Kerk & religie

Ploegen en zaaien in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn. In deze grootste Vinex-wijk van Nederland, westelijk van de stad Utrecht, wonen zo’n 35.000 mensen. Religie is hier grotendeels buiten beeld. Maar in de Parkwijk wordt gezaaid, op hoop van zegen.

Jan van ’t Hul
16 October 2017 12:50Gewijzigd op 16 November 2020 11:43
Open dag in inloophuis De Hoeksteen in Leidsche Rijn. beeld RD, Henk Visscher
Open dag in inloophuis De Hoeksteen in Leidsche Rijn. beeld RD, Henk Visscher

Zaterdagmorgen. Aan de Monarchvlinderlaan staat inloopcentrum De Hoeksteen, uitgaand van het classicale evangelisatiewerk van de Gereformeerde Gemeenten. Bij de voordeur wappert een vlag in de wind: ”Welcome”. Achter een etalageruit ligt de Bijbel, opengeslagen bij Psalm 23: „De Heere is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.” Ernaast vertelt een liedtekst: „Van U zijn alle dingen, van U, o God, alleen.”

Open dag

Zaterdag hield het deputaatschap voor evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten zijn landelijke open dag op de evangelisatieposten, bedoeld als onderlinge ontmoeting tussen werkers en de achterban.

In de huiskamer van De Hoeksteen –het huis is bijna te klein voor zo veel bezoekers– vertelt Bertine Vermeer over het vrijwilligerswerk op de post. Ze is betrokken bij de kinderclub op zondagmiddag. „We vertellen de kinderen uit de wijk een Bijbelverhaal, we knutselen en doen een spelletje, we bidden en zingen samen. Gemiddeld genomen komen er zo’n tien kinderen. Heel basaal leggen we uit wat bidden is, Wie God is, wat geloof is, met welk doel wij op de wereld zijn, in de hoop dat deze kinderen zien dat het goed is om de Heere Jezus te kennen en Hem te dienen.”

Wat het kinderwerk uitwerkt, is meestal niet zichtbaar, zegt Vermeer. „Maar kinderen nemen gemakkelijk dingen op. Soms hoor je van een kind dat het thuis ook weleens bidt.”

Veldwerker

Inloophuis De Hoeksteen bestaat vijftien jaar. Vorig jaar werd Jos Kardol (30) voor de komende drie jaar aangesteld als veldwerker. Bij zijn benoeming had hij nog nooit van Leidsche Rijn gehoord. „Toen ik hier voor de eerste keer rondreed en ik zag al die huizen en al die gesloten voordeuren, dacht ik: „Heere, waarom heeft U mij nu net híérheen gestuurd?” Toen sprak de Heere met kracht in mijn hart: „Zie, Ik heb een geopende deur voor u gegeven, en niemand kan die sluiten.”

Intussen is er elke dag wel iets te doen in De Hoeksteen. Elke ochtend wordt er een dagopening gehouden. Op zondagmorgen is er een Bijbeluurtje, op zondagmiddag kinderclub en op zondagavond tienerclub. Doordeweeks wordt een ”crea”-ochtend georganiseerd, er wordt aan Bijbelstudie gedaan en van tijd tot tijd is er op zaterdag een thema-avond rond een geopende Bijbel. Vanuit De Hoeksteen doen vrijwilligers straatwerk. In het winkelcentrum van Leidsche Rijn wordt op zaterdagmorgen gefolderd.

Kardol: „Met het straatwerk willen we contacten leggen, vertrouwen winnen en relaties aangaan, opdat we het Woord kunnen doorgeven en buurtbewoners kunnen uitnodigen om aan onze activiteiten deel te nemen. We vragen de mensen: „Mevrouw, meneer, waar komt u vandaan, waar gaat u heen?” Wilt u het antwoord weten? Dat staat in de Bijbel.”

Evangeliseren doen we met elkaar, zegt Kardol. „Op zo’n open dag kun je zien dat we een biddende achterban hebben. We willen samen dienen, samen bidden en ons in dit werk samen laten leiden door de Heilige Geest.”

Gemeente

Vlak bij De Hoeksteen komt de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente te Utrecht. Kardol hoopt straks bezoekers van het inloophuis te kunnen doorverwijzen naar de kerkdiensten daar.

Veldwerk in Leidsche Rijn is dankbaar werk, maar het is ook ploegen op rotsen, zegt Kardol. „Evangelisatiewerk geeft altijd strijd. Soms heb je het gevoel dat het allemaal op niets uitloopt, maar de Heere vraagt eenvoudig om te zaaien. Onlangs had ik een ontmoeting met een alleenstaande vrouw. Ze had jarenlang niet meer naar de Bijbel omgezien, maar juist die ochtend had ze er weer in gelezen. Psalm 47. En ’s middags stond ik op de stoep. Ze riep verbaasd: „Wat een wonder. Heb ik net weer eens uit de Bijbel gelezen, stuurt God al iemand naar me toe om het uit te leggen.” God zorgt altijd voor Zijn eigen werk.”

Een van de bezoekers op de open dag is S. van Brakel uit Nijkerkerveen. Ze is aanwezig uit verbondenheid met de evangelisatie, zegt ze. „Zo veel mensen in Leidsche Rijn die nog nooit van God hebben gehoord. Ze moeten bereikt worden met het Woord. Als ze niet vernieuwd worden, gaan ze voor de eeuwigheid verloren.”

Het inloophuis valt onder de verantwoordelijkheid van de classicale evangelisatiecommissie Leidsche Rijn van de classis Utrecht. Commissievoorzitter J. H. Mauritz is ook aanwezig op de open dag. „In dit deel van Utrecht wonen nauwelijks mensen die naar de kerk gaan. Hier wordt de waarheid vrijwel niet gehoord. Maar het zaad dat vanuit De Hoeksteen wordt gezaaid, zal vrucht dragen. In onze gemeente in Utrecht zien we al een paar mensen die door dit evangelisatiewerk met de Bijbel in aanraking zijn gekomen.”

Kleurplaat

Aan een van de wanden van de huiskamer in De Hoeksteen hangt de tekst: „Welkom, welkom in ons midden, welkom, ieder die het hoort, samen zingen, samen bidden, samen luist’ren naar Gods Woord.”

Aan een tafeltje zitten wat kinderen te kleuren en te knutselen. Micha, zes jaar, kleurt een kleurplaat in, netjes tussen de lijntjes. Hij zegt, terwijl hij naar buiten wijst: „Al die mensen die hier wonen, moeten naar de kerk komen. Daar kunnen ze van de Heere horen.”

Lees ook in Digibron:

Kardol start veldwerk in Leidsche Rijn (Reformatorisch Dagblad, 17-11-2016)

EVGG benoemt veldwerker in Leidsche Rijn (De Saambinder, 21-07-2016)

Langs alle deuren van Leidsche Rijn - interview met oud-hulpevangelist C. W. van Haaften (Reformatorisch Dagblad, 16-03-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer