Kerk & religie

Eerwaarde heer J. de Boer bijna elke zondag op de kansel

Zijn gang over het kerkelijk erf was niet zonder doornen en distels. Toch overheerst bij de eerwaarde heer J. de Boer uit Rijnsburg de dankbaarheid. „Omdat ik al zo lang Gods Woord mag uitdragen als behulpsel.”

28 November 2017 16:52Gewijzigd op 16 November 2020 12:04
Hoewel hij geen preekbevoegdheid kreeg, staat eerwaarde heer J. de Boer vrijwel elke zondag op de kansel. beeld RD, Henk Visscher
Hoewel hij geen preekbevoegdheid kreeg, staat eerwaarde heer J. de Boer vrijwel elke zondag op de kansel. beeld RD, Henk Visscher

Het gereformeerde gezin waarin Jan de Boer opgroeide, voldeed in alle opzichten aan het vertrouwde plaatje. Zes kinderen en een harmonium. Zijn vader, directiesecretaris bij sigarettenfabriek Laurens in Voorburg, was zondags organist in de Haagse Bethelkerk. „In mijn jeugd waren bijna alle 1300 zitplaatsen bezet. De bekende ds. J. G. Feenstra was er destijds predikant. Na de dienst liep hij met mijn vader mee naar huis en luisterde ik naar hun gesprekken. Ik had al jong indrukken van dood en eeuwigheid.”

Vanaf zijn tienerjaren zat hij ’s avonds vaak theologische en stichtelijke boeken te lezen. „Door de modernisering binnen de Gereformeerde Kerken ging ik me daar steeds meer een eenling voelen.” Bij de hervormde Willemina Theesing, met wie hij in 1965 in het huwelijk trad, voelde hij zich wel thuis. „Een jaar voor ons trouwen heb ik de Gereformeerde Kerken verlaten. Ik hield het er niet meer uit. We hebben ons aangesloten bij de christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Centrum. Daar hadden we een gezegende tijd.”

Zijn dagelijks werk deed de administrateur met gemengde gevoelens. „Het was mijn vurige begeerte om in Gods wijngaard te werken. Dat verlangen is versterkt onder de prediking van ds. E. Venema, destijds christelijk gereformeerd predikant in Zwijndrecht. Die verkondigde zaken die in mijn ziel leefden.”

Financieel was het vrijwel onmogelijk om theologie te gaan studeren. „Ik had een gezin met opgroeiende kinderen. Bovendien zag ik op tegen het universitaire niveau. Op advies van ds. D. Slagboom ben ik daarom in 1970 de catechetenopleiding van de IZB gaan volgen. Om de veertien dagen had ik op zaterdagmiddag cursus.” De prediker uit Rijnsburg spreekt met waardering over zijn leermeesters: dr. H. Bout, ds. C. den Boer, ds. H. G. Abma en drs. K. Exalto. „We hadden het heel fijn met elkaar. Ook het contact met de studenten was goed.”

Zijn eerste preek hield hij voordat hij aan de opleiding begon. Op de Hemelvaartsdag van 1969, in de Lutherkapel in Baarn. „Een groep mensen kon zich niet vinden in de prediking van de hervormde ds. Izak Kok. Ze zochten iemand die wilde voorgaan. Daar heb ik op gereageerd. Helaas is die groep in 1970 alweer uit elkaar gevallen.”

Na de opleiding tot hulpprediker, die hij in 1976 afrondde, kreeg De Boer geen preekconsent van de verantwoordelijke commissie. „Daarin hadden mensen zoals dr. K. Blei en ds. Elderenbosch zitting. Ze vonden mijn preken ziekelijk bevindelijk en te weinig bestudeerd. Terwijl ik alle examens had gehaald.”

De inwoner van Rijnsburg legde zich niet neer bij het besluit. „Ik sprak al voor zo’n 25 hervormde evangelisaties en vrije gemeenten door heel het land. Dat bleef ik doen. Ik heb altijd gevist zonder vergunning. Als voorganger voor gekooiden en verstrooiden. Reclame maakte ik niet voor mezelf. Ik ben altijd gevraagd.”

Ontmoetingsdagen

In 1977 werd De Boer aangezocht door de hervormde evangelisatie van Vaassen. „Voor 50 procent. Door de wonderlijke leiding Gods kwam hetzelfde verzoek van Kerkbelang in Elburg, een groep die zich had afgescheiden van de hervormde gemeente. Zodoende had ik een volledige betrekking.” Met collega G. W. Nijhof uit Urk ging hij vanaf 1981 ontmoetingsdagen beleggen. „Eerst in Harderwijk, later ook elders in het land. De belangstelling daarvoor neemt af, maar de sfeer is nog altijd goed.”

Na Vaassen diende De Boer de vrije oud gereformeerde gemeente van Terneuzen, als lerend ouderling. Vanwege een verstoorde verhouding met de kerkenraad nam hij in 1993 ontslag. „Twee jaar later kreeg ik een beroep van de vrije christelijke gereformeerde gemeente van Katwijk. In de tussenliggende periode heb ik veel gepreekt in de vrije gereformeerde gemeente van Twijzel en de vrije oud gereformeerde gemeente van Aalburg. De inkomsten daaruit werden aangevuld met giften. We kwamen niets tekort. De Heere is altijd heel goed voor ons geweest.”

In oktober 2003 werd de Katwijkse gemeente opgeheven. „Mijn vrouw en ik zijn toen afwisselend gaan kerken in de gereformeerde gemeente en de christelijke gereformeerde kerk van Katwijk.” Het jaar daarop sloot het echtpaar zich aan bij de Hersteld Hervormde Kerk. „Daar ben ik eerwaarde heer met beperkte preekbevoegdheid, voor de evangelisatie van Scheveningen. Daarnaast zijn er wat hersteld hervormde gemeenten die mij vragen. En vrije groepen, al zijn dat er niet veel meer.”

Toch staat hij nog bijna elke zondag op een kansel. „Ik preek het werk van de Drie-Enige God: het welbehagen des Vaders, de Borgverdienste des Zoons en de vertroosting en zalving des Heiligen Geestes. In het begin had ik er moeite mee dat ik geen predikant kon worden, maar dat is verdwenen. Ik ben er tevreden mee dat ik de Heere mag dienen als behulpsel, zoals de apostel het noemt. In al die jaren heb ik veel verdrietige dingen meegemaakt, maar ook veel liefde ontvangen. Al is dat niet het belangrijkste. Het gaat om Zijn Naam. Die moet de eer ontvangen. Dat is altijd mijn begeerte geweest.”

Eerwaarde heer J. de Boer

Jan de Boer (1940) werkte als administratief medewerker bij een aantal bedrijven, waaronder Nutricia, reisbureau Lissone-Lindeman, de Hollandse Bankunie en een vestiging van het Amerikaanse oliebedrijf ICPA. Hij eindigde zijn burgerloopbaan als ambtenaar bij de gemeente Dordrecht. Daarna diende hij als eerwaarde heer en lerend ouderling de hervormde evangelisatie van Vaassen (1977-1984), de vrije oud gereformeerde gemeente van Terneuzen (1984-1993) en de vrije christelijke gereformeerde gemeente van Katwijk (1995-2003). De Boer is gehuwd met Willemina Theesing. Het echtpaar heeft 5 kinderen, 20 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

Lees ook in Digibron:

J. de Boer doet intrede te Katwijk aan Zee (Reformatorisch Dagblad, 28-03-1996)

J. de Boer bevestigd te Terneuzen (Reformatorisch Dagblad, 08-10-1984)

J. de Boer nam afscheid van Vaassen (Reformatorisch Dagblad, 28-09-1984)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer