zijn.

Ik ben daarnaast voor een tweestatenoplossing. Als Jeruzalem maar hoofdstad van Israël blijft. Ook het Palestijnse volk heeft recht op een eigen staat. Arabieren verdienen gelijke rechten als Israëliërs. Een volk zonder staat mist een dimensie. Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, zou de hoofstad van de Palestijnen kunnen worden. Eventueel zouden de Palestijnen een klein stukje van Jeruzalem via een grenscorrectie kunnen krijgen. Maar ik ben geen diplomaat die dat even in een paar minuten uitdoktert. Als Oost-Jeruzalem, de Oude Stad, maar in handen van de Joden blijft.”

Opperrabbijn Binyomin Jacobs: „Ik ben geen politicus. Of de zet van Trump slim is of niet slim, tactisch is of niet tactisch: dat weet ik niet. Eén ding weet ik wel: er worden door Unesco en de VN een chronisch aantal anti-Israël-resoluties aangenomen die feitelijk stellen dat de Joden niets te zeggen hebben over Israël en de Heilige Stad. Die opstelling vind ik dus triest en onbegrijpelijk. Alsof de Joden niets te maken hebben met Jeruzalem, waar zij sinds 1850 de meerderheid van de bevolking vormen.

Wij Joden bidden al eeuwenlang richting Jeruzalem, daar hebben de Joodse tempels gestaan. Joden vestigden zich al in Jeruzalem, voordat de islam bestond. Ik zie Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Jeruzalem betekent stad van de vrede. Dát willen de mensen, ook de meeste Palestijnen in de Gazastrook: vrede! Wat ik ook nog wel wil opmerken: Op dit moment kunnen mensen van allerlei godsdiensten vrijelijk in Jeruzalem hun religie beoefenen. Ik meen me vagelijk te herinneren, en nu ben ik even cynisch, dat in de tijd dat Jeruzalem deels Jordaans bezit was, het de Joden niet was toegestaan om bij de Klaagmuur te bidden.”

Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI): „Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Al sinds de 70 jaar dat de staat bestaat, en al veel langer voor Joden. Het is een feit, net zoals het een feit is dat de aarde rond is. Intussen is Israël niet geholpen met het media-offensief door president Trump. Het is symboolpolitiek. Het brengt de oplossing van het conflict in het Midden-Oosten geen millimeter dichterbij. Ik maak me zorgen. Palestijnse leiders hitsen hun achterban op, ze roepen op tot een dag van woede. Die leiders zorgen er voor dat er licht ontvlambare situaties ontstaan.

Het CIDI is voor een tweestatenoplossing. Laat partijen met elkaar om tafel gaan zitten. Laat ze energie steken in het vinden van een oplossing van het conflict. Geen woorden, maar daden.”

Roger van Oordt, directeur van Christenen voor Israël: „Ik ben blij dat Amerika Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent. Dat is al zo sinds koning David, ongeveer 1000 voor Christus, Jeruzalem als hoofdstad van Israël aanwees. Hij was de eerste koning die vanuit Jeruzalem het land bestuurde. In die zin bevestigt president Trump dat wat er in de Bijbel staat. Nederland zou het voorbeeld van Amerika moeten volgen. In 1980 heeft toenmalig minister-president Van Agt, onder druk van de Arabische olieboycot, de Nederlandse ambassade van Jeruzalem naar Tel Aviv verplaatst. De VN bepaalden op 29 november dit jaar, met een meerderheid van 151 voorstemmers, feitelijk dat de Joden niks met Jeruzalem te maken hebben. Verdrietig is dat. Het is een heel mooi teken dat tenminste één westers land, Amerika, nu zegt: Die voorstelling van zaken klopt niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer