Cultuur & boeken

Cornelie van Well interviewde betrokkenen bij gezinsdrama

Cornelie van Well maakte 25 jaar geleden van dichtbij een familiedrama mee. Olga, een vriendin met psychische problemen, verdrinkt haar twee jonge kinderen, Janne (5) en Rieke (3), in bad en pleegt daarna in de slaapkamer zelfmoord.

27 November 2017 15:25Gewijzigd op 16 November 2020 12:04
beeld ANP
beeld ANP

Voor haar boek ”Een gezinsdrama. Verhalen van betrokkenen” interviewde Van Well betrokkenen bij het drama dat in een klein dorpje in Utrecht plaatsvond. Hoe beleefden buurtbewoners, mensen van de politie, de uitvaartondernemer en anderen het drama? Vooral het verhaal van Vincent, de man van Olga, krijgt veel aandacht. Hij was destijds collega van Van Wells echtgenoot. De collega’s en hun vrouwen raakten met elkaar bevriend.

Olga had veel moeite met de dwerggroei van haar oudste dochter, Janne. Vincent en Olga hadden zich aangesloten bij de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BvKM). Gerard, lid van die vereniging, doet in het boek ook zijn verhaal.

Al de verhalen van betrokkenen geven samen een beeld van Olga’s problemen. Buurvrouw Carla vertelt: „Ik weet nog dat Olga de dag daarvoor overstuur bij ons langskwam. De vakantie was voorbij en school was die dag weer begonnen. Alle kinderen waren gegroeid, maar Janne niet. Ik denk dat die confrontatie zo ontzettend moeilijk voor haar was.”

Elisabeth, een buurvrouw met wie Olga weleens naar de peuterspeelzaal liep, weet meer over haar psychische problemen. „Ze deed vaak rare dingen. Bijvoorbeeld toen ze zwanger was van Rieke en ze vlak voor de bevalling zei dat het goed was om te strijken. Dat zou verlichting geven. Ze had voor de zekerheid ook een strijkijzer van mij geleend voor het geval die van haar het niet meer zou doen.”

Van Well beschrijft uitgebreid hoe Vincent met het drama omging. Dat hij zijn huis een aantal keren openstelde voor vrienden en buurtbewoners zodat ze vragen konden stellen. Maar ook dat hij tijdens de begrafenis drie keer hartgrondig vloekte. Politierechercheur Rob: „Dat vloeken ging door merg en been. Dat hij iets kwijt wilde kon ik begrijpen, maar op deze manier? Nee, dat kon ik niet begrijpen.”

Het boek bestaat uit twee delen. De verhalen van betrokkenen, ook auteur Van Well zelf, beslaan twee derde van het boek. In deel 2 komen verschillende hulpverleners en experts aan het woord. Zij vertellen hoe je zo’n familiedrama aan zou kunnen zien komen, mogelijk kunt voorkomen en hoe je met betrokkenen moet omgaan.

Van Well hoopt dat mensen na het lezen van het boek signalen van depressie en neigingen tot zelfmoord opvangen en serieus nemen. Uit het boek blijkt dat iedere buurtbewoner wel z’n zorgen had, maar niemand zag een drama van deze omvang aankomen. Dat was wellicht anders geweest als men er met elkaar over in gesprek was gegaan.

Boekgegevens

Een gezinsdrama. Verhalen van betrokkenen, Cornelie van Well; uitg. De Graaff, Utrecht, 2017; ISBN 978 90 77024 54 6; 96 blz.; € 15,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer